Διαδικασία για τους 12 του φόνου εν μέσω παραπόνων-Ύποπτοι ζήτησαν να χωριστούν

Ξανά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οδηγήθηκαν οι δώδεκα ύποπτοι για τον φόνο του 41χρονου τουρκοκύπριου στις Κεντρικές Φυλακές, με την Αστυνομία να πραγματοποιεί δύο διαφορετικές ακροαματικές διαδικασίες, μια για τους έντεκα και μια δεύτερη για τον τούρκο βασικό ύποπτο, έπειτα από τις οποίες εξασφάλισε νέο διάταγμα κράτησης τους για οκτώ ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα, οπότε εκπνέει το διάταγμα, να προχωρήσει με την καταχώρηση της υπόθεσης.   

Αρχικά διεξήχθη η πρώτη διαδικασία με τους έντεκα ύποπτους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό την συνοδεία του αντιτρομοκρατικού ουλαμού, με τον ανακριτή της υπόθεσης, Γιάννο Γιαννακού, να αναφέρεται στα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά εκτέθηκαν και στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες. 

Ο ανακριτής, αναφέρθηκε στην μαρτυρία που εμπλέκει τον κάθε ύποπτο ξεχωριστά, εναντίον των οποίων διερευνάται φόνος εκ προμελέτης, και τα όσα καταγράφουν οι κάμερες στις 26 και 27 Οκτωβρίου, μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός ο 41χρονος, ενώ υπέδειξε πως συνεχίζονται να μελετιούνται τα CCTV. Αναφέρθηκε στο χρονικό, στις κινήσεις των υπόπτων και όσα δείχνουν οι κάμερες κατά τη διάρκεια που μπαινοβγαίνουν οι ύποπτοι, τόσο στο κελί του θύματος, όσο και του βασικού υπόπτου, μεταφέροντας σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενα ή φαγητό, νερό και γάζες. 

Σε σχέση με τον δωδέκατο ύποπτο που συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, ο ανακριτής ανέφερε πως από την αξιολόγηση των καμερών, διαπιστώθηκε πως μετά που βρέθηκε νεκρός ο 41χρονος, ήταν ένα από τα πρόσωπα που εισήλθαν στο κελί του και καθάρισε και πέταξε αντικείμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ερώτημα κλειδί στη δολοφονία Tansu-Ανακρίνονται κρατούμενοι και δεσμοφύλακες

Νέες έρευνες στις Φυλακές 

Επίσης, ο ανακριτής ανέφερε μεταξύ άλλων πως λήφθηκαν καταθέσεις από τους υπόπτους, με ορισμένους από αυτούς να προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται, ωστόσο αναμένεται να ανακριθούν εκ νέου. 

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 230 καταθέσεις και εκκρεμούν άλλες 80, ενώ ανέφερε πως θα διενεργηθούν νέες έρευνες προς αναζήτηση τεκμηρίων, αφού ερωτηθείς από την Κατηγορούσα Αρχή περί τίνος πρόκειται, ανέφερε πως πρόκειται για επιθετικά όργανα που δεν εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες στις Φυλακές και στην πτέρυγα που διέμενε το θύμα.   

Σύμφωνα με τον ανακριτή, από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε διαπιστώθηκε πως ένα από τα επιθετικά όργανα που χρησιμοποιήθηκε το διέθεσε ο ένας εκ των υπόπτων στον βασικό ύποπτο κατόπιν οδηγιών του, ενώ στη συνέχεια του το επέστρεψε και του είπε να το πετάξει.  

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το κίνητρο, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου πως λαμβάνονται καθημερινά πληροφορίες και τις σχέσεις των υπόπτων με το θύμα, οι οποίες αξιολογούνται και μέσω αυτών προκύπτουν καταθέσεις.

Κανένας από τους έντεκα υπόπτους, κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικασίας, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για οκταήμερη κράτηση. 

Επεισόδιο στο κρατητήρια 

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, δικηγόρος έθεσε στους ανακριτές το θέμα της κράτησης του πελάτη της με άλλο ύποπτο, οι οποίοι διαμένουν μαζί σε κρατητήρια στη Λάρνακα. 

Η δικηγόρος ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να διαμένουν μαζί, ενώ στην παρουσία των δύο υπόπτων και των ανακριτών, έγινε αναφορά σε επεισόδιο μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως ο ένας είπε στον άλλο πως αυτός ευθύνεται που βρίσκονται εδώ, ενώ υποστήριξε πως του έδωσε «πατσαρκές», με τον άλλο να αναφέρει πως αυτοτραυματίζεται. Η δικηγόρος ανέφερε στον ανακριτή πως ο πελάτης της θα πρέπει να εξεταστεί από ψυχίατρο και πως όταν εξετάστηκε, ο ψυχίατρος, του αναφέρει πως «θα πρέπει να πίνει απλώς τα χάπια του». 

Ο ανακριτής ανέφερε τόσο στη δικηγόρο, όσο και στους υπόπτους πως διαμένουν μαζί λόγω έλλειψης χώρου, ωστόσο θα γίνου ενέργειες ώστε να διαχωριστούν. 

Επίσης, άλλος ύποπτος, που κρατείται στην Αγία Νάπα, ζήτησε να μεταφερθεί στη Λεμεσό, ώστε να μπορεί να λαμβάνει την φαρμακευτική του αγωγή, αφού βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης. 

Εξέφρασε παράπονο ο βασικός ύποπτος

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς, οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου ο τούρκος που θεωρείται ο βασικός ύποπτος και τον οποίο έδειξαν άλλοι συλληφθέντες, ως το πρόσωπο που χτύπησε και σκότωσε τον 41χρονο, με τον οποίο διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις. 

Κατά την είσοδο του στο Δικαστήριο, ο Τούρκος έκανε παράπονο για το θέμα της κράτησης τους σε αστυνομικό σταθμό, ζητώντας να μετακινηθεί, ενώ αναφέρθηκε σε αστυνομικό. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία και αφού ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε στα γεγονότα και στην μαρτυρία που τον εμπλέκουν στο φόνο, ο ύποπτος δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του, ωστόσο ζήτησε να αναφέρει κάτι στο Δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια του όρκου, ο ύποπτος ζήτησε μετάφραση στην κουρδική γλώσσα, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να μιλήσει και να μεταφέρει αυτά που ήθελε να πει, τούρκος μεταφραστής, καθώς όπως είπε, μπορεί να εκφραστεί καλύτερα. 

Ο βασικός ύποπτος, καταρχάς απολογήθηκε για την ανησυχία που προκαλεί, ενώ στη συνέχεια είπε «πως αυτό που κάνει η Αστυνομία με τις χειροπέδες, είναι ενάντια στα ανθρώπινα μου δικαιώματα». Στη συνέχεια του επεξηγήθηκε πως η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για όλους τους υπόπτους. 

Ακολούθως, ο ύποπτος αναφέρθηκε σε μία ιστορία, θέλοντας να δείξει τη διαφορετική μεταχείριση που τυγχάνει, ως προς το γεγονός πως για τον ίδιο, για την ίδια υπόθεση, διεξάγεται μια διαφορετική διαδικασία. Αναφέρθηκε σε μια ιστορία δύο φίλων Αμερικανών, ενός μαύρου και ενός άσπρου, οι οποίοι είναι φίλοι αλλά τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης, με τον ύποπτο να ρωτά τον ανακριτή γιατί χωρίστηκε από τους υπόλοιπους υπόπτους, ζητώντας να τους επεξηγηθούν οι λόγοι. Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως είναι για λόγους ασφαλείας και πως εκφράζονται φόβο, από τους υπόλοιπους. 

Ο ύποπτος στη συνέχεια ρώτησε εάν είναι ύποπτος ή μάρτυρας, με τον ανακριτή να του αναφέρει πως είναι ύποπτος. «Είμαι ύποπτος ή μάρτυρας; Δεν κατάλαβα. Γιατί δεν είμαι με τους άλλους φίλους μου αφού είμαι ύποπτος; Είναι πιο σημαντική η ασφάλεια μου; Είμαι πιο σημαντικός εγώ;»

Ο δικηγόρος του υπόπτου, Γιάννης Πολυχρόνης, ανέφερε πως δεν φέρει ένσταση στην κράτηση του, υποδεικνύοντας πως ο πελάτης του ήθελε απλώς να εκφράσει το παράπονο του σε σχέση με την ξεχωριστή διαδικασία που ακολουθείται. 

Φωνές και καταγγελία για αίτημα φιλίας στη σύζυγο του από αστυνομικό 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ύποπτος εξέφραζε παράπονα για την κράτηση του, ζητώντας να μετακινηθεί από τον σταθμό που κρατείται στη Λευκωσία. 

Εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ο ύποπτος φώναζε και διαμαρτυρόταν έντονα κατά των αστυνομικών, που τον μετέφεραν στο όχημα, για να τον επιστρέψουν στα κρατητήρια. 

Ο ύποπτος φαίνεται να καταγγέλλει αστυνομικό του σταθμού, ο οποίος μετά από επίσκεψη της γυναίκας του στα κρατητήρια, της έκανε αίτημα φιλίας στο facebook, γεγονός που τον εξόργισε, για αυτό φώναζε κατά των αστυνομικών εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ενώ το περιστατικό καταγγέλθηκε στον σταθμάρχη. 

Πάντως, η επίσημη θέση της Αστυνομίας είναι πως μέχρι στιγμής δεν έγινε γραπτή καταγγελία από τον ύποπτο, αλλά προφορική, ενώ όπως μας αναφέρθηκε, όταν γίνει γραπτή τότε αναμένεται να διερευνηθεί το περιεχόμενο της καταγγελίας.  

Δειτε Επισης

Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα