H ώρα της αλήθειας για τις παρακολουθήσεις-Αύριο στην Κύπρο η αποστολή της PEGA

Ως την ώρα της αλήθειας χαρακτηρίζουν πολλοί την επίσκεψη της ειδικής αποστολής της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, η οποία διερευνά τον ρόλο και την εμπλοκή συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κρατών, στις υποθέσεις υποκλοπών και παράνομων παρακολουθήσεων με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, όπως το Pegasus και το Predator, η χρήση των οποίων έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.  

Γενικότερα ο Νοέμβριος θεωρείται ως ο μήνας που θα φέρει εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων, αφού πέραν από την κρίσιμη και εξόχως σημαντική επίσκεψη της επιτροπής PEGA, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και ανάλογη συζήτηση στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων μετά από αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουμε θέμα με τις παρακολουθήσεις και έρχεται η PEGA στην Κύπρο;

Αναμφίβολα αν κάποιος ψάξει θα εντοπίσει δεκάδες στοιχεία που συνδέουν την Κύπρο με σκάνδαλα υποκλοπών, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Το γεγονός πάντως ότι στην Κύπρο δεν αποδείχθηκε η χρήση των δύο συγκεκριμένων λογισμικών, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, ειδικά για τα μέλη της επιτροπής PEGA, τα οποία έβαλαν την Κύπρο στο στόχαστρο, κυρίως λόγω των στοιχείων που αποδεικνύουν την Κύπρο ως την μαύρη τρύπα της ΕΕ για παράνομη εξαγωγή των συγκεκριμένων λογισμικών προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ζήτημα αν παρεμπιπτόντως με το παράνομο εμπόριο για το οποίο υπάρχουν στοιχεία και η Κύπρος ουσιαστικά καλείται να λογοδοτήσει στις Βρυξέλλες, γινόταν και παράνομη χρήση εντός Κύπρου, είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με άλλες γνωστές υποθέσεις, όπως αυτής του μαύρου βαν και γενικότερα της δραστηριότητας του Ισραηλινού πρώην στελέχους της NSO και μόνιμου κάτοικου του νησιού μας Ταλ Ντίλιαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταλ Ντίλιαν κλήθηκε από την επιτροπή PEGA ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν αποδέχθηκε την πρόσκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;

Η ειδική αποστολή της επιτροπής PEGA φθάνει αύριο στην Κύπρο και θα παραμείνει για 48 ώρες, έχοντας μπροστά της ένα βαρυφορτωμένο και γεμάτο πρόγραμμα με συνεχείς συναντήσεις με πρόσωπα που σχετίζονται με το θέμα των υποκλοπών. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν να βρεθούν ενώπιον των μελών της και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών, είναι δύο υπουργοί, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, ο Ταλ Ντίλιαν και βουλευτές. Συγκεκριμένα στην επιτροπή κλήθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο CEO της CYTA, Ανδρέας Νεοκλέους, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΕΡΗΕΤ, καθώς επίσης και τα μέλη των επιτροπών Θεσμών και Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Ειδική Συνεδρία της Βουλής, όπου τα μέλη της Επιτροπής PEGA θα συζητήσουν με τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στις έντεκα το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Κύπρο, η αποστολή της PEGA θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με κυβερνητικά και μη στελέχη που εμπλέκονται με το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Τα αποτελέσματα των επαφών τους σε Κύπρο και Ελλάδα, τα μέλη της Επιτροπής, θα τα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις οκτώ Νοεμβρίου, ενώ η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των υποκλοπών η οποία είναι Ολλανδή και προέρχεται από την ομάδα των Φιλελευθέρων, Σόφι ιντ Βέλντ, θα ετοιμάσει και σχετική έκθεση, με τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Σημειώνεται πως πριν την Κύπρο και την Ελλάδα τα μέλη της επιτροπής, είχαν επισκεφθεί τον περασμένο μήνα την Πολωνία, όπου αποδεδειγμένα έγινε χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Η έκθεση της Επιτροπής, αποτέλεσε ένα ηχηρό χαστούκι για την πολωνική Κυβέρνηση, όχι μόνο για την άρνηση της να συνεργαστεί, αλλά και την αδυναμία της να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον της.

Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον για το θέμα των υποκλοπών εντός Κύπρου, είναι εάν η Κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση που εξέφρασε και δημόσια στο παρελθόν αλλά και στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε προς το Ευρωκοινοβούλιο και αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι ποτέ δεν έγινε καμία παράνομη παρακολούθηση ή παρακολούθηση με τη χρήση παράνομων λογισμικών από τις Αρχές της Δημοκρατίας, όπως επίσης και ότι δεν κατέχει τέτοια κακόβουλα λογισμικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην πρίζα οι αρμόδιοι για υποκλοπές-Τα δύο επίπεδα ερευνών της PEGA στην Κύπρο

Το δεύτερο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει και είναι κάτι που καίει την επιτροπή, είναι αν η Κύπρος λειτούργησε ως ο Δούρειος Ίππος των κατασκοπευτικών εταιρειών, κυρίως από το Ισραήλ, για να εξαχθούν παράνομα σε τρίτες χώρες. Κάτι τέτοιο αξιολογείται ως κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, διότι ουσιαστικά θα σημαίνει πως οι κρατικές υπηρεσίες, απέτυχαν να εντοπίσουν τα παραθυράκια που βρήκαν οι ξένοι, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και κατάφεραν να εξάγουν παράνομο λογισμικό, που ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε κατά ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών, καθορίζοντας πολιτικές εξελίξεις σε μια σειρά από χώρες.

Υπενθυμίζεται πως σε έκθεση που ετοιμάσθηκε από την Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου, καταγράφεται ότι πριν από τη δολοφονία του Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, κυβερνητικά στελέχη της Σαουδικής Αραβίας, παρακολούθησαν στη Λεμεσό επίδειξη των δυνατοτήτων των λογισμικών υποκλοπών, από στελέχη ξένων εταιρειών. Λίγους μήνες αργότερα ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και είναι κάτι που οι Βρυξέλλες θέλουν να γνωρίζουν εάν συνδέεται κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο με την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έφοδος» Europol στις τοπικές Αρχές που αρνούνται να συνδράμουν για υποκλοπές

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...