Το μπαλάκι ευθυνών για την απόδραση, το κενό στη Διεύθυνση Φυλακών και η πίεση σε Δράκου

Άφαντος παραμένει ο 40χρονος Γιάννης Στυλιανίδης που απέδρασε την Κυριακή από το νοσοκομείο Αθαλάσσας, καθώς, παρά τις έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό του, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του, την ώρα που εγείρονται διάφορα ερωτήματα με την μη φύλαξη του.   

Και αυτό διότι, δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ Φυλακών και Αστυνομίας για λήψη μέτρων ασφαλείας του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο 40χρονος να μην φρουρείται ούτε από δεσμοφύλακες, ούτε από μέλη της Δύναμης, αφού δεν δόθηκαν οδηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατείτο για απόπειρα κατά της πρώην του ο δραπέτης-Δεν λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Αστυνομία από την πλευρά της ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στη Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία όμως δεν υπάρχει, αφού από την αρχή του έτους η Υποδιευθύντρια που εκτελούσε τα χρέη της Άννας Αριστοτέλους που βρίσκεται εκτός εδώ και ενάμιση μήνα λόγω προβλημάτων υγείας, βρίσκεται και αυτή με άδεια ασθενείας από την αρχή του έτους και ως εκ τούτου, όπως μας αναφέρουν πληροφορίες από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, δεν υπάρχει στέλεχος με κατάρτηση και εμπειρία στα επιχειρησιακά ζητήματα ώστε να γνωρίζει καλά τις διαδικασίες και να δίνει τις ανάλογες οδηγίες για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρέη Διεύθυνσης εκτελεί λειτουργός που μετατέθηκε στο Τμήμα πριν από περίπου δέκα μήνες. 

Πάντως, αρμόδια λειτουργός από τις Φυλακές, ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν ζητήθηκε η φύλαξη του, με τον πρόεδρο όμως του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, Ανδρέα Ανδρέου, να αναφέρει πως με βάση τη νομοθεσία η ευθύνη είναι στις Φυλακές και παρά τις υποδείξεις, από τις 5 Ιανουαρίου, οπότε μεταφέρθηκε ο κρατούμενος, δεν δόθηκαν οδηγίες για φύλαξη του, ούτε από τις Φυλακές ούτε από την Αστυνομία. 

Για το εν λόγω κενό που έχει δημιουργηθεί, είναι ενήμερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την Στέφη Δράκου, στην τελευταία της τοποθέτηση, όταν ανακοίνωνε πως χρέη αναπληρώτριας Διευθύντριας εκτελεί η Αθηνά Δημητρίου, να αναφέρει πως δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας, ώστε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί, δεδομένης και της υποστελέχωσης.

Ωστόσο, μετά την άδεια και της κ. Δημητρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο δεν πραγματοποίησε οποιαδήποτε σύσκεψη, κάτι το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ώστε να καταρτιστεί σχεδιασμός για να μην υπάρχει κενό σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά ζητήματα, αφού βρίσκονται στον αέρα οι έλεγχοι και οι διαδικασίες ασφάλειας, κάτι που διαφάνηκε και με την απόδραση του Στυλιανίδη, αφού δεν δόθηκαν οδηγίες για φύλαξη του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακέφαλες πλέον οι Φυλακές-Άφαντοι οι αντικαταστάτες, δεν μετακινούν τη Διεύθυνση

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 40χρνος συνελήφθη για απόπειρα φόνου σε βάρος της πρώην συζύγου του που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εκ τότε τελούσε υπό κράτηση, αρχικά στα κρατητήρια της Αστυνομίας και στη συνέχεια ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ πρόκειται για πρόσωπο που βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, αφού στο παρελθόν εξέτισε ποινή φυλάκισης για ληστεία και επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης. 

Ο 40χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 05 Ιανουαρίου νοσηλευόταν στην Αθαλάσσα, βάσει δικαστικού διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, ενώ την Κυριακή, 08 Ιανουαρίου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, απέδρασε. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως «χθες εμείς ενημερωθήκαμε γύρω στις 18:45 ότι ο συγκεκριμένος υπόδικος, ο οποίος νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και φαίνεται ότι για να απεδράσει είχε σπάσει μια πόρτα, η οποία οδηγεί στον εξωτερικό χώρο του θαλάμου και στη συνέχεια αφού μετέβηκε από το συγκεκριμένο σημείο διέφυγε από τον χώρο τον οποίο κρατείτο. Γίνονται εξετάσεις από την πρώτη στιγμή, γίνονται διάφορα περίπολα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και σε άλλους χώρους».

Ερωτηθείς εάν στο σημείο που απέδρασε υπήρχε αστυνομικός ή δεσμοφύλακας είπε πως, «φαίνεται δεν φυλασσόταν. Ήταν υπόδικος, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές, δεν ήταν κρατούμενος στην Αστυνομίας και ούτε ήταν ενήμερη η Αστυνομία αναφορικά με την κράτηση του συγκεκριμένου προσώπου ή τουλάχιστον τη νοσηλεία του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσκισαν τα ιμάτια τους, αλλά δεν έχουν πλάνο για την επόμενη μέρα στις Φυλακές

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο