Ξεγύμνωσε τις Αρχές ο πατέρας της Χριστίνας-«Τους έλεγε θέλετε να με σκοτώσει;»

Η υπόθεση της δολοφονίας της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, η οποία ανέδειξε για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα με την οποία το κράτος χειρίζεται εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα, προκάλεσε εκ νέου αποτροπιασμό τη Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της αυταπάγγελτης εξέτασης που κάνει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών για τα δικαιώματα των θυμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, ακόμη αναμένονται απαντήσεις από τις αρμόδιες Αρχές για τα κραυγαλέα λάθη στους χειρισμούς τους, τα οποία οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το θύμα γυναικοκτονίας πέθανε από αναθυμιάσεις καπνού, ενώ ήταν σε γνώση της Αστυνομίας πως ήταν συστηματικά θύμα βίας από τον εν διαστάσει σύζυγό της.    

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής βρέθηκε το πολύ μικρό χρηματικό ποσό που προτάθηκε ως αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εναλλακτικές επιλογές που δίδονται από τον Νόμο για μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η 30χρονη Χριστίνα είχε δολοφονηθεί στις 12 Μαρτίου του 2012 και, παρά τις πάρα πολλές ενδείξεις ότι ήταν θύμα βίας, οι Αρχές κατέληξαν με μεγάλη προχειρότητα στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της επήλθε από ατύχημα, λόγω φωτιάς από αναμμένο τσιγάρο. Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Θανάση Νικολάου, καθώς η οικογένεια της Χριστίνας Καλαϊτζίδου έδωσε ένα τεράστιο αγώνα για να αποδείξει ότι το παιδί τους έπεσε θύμα δολοφονίας, στο πλαίσιο του οποίου επίσης ζήτησε εκταφή της σορού της, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την επιμέλεια των τριών μικρών παιδιών της Χριστίνας με πενιχρούς πόρους.

«Από την αρχή το θέμα ήταν να αποκαλυφθεί η αιτία της συγκάλυψης τέτοιου στυγερού φόνου», τόνισε ενώπιον της Επιτροπής ο πατέρας του θύματος, Χαράλαμπος Καλαϊτζίδης. «Σας ζητώ να με βοηθήσετε για να γίνει πειθαρχική έρευνα για αυτή την υπόθεση. Δέκα χρόνια είμαστε στην Κύπρο, δέκα χρόνια παραμένει το διαμέρισμα της κόρης μου όπως το είχαμε βρει. Μέσα υπάρχουν πολλά σημάδια βίας που είχε ζήσει το παιδί μου. Αν πάρετε και τώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ή στη Νομική Υπηρεσία και ρωτήσετε πού βρίσκεται η υπόθεση της Χριστίνας, θα σας πουν διερευνάται», κατήγγειλε ο χαροκαμένος πατέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζίδη, η κόρη του ήταν «αλυσοδεμένη» στην Κύπρο και δεν μπορούσε να ξεφύγει για να γλιτώσει τη ζωή της, καθώς δεν μπορούσε να ταξιδέψει με τα παιδιά χωρίς την έγκριση του εν διαστάσει συζύγου της. Είχε αποταθεί πολλές φορές στην Αστυνομία για βοήθεια, καθώς έμπαινε στο διαμέρισμα και την χτυπούσε, αλλά, όπως την ανέφερε ο πατέρας της, φώναζε από τα παράθυρα γύρω να τη βοηθήσουν.

«Η κόρη μου πρόλαβε και πήρε την Αστυνομία τηλέφωνο. Όταν έφτασε, αυτός ανέβηκε στην ταράτσα. Τον κατέβασαν και τον πήραν μέσα. Το απόγευμα που έβαλε τα παιδιά για ύπνο, άκουγε βρισιές και της πετούσε αντικείμενα στα παράθυρα. Τα παιδιά κλαίγανε, αυτή φοβόταν, πήρε την Αστυνομία και τους είπε για ποιο λόγο τον αφήσατε ελεύθερο; Και η απάντηση της Αστυνομίας ήταν ‘Χριστίνα, εμείς δεν τον αφήσαμε ελεύθερο, βγήκε να καπνίσει τσιγάρο και εξαφανίστηκε’. Και τους λέει ‘τι θέλετε, να με σκοτώσει;’. Από εκείνη την μέρα περάσανε 12 μέρες. Βρέθηκε το παιδί μας νεκρό στο διαμέρισμά της. Δεν κατάλαβαν ποιος το οδήγησε στο θάνατο;», διερωτήθηκε για πολλοστή φορά ο τραγικός πατέρας της Χριστίνας.

Ανέφερε ακόμη πως ο δολοφόνος της κόρης του είχε οκτώ δικαστικά εντάλματα για σύλληψη και βάσει του ενός, δύο μέρες μετά τη δολοφονία θα έπρεπε να συμμορφωθεί. «Κανένας δεν τον έψαξε, κανένας δεν τον τιμώρησε. Το ποσό παραμένει απλήρωτο. Σκότωσε την κόρη μου για να πάρει τα λεφτά της. Και σήμερα κλέβουν από τα παιδιά της τα λεφτά τους», είπε.  

Πρόσθεσε πως «είμαστε φτωχοί άνθρωποι, πρέπει να μεγαλώσουμε αυτά τα παιδιά. Στο τέλος πετάξανε από ένα κόκαλο στα παιδιά και τους είπαν να ζήσετε όπως θέλετε». Όπως εξήγησε, η οικογένεια ξόδεψε στις έρευνές της για να βρει την αλήθεια, 40,000 ευρώ τα οποία δεν είχε. Πήραν 25,000 από το στεγαστικό δάνειο που είχαν και τα υπόλοιπα τα δανείστηκαν από συγγενικά πρόσωπα της μητέρας της Χριστίνας, Μαρίας. «Κάναμε κι άλλα έξοδα. Το μόνο που ήθελα ήταν να βρω την αληθινή αιτία θανάτου του παιδιού μου. Δεν περιγράφονται αυτά που έχω περάσει», εξήγησε στους βουλευτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα και αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση. «Λανθασμένες ιατροδικαστικές εκθέσεις αθωώνουν φονιάδες, μιλούμε για θανάτους ενώ πρόκειται για δολοφονίες. Είχαμε γνωστούς ποινικολόγους που τοποθετήθηκαν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πλαίσιο διαχείρισης ποινικών ερευνών. Αυτό που με ενοχλεί εμένα περισσότερο είναι ότι μέχρι σήμερα η Αστυνομία δεν μας ξεκαθάρισε αν έκανε πειθαρχικές, αν κάποιοι έχουν υποστεί ευθύνες», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, δήλωσε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για να δώσει αυτές τις απαντήσεις και ζήτησε να επανέλθει με οτιδήποτε ζητά η Βουλή. Αν δεν ολοκληρώθηκε η πειθαρχική, είπε, σίγουρα θα είναι σε διαδικασία. Από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητήθηκε να απαντηθεί γραπτώς «οι αστυνομικοί που ήταν βάρδια και άφησαν τον συγκεκριμένο να μπει και να σκοτώσει την κοπέλα, αν έγινε πειθαρχική, πώς το διαχειριστήκατε, τι συνέπειες είχαν, αν είχαν. Επίσης θέλω να ξέρω τι συνέπειες είχε η ιατροδικαστής».

Αποζημιώσεις μέσα από Συμπληγάδες

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, στην περίπτωση του κ. Καλαϊτζίδη προσφέρθηκε το ποσό των 10,000 ευρώ για κάθε ένα από τα ορφανά παιδιά της κόρης του και του προτάθηκε να προχωρήσει με αστική αγωγή, ενώ ήδη είχε ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό για να αποδείξει την δολοφονία της Χριστίνας, για το οποίο εκ των υστέρων τον ρωτούσαν από τη Νομική Υπηρεσία αν κρατούσε αποδείξεις, ώστε να του δοθούν πίσω τα χρήματα για μία έρευνα που θα έπρεπε να είχαν κάνει οι ίδιες οι Αρχές ευθύς εξ’ αρχής σωστά και όχι μια οικογένεια που θρηνούσε. Τελικά το ζήτημα έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, υπέδειξε πως «βλέπουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις όλη αυτή τη δυσκολία των αποζημιώσεων. Όχι μόνο σε θέματα ανθρωποκτονιών, φόνων εκ προ μελέτης κτλ αλλά και σε θέματα θυμάτων εμπορίας προσώπων. Έχουμε ένα μεγάλο φάσμα θυμάτων. Σε πάρα πολλές χώρες, οι αποζημιώσεις εκδικάζονται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας». Εισηγήθηκε την πραγματοποίηση μελέτης για τον τρόπο που θα μπορούν να επιδικάζουν τα ποινικά δικαστήρια τις αποζημιώσεις. Μπορεί να ζητήσουν μαρτυρία που να αποδεικνύει την ανάγκη καταβολής αποζημίωσης, επεσήμανε.

Η κ. Χαραλαμπίδου συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι αν ζητήσεις στη διάρκεια της ποινικής δίκης αποζημιώσεις είναι 10,000, ενώ αν προχωρήσεις με αστική αγωγή το ποσό μπορεί να είναι μέχρι 500,000. «Το ίδιο το θύμα πάει στο Δικαστήριο, ανεβαίνει στο εδώλιο για να μιλήσει εναντίον του θύτη, ο οποίος τη βίασε, τη ξυλοκόπησε, την κατάστρεψε ψυχολογικά και σωματικά, θα έρθεις μετά να την υποχρεώσεις να περάσει δεύτερη διαδικασία, να εξευτελιστεί το θύμα για δεύτερη φορά από τους δικηγόρους υπεράσπισης για να πάρει αποζημιώσεις;», σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Σε αυτό το σημείο επανήλθε η κ. Σούπερμαν, τονίζοντας ότι είναι και το θέμα του χρόνου, διότι μπορεί να περάσουν άλλα τόσα χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η αστική υπόθεση.

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως το Υπουργείο προχωρήσει με μελέτη σχετικά με την επιδίκαση αποζημιώσεων από τα ποινικά δικαστήρια, έτσι ώστε να μπορούν να επιδικάζουν ποσά πάνω από 10,000 ευρώ. Από πλευράς της Ειρήνης Χαραλαμπίδου εκφράστηκε και η πρόθεση για κατάθεση πρότασης νόμου. Επίσης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Υπουργείου να επιβεβαιώσουν κατά πόσο ευθυγραμμίστηκαν με τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μας πρότεινε 10,000 ανά παιδί η Εισαγγελία για να αποσύρουμε… Είναι εκβιασμός»

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών