Ξεκινά η πολύκροτη δίκη για το Al Jazeera-Νοκ άουτ μέρος του μαρτυρικού υλικού

Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου, μετά την παραπομπή τους σε απευθείας δίκη, θα καθίσουν για πρώτη φορά οι τέσσερις πρωταγωνιστές του βίντεο του Al Jazeera, δύο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση του, η οποία προκάλεσε πολιτικό σεισμό και έφερε τα πάνω κάτω, αντιμέτωποι με πέντε κατηγορίες. Μια δίκη, που από τη μια η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έδειξε εξαρχής τις προθέσεις της, θέτοντας θέμα για την εμπλοκή στην υπόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και το Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ως τότε υπουργοί της Κυβέρνησης που ενέκριναν πολιτογραφήσεις, ενώ από την άλλη, αρχίζει με πλήγμα στο μαρτυρικό υλικό της Κατηγορούσας Αρχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσε θέμα για Σαββίδη-Αγγελίδη η υπεράσπιση στην πρώτη δικάσιμο για Al Jazeera

Και αυτό διότι, το Ανώτατο στις 13 Οκτωβρίου επικύρωσε τα εντάλματα certiorari που εκδόθηκαν, με βάση τα οποία ακυρώνονται τα διατάγματα για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δύο εκ των κατηγορουμένων, με την μαρτυρία πλέον επί συγκεκριμένων τεκμηρίων να θεωρείται παράνομη και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Υπενθυμίζεται πως η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στις οικίες και τα γραφεία των δύο, συλλέγοντας τεκμήρια από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, με διάταγμα που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2020. Το συγκεκριμένο διάταγμα ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην ακύρωση του διατάγματος άσκησε έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας, με το Ανώτατο ωστόσο να επικυρώνει την ακύρωση τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, διαπιστώθηκε ότι κατά την έκδοση του εντάλματος, δεν εξετάστηκε εάν συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του Νόμου που δικαιολογούν την έκδοση του διατάγματος, που μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχει εύλογη υπόνοια και ότι η έκδοση του διατάγματος είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός δίκης θα παραμείνει και το πολύκροτο βίντεο του Al Jazeera, απόφαση η οποία λήφθηκε από την Νομική Υπηρεσία, λόγω του ότι οι δημοσιογράφοι του διεθνούς δικτύου αρνήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρας κατηγορίας, ενώ προβάλλεται ο φόβος πως ενδεχομένως να μην γίνει αποδεκτό από το Δικαστήριο, αφού πρόκειται για παράνομη καταγραφή. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, θα ζητήσει από την Κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει όλο το υλικό που καταγράφηκε από τις κρυφές κάμερες, θέλοντας να αποδείξουν πως οι πελάτες τους παγιδεύτηκαν και πως στο βίντεο προβλήθηκαν αποσπασματικές συνομιλίες. 

Η πρώτη δικάσιμος αναμένεται να αρχίσει με την προδικαστική ένσταση, για την οποία θέλησε να προϊδεάσει ο εκ των δικηγόρων, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία για την παραπομπή των κατηγορουμένων ενώπιον Κακουργιοδικείου, ανέφερε πως θα θέσει θέμα για τον Γενικό και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την καταχώρηση μιας υπόθεσης που αφορά πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, τις οποίες είχαν εγκρίνει οι ίδιοι ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, στην πρώτη κατηγορία εμπλέκεται ως υπουργός ο Σάββας Αγγελίδης, ενώ στις άλλες δύο και οι δύο. 

Στο μεταξύ ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε επίσης πως και για τις κατηγορίες τέσσερα και πέντε επιφυλάσσεται, διότι δεν είχε γίνει γνωστό το όνομα του πολιτογραφηθέντα. Κάτι για το οποίο απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθεί για το όνομα. Αυτό ενδεχομένως να ενισχύσει την αρχική ένσταση του δικηγόρου του Δημήτρη Συλλούρη, που υιοθετούν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, αφού δεν αποκλείεται να πρόκειται για πολιτογράφηση που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του Σάββα Αγγελίδη, που συμμετείχε περισσότερα χρόνια από τον Γιώργο Σαββίδη στο Υπουργικό, είτε και επί θητείας των δύο. 

Η πρώτη δικάσιμος, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αναμένεται να αρχίσει στις εννέα το πρωί. Σημειώνεται πως και στους τέσσερις κατηγορούμενους τέθηκαν όροι, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο Δικαστήριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικό στίγμα στη δίκη Al Jazeera-Ξανά μπροστά στο ασυμβίβαστο της Εισαγγελίας

Δειτε Επισης

Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου