«Μας πρότεινε 10,000 ανά παιδί η Εισαγγελία για να αποσύρουμε… Είναι εκβιασμός»

Την ώρα που η οικογένεια της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, εδώ και χρόνια ψάχνει να βρει δικαίωση για τη δολοφονία της και να αποδείξουν επίσημα ότι δεν έγιναν οι σωστές ενέργειες από πλευράς Αρχών, η Νομική Υπηρεσία επιδιώκει να δώσει τέλος σε όλη την υπόθεση με μία αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία από πλευράς οικογένειας εκλαμβάνεται ως εκβιασμός. 

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τις 12 Μαρτίου 2012, όταν η 30χρονη Χριστίνα εντοπίστηκε νεκρή στο κρεβάτι της, στο διαμέρισμα όπου διέμενε με τα τρία παιδιά της, στη Δερύνεια, με τις Αρχές να αποδίδουν αμέσως το θάνατό της στις αναθυμιάσεις του καπνού που ξέσπασε στο κρεβάτι της, από αναμμένο τσιγάρο. Αυτή η απάντηση δεν έγινε αποδεκτή από την οικογένειά της, η οποία αποφάσισε, δύο χρόνια αργότερα, να προβεί σε εκταφή της σορού της Χριστίνας και να διενεργήσει εκ νέου νεκροτομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά ο πατέρας της Χριστίνας-«Άφησαν τα παιδιά της να ζουν με τον δολοφόνο της»

Και τελικά αποδείχτηκε αυτό που ήξεραν από την αρχή. Ο θάνατος της Χριστίνας ήταν δολοφονία και όχι δυστύχημα, όπως οι Αρχές το είχαν δηλώσει. Τότε άρχισαν ξανά οι έρευνες των Αρχών και τελικά εντοπίστηκε ο δολοφόνος, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη. Ο δολοφόνος δεν ήταν άλλος από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος τελικά έθεσε τέρμα στη ζωή του, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του και αφού μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλού να εκτίσει την ποινή του.

Ο τρόπος που οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας χειρίστηκαν την υπόθεση, το λάθος τους να κλείσουν μία υπόθεση δολοφονίας με πρόχειρο τρόπο, αλλά και ο τρόπος που Αστυνομία ενεργούσε, πριν η άτυχη Χριστίνα δολοφονηθεί, οδήγησαν την οικογένεια στο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Κάτι που η Νομική Υπηρεσία δεν δέχθηκε, με αποτέλεσμα η γονείς της Χριστίνας να καταθέσουν αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2014.

«Ο δικηγόρος μου στην αγωγή, ανέφερε τι ποσό είχαμε ξοδέψει στην έρευνα που είχαμε κάνει δύο χρόνια. Εξήγησα στον δικηγόρο ότι ήταν το ποσό τόσο και τόσο. Το Δικαστήριο συνεχώς ανέβαλλε την υπόθεση, μέχρι το 2019. Τότε, άρχισαν να μας ρωτούν από τη Νομική Υπηρεσία αν έχουμε αποδείξεις για τα λεφτά που έχουμε ξοδέψει για την υπόθεση. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πήγαμε μέσω της νομικής οδού για να βγάλουμε λεφτά από το πτώμα της κόρης μου. Θέλουμε να αποκαλυφτεί η αιτία θανάτου. Ο δικηγόρος μας είχε γράψει στην αγωγή τι έγιναν μετά θάνατο, αλλά δεν είχε αναφέρει τα σημαντικά που έγιναν πριν το θάνατό της. Στην αγωγή είναι μόνο τα λάθη του ιατροδικαστή», εξηγεί στον REPORTER ο Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, ο πατέρας της Χριστίνας.

Η πρόταση της Νομικής Υπηρεσίας προς την οικογένεια

Οι Αρχές της Δημοκρατίας, αφού είδαν ότι η οικογένεια είναι πρόθυμη να παλέψει μέχρι τέλους, ώστε να βρει το δίκαιό της και να αποκαλυφθούν οι λάθος χειρισμοί της Αστυνομίας, τόσο όσο ήταν ζωντανή, που είχε καταγγείλει αρκετές φορές τον σύζυγό της, όσο και μετά το θάνατό της, αποφάσισαν να βρουν μία λύση, ώστε να λυθεί η υπόθεση εξωδικαστικά.

«Μας πρότειναν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τη Νομική Υπηρεσία, αποζημίωση. Για τα παιδιά 10,000 ευρώ και για εμάς, να μας επιστρέφουν τις 40,000 ευρώ ως έξοδα που είχαμε αναφέρει, χωρίς να μας ζητούν αποδείξεις, απλά για να μην γίνει το Δικαστήριο. Μας είπαν πως αν πάμε στα Δικαστήρια, θα μας ζητούν αποδείξεις που δεν έχουμε και αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος να λυθεί η υπόθεση. Αυτό ήταν για εμάς είναι εκβιασμός. Τι να κάνουμε δεν ξέρουμε. Τρία παιδιά έμειναν ορφανά, λόγω της ανεπάρκειας της τοπικής Αστυνομίας. Έχουν ευθύνη γι’ αυτά τα παιδιά η Κυβέρνηση. Είναι εξευτελιστικό αυτό το ποσό που δίνουν στα παιδιά. Μας κορόιδεψαν.

Το θέμα είναι ότι δεν με άφησαν με κανένα τρόπο να αποκαλύψουμε όλα αυτά. Δεν θέλουν να γίνει δικαστήριο ξανά, για να τα πούμε αυτά και μας πρότειναν αυτό το ποσό που είναι εξευτελιστικό. Δεν ήξερα τι να κάνω και με υποχρέωσαν να υπογράψω αυτά τα χαρτιά, αλλά έμαθα ότι μπορώ να τα αποσύρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκουσαν τον πατέρα της Καλαϊτζίδου και συμφώνησαν για βελτίωση του νόμου οι βουλευτές

Οι λάθος χειρισμοί πριν τη δολοφονία

Ο πατέρας της Χριστίνας αποδίδει λάθος χειρισμούς στην Αστυνομία, όταν ακόμη η κόρη του βρισκόταν εν ζωή, αφού όπως υποστήριξε, πολλές φορές είχε απευθυνθεί στον τοπικό σταθμό, για να καταγγείλει τον εν διαστάσει σύζυγό της.

«Μπορούσαν να αποτρέψουν το θάνατο του παιδιού μου οι τοπικοί αστυνομικοί. Η κόρη μου αρκετές φορές απευθύνθηκε κοντά τους, αρκετές φορές οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το σπίτι της, αρκετές φορές είχε συλληφθεί ο εν διαστάσει σύζυγός της και μάλιστα προτού να βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της, στις 16 Μαρτίου 2012, εκεί που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Ελλάδα και εμείς την περιμέναμε, αυτός είχε απόφαση δικαστηρίου, που είχε εκδοθεί στις 14 Μαρτίου, για πέντε μήνες φυλάκισης, για λόγο που δεν ήξερα.

Το Δικαστήριο δεν τήρησε αυτή την απόφαση και αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος. Μπήκε το πρωί στο διαμέρισμα, όταν η κόρη μου πήρε τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και επιστρέφοντας, της όρμιξε, την χτύπησε, την στραγγάλισε, την πέταξε στο κρεβάτι, έβαλε φωτιά, άδειασε το πορτοφόλι της και πήρε και τηλέφωνο, για να έχει άλλωθι. Έτσι, έφτασε η Πυροσβεστική, έφτασε η Αστυνομία, έφτασε η ιατροδικαστής, που απέδωσε το θάνατό της σε αναθυμιάσεις.

Είμαι σίγουρος πώς υπήρχε από την αρχή συγκάλυψη για το συγκεκριμένο θέμα, επειδή το τοπικό αστυνομικό τμήμα είχε ευθύνες γι΄ αυτό. Είπαν στην ιατροδικαστή ότι θα χάσουν τη θέση τους και θα τους απολύσουν, επειδή δεν προστάτευσαν αυτή την κοπέλα και θα τους τιμωρήσουν και επειδή βρέθηκε καπνός της είπαν να το ρίξουν στον καπνό. Χωρίς να γίνει νεκροψία, χωρίς να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να πάρουν γενετικό υλικό από τα νύχια της, απέδωσαν τον θάνατό της σε αναθυμιάσεις από τον καπνό. Ο δολοφόνος, εκείνη τη στιγμή είχε γρατζουνιές στο πρόσωπό του. Δεν έδωσαν ούτε σε αυτά σημασία. Είναι τεράστια η υπόθεση».

Έχασε κάθε ελπίδα

Ο κ. Καλαϊτζίδης, μετά από τόσα χρόνια και τόσους αγώνες και η κατάληξη να είναι η ίδια, έχει απογοητευτεί, έχασε τις ελπίδες του και δεν ξέρει μέχρι πότε θα αντέξει να συνεχίσει να αγωνίζεται για να δικαιωθεί το όνομα της κόρης του.

«Τόσα χρόνια τρέχουμε γι’ αυτή την υπόθεση. Έστειλα χιλιάδες επιστολές στο Γενικό Εισαγγελέα, τόσα χρόνια, έστω για συνάντηση να του δώσουμε τα στοιχεία μας. Δεν το δέχθηκαν, εμείς τους γράφαμε άλλα, εκείνοι απαντούσαν άλλα. Φτάσαμε στο σήμερα, που μας κάλεσαν τον προηγούμενο μήνα στη Νομική Υπηρεσία να μας δώσουν αυτά τα ποσά. Αυτό λέγεται εκβιασμός και εγώ κουράστηκα, δεν μπορώ να αγωνίζομαι ενάντια σε αυτή την Κυβέρνηση.

Εμείς θέλουμε να ανακαλυφθεί η αληθινή αιτία και μας λένε ότι όσοι έκαναν τις έρευνες πλέον έχουν αφυπηρετήσει και δεν μπορούμε να τους κάνουμε τίποτα. Είμαι πολύ απογοητευμένος, τα βράδια δεν κοιμάμαι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κι αν δεν μιλούσε η κα. Ανδριάνα, η μητέρα της Χριστίνας, ο πατέρας της Οξάνας;

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου