Η αλλαγή στάσης της Νομικής Υπηρεσίας, η μείωση της έντασης και η επόμενη μέρα

Μπορεί η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο να αναβλήθηκε εξαιτίας της νόσησης της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών με κορωνοϊό, αλλά φαίνεται πως αυτή ουδέποτε επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με την σύνθεση που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την ίδια την Προεδρία το μεσημέρι της Τρίτης και για την οποία, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν όλοι ενήμεροι πριν αυτή εκδοθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση των Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη να μην παραστούν, κοινοποιήθηκε στο Προεδρικό μέσω επιστολής που αποστάλθηκε την Τετάρτη, στην οποία οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν, καθώς θεωρούν ότι τα θέματα που θα συζητούνταν άπτονται της εκτελεστικής εξουσίας και δεν εμπίπτουν στη δική τους αρμοδιότητα. Κάτι, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση της Προεδρίας για την αναβολή της σύσκεψης λόγω της νόσησης της κ. Αριστοτέλους. 

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Τρίτης αναφερόταν ότι ο Πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη για ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και αναφέρονταν ως παρευρισκόμενοι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Μεταφορών, ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, βασισμένη στο πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών για το θέμα των ναρκωτικών και κινητών στις Φυλακές και για το οποίο ακολουθήθηκε μια διαφορετική τακτική από αυτή που μας συνήθισε η Εισαγγελία, μέσω της οποίας αποδομήθηκε πλήρως το έργο της Διεύθυνσης και η πολιτική της Κυβέρνησης τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, η Νομική Υπηρεσία καταλόγισε ευθύνες στην Διεύθυνση των Φυλακών, λέγοντας πως, «εκ του αποτελέσματος και με βάση αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά. Αυτό μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Της ανακοίνωσης ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Αριστοτέλους και δικηγόρων της, ενώ η ανακοίνωση διαβάστηκε με καχυποψία, καθώς στηρίχθηκε στο πόρισμα των τεσσάρων ανακριτών που παραδόθηκε και μελετήθηκε μέσα σε 21 ημέρες, σε αντίθεση με αυτό του Αιμιλιανίδη που αφορά τις καταγγελίες κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, το οποίο παραδόθηκε πολύ πιο νωρίς, στις 15 Σεπτεμβρίου, και ακόμη δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.  

Βλέποντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τους οποίους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατσάδιασε ως προς το ύφος της ανακοίνωσης τους, που άδειαζε ολόκληρη την πολιτική της Κυβέρνησης, αφού θεωρούσε πως τα αρμόδια τμήματα δεν έπρεπε να τύχουν ενημέρωσης μέσω ανακοίνωσης. Σημειώνεται πως το πόρισμα δεν εντόπιζε ποινικά αδικήματα, ενώ η αντιμετώπισή του δημιούργησε θέμα και για άλλα πορίσματα, τα αποτελέσματα των οποίων μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκαν.   

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Προεδρίας για την σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και όπως γίνεται κατανοητό από τους προσκεκλημένους, βασικό αντικείμενο επρόκειτο να ήταν από τη μία η σύγκρουση των θεσμών και από την άλλη τα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να εξευρεθούν λύσεις. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει πως θα πρέπει να επιλυθούν οι οποιεσδήποτε παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Στο τραπέζι θα τίθετο και το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, εξού και η παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και του υπεύθυνου των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο όταν το θέμα συζητείτο το προηγούμενο διάστημα και έχουν επικριθεί και από τον Γενικό Ελεγκτή για τους χειρισμούς τους και την ολιγωρία. Σημειώνεται ότι το σύστημα μέχρι σήμερα δεν έχει αναβαθμιστεί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως αυτό θα γινόταν το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο. 

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε που οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να παραστούν στη σύσκεψη, κάτι για το οποίο ενημέρωσαν με επιστολή τους τον Πρόεδρο, εκφράζοντας τη θέση πως τα ζητήματα δεν αφορούν την Εισαγγελία αλλά την εκτελεστική εξουσία. Και αυτό διότι, από τη μία, στην ουσία ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας ήταν η αφορμή που ο Πρόεδρος έκρινε την ανάγκη να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και τους ιδίους οι οποίοι, όπως όλοι, ήταν ενημερωμένοι εκ των προτέρων, ωστόσο την αντίθεση τους εξέφρασαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Προεδρίας, μέσω επιστολή της. Από την άλλη, Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας κρίνουν πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους το θέμα, ωστόσο η θέση αυτή διαφέρει από την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, αφού είχαν πάρει θέση και έκριναν μη επαρκή και αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται στις Φυλακές, υποδεικνύοντας στην υπουργό Δικαιοσύνης πως θα πρέπει να ενεργήσει τάχιστα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων.

Πάντως, η νέα θέση της Νομικής Υπηρεσίας στο όλο ζήτημα, είναι πιο συμβατή με τη θέση που εξέφρασαν νομικοί κύκλοι, πως τα συμπεράσματα που ανέφεραν στην ανακοίνωση υπερέβαιναν των αρμοδιοτήτων της, εκφράζοντας την άποψη πως αυτά έπρεπε να αποσταλούν απευθείας στην υπουργό ως η καθ' ύλη αρμόδια, αφού η αρμοδιότητα της Εισαγγελίας είναι κατά πόσο προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα. Για αυτό το λόγο, δικηγόροι υπέδειξαν ολίσθημα στη Νομική Υπηρεσία, σε ό,τι αφορά το γεγονός πως στην ανακοίνωση της επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τρεις υποθέσεις, τις οποίες καταλόγισε στις Φυλακές, χωρίς όμως αυτές να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου και να παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Εξού, και ο δικηγόρος του προσώπου που φωτογραφιζόταν στην ανακοίνωση αντέδρασε, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί άλλη υπόθεση, αποστέλλοντας επιστολή στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως, «σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοσδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο προσπαθεί να επηρεάσει εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία διαπράττει ποινικό αδίκημα και εσείς ως ο αρμόδιος θεσμός για διαφύλαξης του νόμου και του συντάγματος το γνωρίζετε και ή θα έπρεπε να το γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε πολίτη από την στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για τον πελάτη μας». Επίσης, ανέφερε «όπως καλά γνωρίζετε η άγνοια του νόμου δεν αποτελεί υπεράσπιση παρά μόνο μετριαστικό παράγοντα στην επιβολή ποινής σε οποιονδήποτε κατηγορούμενο. Στην περίπτωση σας όμως σίγουρα δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπάρχει άγνοια του νόμου και ότι τα όσα καταγράφετε στο κοινόν ανακοινωθέν σας έγιναν στην βάση αυτής της άγνοιας». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους σε μεταγενέστερο στάδιο. Στο μεσοδιάστημα αναμένεται ότι θα πέσουν οι τόνοι και θα «μαζευτεί» η θεσμική κρίση που εκδηλώθηκε εν μέσω προεκλογικού, εάν δεν επανέλθει καμία από τις δύο πλευρές. Είναι, ωστόσο, κατανοητό πως θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν αποφάσεις επί του πορίσματος Αιμιλιανίδη, που είναι και το μεγάλο αγκάθι που προκαλεί την κρίση, και όποια κι αν είναι η εξέλιξη, η πολιτική συζήτηση γύρω από το ζήτημα θα αναθερμανθεί. Συνεπώς η μείωση της έντασης εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή την εκτόνωση της κρίσης, αλλά είναι οι χειρισμοί της επόμενης ημέρας που θα την κρατήσουν στο παρελθόν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ η Cyta για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας