Η κατεύθυνση της PEGA, τα στοιχεία που τη φέρνουν και η βασική της επιδίωξη

Σαφή κατεύθυνση για να διερευνήσουν τις ενδεχόμενες σχέσεις της Κύπρου με τα κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας και άλλους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, έχουν τα μέλη της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που φτάνουν σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο.  

Ουσιαστικά στόχος της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διερευνήσει τη χρήση και εμπορία του λογισμικού υποκλοπών Pegasus στα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι διττός. Πρώτο να διερευνήσουν εάν υπήρξε παράνομη χρήση τέτοιων λογισμικών εντός της Κύπρου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, όπως έχει γίνει σε άλλα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία και δεύτερο να διερευνήσει εάν οι τοπικές Αρχές, έκαναν όσα πρέπει, σε σχέση με τους ελέγχους που προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο, σε σχέση με την εξαγωγή τέτοιων συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H ώρα της αλήθειας για τις παρακολουθήσεις-Αύριο στην Κύπρο η αποστολή της PEGA

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι τα μέλη της Επιτροπής συνδέουν άμεσα την Κύπρο με τις υποκλοπές στην Ελλάδα, είναι αφενός ότι η επίσκεψη γίνεται αμέσως μετά τη Λευκωσία στην Αθήνα και αφετέρου διότι θα δοθεί μια συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα των επισκέψεων στα δύο κράτη από κοινού.

Εξάλλου τη σχέση Κύπρου-Ελλάδας στην υπόθεση υποκλοπών συνδέουν και μια σειρά από δημοσιεύματα, κυρίως στον ελλαδικό Τύπο, με τελευταίο το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» της περασμένης Κυριακής, όπου ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λαμπροπουλος, σταχυολογεί πώς οι πρωταγωνιστές των υποκλοπών στην Ελλάδα, συνδέονται με τους Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί, τους Ισραηλινούς δηλαδή, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο για την υπόθεση του μαύρου βαν.

Μέσω δικηγόρων, τους οποίους μάλιστα ο δημοσιογράφος εμπλέκει με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, φαίνεται πως στήθηκε ένα δίκτυο που επέτρεψε την χρήση των συγκεκριμένων λογισμικών από τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδος και το θέμα που τίθεται, είναι πώς και με ποιο τρόπο τα πλοκάμια αυτού του δικτύου δραστηριοποιήθηκαν και στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουμε θέμα με τις παρακολουθήσεις και έρχεται η PEGA στην Κύπρο;

Αυτή η επιδίωξη της επιτροπής, να ξεδιαλύνει δηλαδή μια πολύ σύνθετη και περίπλοκη κατάσταση, επιβεβαιώνεται και μέσα από τις συναντήσεις που έχουν διευθετηθεί. Από τη μια η επιτροπή θα συναντήσει στην Κύπρο, ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν να καταγγείλουν κάτι κι από την άλλη ανθρώπους, κυρίως αξιωματούχους που θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Καταγγελίες αναμένεται να ακούσουν και να δεχθούν, αφενός μέσα από τις συναντήσεις που θα έχουν με δημοσιογράφους, αφετέρου από τα μέλη των επιτροπών Θεσμών και Νομικών που θα συναντήσουν αύριο, σε κοινή συνεδρία στη Βουλή.

Από την άλλη απαντήσεις θα ζητήσουν από τις υπουργούς Εμπορίου και Καινοτομίας καθώς επίσης και από την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ουσιαστικά θα κληθεί να απαντήσει μια απορία που εκφράζει και η κοινή γνώμη για το πώς γίνεται να τερματίστηκε η ποινική δίωξη για το μαύρο βαν. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της PEGA, θα συζητήσουν και με τον δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το πόσιμα για το μαύρο βαν, το οποίο η επιτροπή θα ζητήσει και πλέον εναπόκειται στη Νομική Υπηρεσία, εάν θα το παραδώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;

Σημειώνεται πως ήδη η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, έχει θέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την Κύπρο, από τις απαντήσεις των οποίων έλαβε μια πρώτη γεύση για τις απαντήσεις που θα λάβει και δια ζώσης. Η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τα κακόβουλα λογισμικά, είναι πως, τέτοια συστήματα, ούτε έχουν αναπτυχθεί, ούτε έχουν εξαχθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπάρχουν και διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας, πως ποτέ δεν εντόπισε τέτοιο κακόβουλο λογισμικό σε κινητά.

Οι εργασίες της επιτροπής θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα και θα συνεχισθούν αύριο, με ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο, μέχρι την αναχώρηση των Ευρωβουλευτών για την Αθήνα. Ειδικότερα σύμφωνα με το μη επίσημο πρόγραμμα που εκδόθηκε, τα μέλη της επιτροπής θα αφιχθούν στη Λευκωσία στις έξι το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Ακολούθως θα μεταβούν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, όπου θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις τους. Συγκεκριμένα στις επτά και τριάντα θα συναντηθούν με τον δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ετοίμασε την έκθεση για τις παρακολουθήσεις, με αφορμή την υπόθεση του μαύρου βαν. Ακολούθως θα συναντηθούν ξεχωριστά με τους δημοσιογράφους, Μακάριο Δρουσιώτη και Φάνη Μακρίδη 

Την Τετάρτη το πρωί, τα μέλη της επιτροπής θα έχουν συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου και τον υφυπουργό Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο. Ακολούθως θα συναντηθούν με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ενώ ακολούθως θα μεταφερθούν στη Βουλή, όπου θα συμμετέχουν στην κοινή συνεδρία των επιτροπών Θεσμών και Νομικών της Βουλής.

Ακολούθως τα μέλη της επιτροπής θα αναχωρήσουν από τη Λάρνακα για την Αθήνα. Τα πρώτα αποτελέσματα των επισκέψεων τους στην Κύπρο, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, όταν ολοκληρώσουν τις επαφές τους και στην Ελλάδα, από όπου θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην πρίζα οι αρμόδιοι για υποκλοπές-Τα δύο επίπεδα ερευνών της PEGA στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών