Ανησυχητική η κατάσταση με το μεταναστευτικό-Έφτασαν σαράντα άτομα σε 12 ώρες

Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να σταματήσουν οι εισροές μεταναστών στην Κύπρο, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε τουλάχιστον δύο νέες αφίξεις, τόσο από στεριά, όσο και από θάλασσα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του τόνισε πως η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για επαναπατρισμό των μεταναστών.

Το μεταναστευτικό έχει γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά το Κυπριακό, που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και μέρα με τη μέρα, αυτό όλο και διαβρώνεται. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες και τη λήψη διάφορων μέτρων, ώστε να σταματήσουν οι ροές μεταναστών, μέσα σε μόλις δώδεκα ώρες, η Κύπρος δέχθηκε πάνω από 35 μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε μέτρα στην Αστυνομία για Πουρνάρα ο Νουρής-Απελαύνονται 75 μετανάστες

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά τις 8:00, έφτασε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο μία βάρκα με 17 μετανάστες, ανάμεσά τους και τέσσερις ανήλικοι. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις και ενέργειες, από πλευράς Αστυνομίας, οι μετανάστες τελικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στο 40χρονο καπετάνιο της εν λόγω βάρκας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διακίνηση μεταναστών, καθώς εναντίον του προέκυψαν στοιχεία, και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6:30 το πρωί, η Αστυνομία έλαβε κλήση για την παρουσία μίας ομάδας μεταναστών, που πέρασε παράνομα από τη Νεκρή Ζώνη στην Περιστερώνα Λευκωσίας. Μέλος της Δύναμης ανέκοψε τους μετανάστες, στην είσοδο του χωριού και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 21 άτομα, εκ των οποίων οι 10 είναι άνδρες, οι 8 γυναίκες και τα τρία παιδιά. Μετά από εξετάσεις, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν και αυτοί στο Πουρνάρα.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας ήδη παρατηρείται υπερπληθυσμός, αφού διαμένουν 2,000 και πλέον άτομα εκεί, ενώ είναι σχεδιασμένο για 1,000 άτομα. Μάλιστα, ο υπερπληθυσμός είναι και ο λόγος που παρατηρούνται τόσο συχνά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών, για ασήμαντες ουσιαστικά αιτίες. Σημειώνεται πως μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία στο χωριό, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε οδηγίες όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες για περίφραξη του χώρου, με σιδηροκατασκευές, ώστε να μην είναι εφικτή η έξοδος από το Κέντρο Φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Πουρνάρα-Ξύλο, πέτρες, δακρυγόνα και τραυματισμοί

Έμφαση στις απελάσεις

Παράλληλα, η προσοχή της Κυβέρνησης έχει στραφεί προς το μέτρο των απελάσεων και των εθελούσιων επιστροφών, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να ανασάνει η Κύπρος. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 6,500 απελάσεων και επιστροφών, χωρίς να αποκλείεται, ο συγκεκριμένος αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Τη θέληση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι ήδη ο τριπλάσιος από τις απελάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το χρόνο το 2021. Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόλις 2,300 απελάσεις, ενώ οι 6,500 απελάσεις του 2022 έχουν τοποθετήσει την Κύπρο στην κορυφή της λίστας των χωρών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, όσον αφορά στους 300 ειδικούς αστυνομικούς, για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών φανερώνουν ότι το 93% παράτυπων μεταναστών εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε αναφέρει στις δηλώσεις του ότι εντός της εβδομάδας αναμενόταν να προκηρυχθούν οι θέσεις, ωστόσο αυτό δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, αφού θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά. Με αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα ότι η Μονάδα θα είναι έτοιμη με το νέο χρόνο, φαντάζει να είναι το πιο ορατό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοντά σε άπιαστο ρεκόρ το μεταναστευτικό, αλλά Συμβασιούχοι… από χρόνου με υγεία

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος