Θέλει να κλείσει το κεφάλαιο Φυλακές ο Πρόεδρος, το αφήνει ανοιχτό η Εισαγγελία

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως άργησε να παρέμβει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτροχιαστεί, ωστόσο η επίθεση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών, ανάγκασε τον Πρόεδρο να το πράξει. Συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, όπως μέχρι σήμερα, είτε του Τμήματος Φυλακών είτε της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να αρθούν οι όποιες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά για την αποδόμηση των Φυλακών ο ΠτΔ-«Να αρθούν οι παρερμηνείες»

Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου με Σαββίδη και Αγγελίδη, το μεσημέρι της Δευτέρας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να μην κρύβει τη δυσφορία του και να είναι έντονος σε σχέση με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία, μέσω της οποίας αποδόμησε πλήρως το έργο των Φυλακών και την πολιτική της Κυβέρνησης τα τελευταία οκτώ χρόνια. 

Μπορεί κάποιοι να επιχείρησαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες, για ευνόητους λόγους, ωστόσο πηγές από το Προεδρικό μας μετέφεραν την έντονη ενόχληση του Προέδρου σε σχέση με την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία έκρινε πως ήταν εκτός πλαισίου, εξού και μετά από αυτήν παρενέβη.

Η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να συγκαλέσει σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δείχνει ξεκάθαρα πως από τη μια θέλει να πέσουν οι τόνοι και από την άλλη να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και με την συνεργασία όλων των αρμοδίων να εξευρεθούν λύσεις, ώστε, όπως είπε, να συνεχίσει η ομαλή λειτουργεία των Φυλακών, αλλά και άλλων υπηρεσιών, «όπως μέχρι σήμερα». 

Μέχρι δηλαδή, την ημέρα που η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών υπέβαλε καταγγελία κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ - τέως Διοικητή - αφού από τότε, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, ενώ το γεγονός πως προηγουμένως δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα αλλά όλες ακολούθησαν των καταγγελιών της Αριστοτέλους, έδωσε από την μία την εντύπωση πως πρόκειται για αντίποινα και από την άλλη, έδωσαν το έναυσμα στην πλευρά της Διεύθυνσης των Φυλακών για να υποστηρίζει πως η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να «εξεύρει τρόπους για να μην διώξει τον κ. Κατσουνωτό στον οποίο, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε έχουν διαψευσθεί, ο κ. Αιμιλιανίδης επιρρίπτει ποινικές ευθύνες μαζί με αλλά δυο πρόσωπα».

Σε αυτή την εκδοχή, έρχεται να προστεθεί και η ολιγωρία της Νομικής Υπηρεσίας να πάρει αποφάσεις επί του πορίσματος Αιμιλιανίδη, για το οποίο, ενώ το παρέλαβε στις 15 Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε, σε αντίθεση με το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που παραδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου και μελετήθηκε μέσα σε 21 μέρες και παρά το γεγονός πως δεν εισηγείται ποινικές διώξεις, η Νομική Υπηρεσία έκρινε να αναφερθεί σε συμπεράσματα. Μια τακτική που δεν ακολούθησε σε άλλες περιπτώσεις πορισμάτων, ακόμα και αν σε αυτά, υπήρχαν εισηγήσεις για ποινικές διώξεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πορίσματος Στεφάνου για το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο παραμένει... άβατο, αλλά και αυτό που αφορά το θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, στο οποίο καταγράφονται ποινικές ευθύνες και σοβαρές παραλείψεις από πλευράς Αστυνομίας. 

Ωστόσο, μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να θέλει να βάλει τελεία και να κλείσει το κεφάλαιο Φυλακές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού η Νομική Υπηρεσία ακόμη δεν ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για το τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό. Με την παραλαβή του πορίσματος, στις 15 Σεπτεμβρίου, δημοσιογραφικές πληροφορίες - που δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας - ανέφεραν ότι θα υπήρχαν ανακοινώσεις εντός δέκα ημερών, ωστόσο τελικά έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση μήνες, όσο χρόνο χρειάστηκε, δηλαδή, ο κ. Αιμιλιανίδης για να λάβει δεκάδες καταθέσεις, να αξιολογήσει έγγραφα, μαρτυρίες, στοιχεία από τον δικανικό έλεγχο κτλ. Πάντως, η καθυστέρηση που παρατηρείται επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του Αιμιλιανίδη, αφού σε διαφορετική περίπτωση, αναμφίβολα θα υπήρχαν ανακοινώσεις προ πολλού και το θέμα θα θεωρείτο λήξαν. 

Είναι, εξάλλου, για αυτό το λόγο που επικρίνεται έντονα η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις προθέσεις της, ενώ σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη της πλευράς της Αριστοτέλους, πως Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ήταν ενήμεροι για τα στοιχεία που εντοπίστηκαν πολύ πριν την καταγγελία, ωστόσο δεν υπέδειξαν τον ίδιο ζήλο και δεν παρενέβησαν αυτεπάγγελτα για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, αναμένοντας γραπτή καταγγελία, σε αντίθεση με την δεύτερη έρευνα που διέταξαν κατά των Φυλακών, περίπου ένα μήνα μετά την καταγγελία της. Μάλιστα, ακολούθησε άλλη μια έρευνα για διαρροή ενός email, υπόθεση η οποία εν τέλει έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει και μετά την δωδεκάωρη κατάθεση της Άννας Αριστοτέλους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρξε ενημέρωση, αλλά ήρθε τυχαία μέσω συνέντευξης του Σάββα Αγγελίδη. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν θέτει θέμα μετακίνησης της Άννας Αριστοτέλους, όπως μας ανέφερε πηγή, θα καταστήσει σαφές πως θέλει να πέσουν οι τόνοι και να επιλυθούν τα προβλήματα, την ώρα όμως που οι δικηγόροι της Αριστοτέλους συνεχίζουν να πυροβολούν τον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα, από τους οποίους αναμένουν την απόφαση τους, ενώ η αλλαγή της στάσης τους είναι εμφανής, αφού πλέον ο ένας εκ των δικηγόρων βγήκε μπροστά με δημόσιες τοποθετήσεις. Μάλιστα, στην ανακοίνωση τους ανέφεραν πως «η σιωπή μας έχει παρεξηγηθεί», ενώ τόσο οι ίδιοι, όσο και η ίδια η Άννα Αριστοτέλους με δημόσιες δηλώσεις τους, άφησαν να νοηθούν πως ακόμα δεν ειπώθηκαν και δεν αποκαλύφθηκαν πολλά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Προέδρου για τις Φυλακές-Έβαλε στη γωνιά Σαββίδη και Αγγελίδη

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική