Άκυρα τα τηλεπικοινωνιακά για το φόνο Ευαγγέλου με…. παραδοχή Εισαγγελίας

«Το προσβαλλόμενο διάταγμα πάσχει από έκδηλη πλάνη νόμου ή/και προφανής υπέρβαση δικαιοδοσίας λαμβανομένου υπόψη ότι δεν καταγράφεται καμία εύλογη υποψία ή πιθανότητα ότι συγκεκριμένη ιδιωτική επικοινωνία συνδέεται ή είναι συναφής με τα υπό διερεύνηση αδικήματα ή/και με τον κίνδυνο για την ασφάλεια της Δημοκρατίας». 

Αυτή είναι η θέση-παραδοχή του Γενικού Εισαγγελέα ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο μετά από προσφυγή εξέδωσε ακυρωτικά διατάγματα σε σχέση με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που εξασφάλισε η Αστυνομία σε βάρος των προσώπων που είχε συλλάβει για την υπόθεση φόνου του Ανδρέα Ευαγγέλου που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και για την οποία χειροπέδες φόρεσαν ο Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας και άλλα τρία πρόσωπα, εναντίον των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να κατηγορηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνδυνος για ντόμινο ακυρωτικών ενταλμάτων για φόνο Ευαγγέλου-Άνοιξε τρίτη πόρτα

Στον όρκο του ο ανακριτής της υπόθεσης, όταν οι ύποπτοι οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, έκανε λόγο για εντοπισμό μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων «μετά από αξιολόγηση του περιεχομένου των συσκευών κινητών τηλεφώνων των υπόπτων 2 και 3», που συνδέονταν με τον Ζαβράντωνα που βρίσκεται υπόδικος στις Φυλακές.  

Ωστόσο, ο όρκος του ανακριτή ήρθε να αναιρεθεί από την ίδια την Νομική Υπηρεσία, η οποία όχι μόνο δεν έφερε ένσταση στην άδεια που δόθηκε για καταχώρηση αίτησης για ακύρωση των διαταγμάτων που εξασφάλισαν οι ανακριτές για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των υπόπτων και για πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών τους, αλλά παραδέχθηκε πως υπήρξε πλάνη του Δικαστηρίου και πως δεν υπήρχε εύλογη υποψία που να συνδέεται με τα υπό διερεύνηση αδικήματα. 

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της Εισαγγελίας ανέφερε πως, «μελετώντας την υπό διερεύνηση υπόθεση και το προσβαλλόμενο διάταγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αποφασίσει να δεχθεί ακύρωση του διατάγματος για συγκεκριμένο λόγο και δη, όπως καταγράφεται στον Β νομικό λόγο: Το προσβαλλόμενο διάταγμα πάσχει από έκδηλη πλάνη νόμου ή/και προφανής υπέρβαση δικαιοδοσίας λαμβανομένου υπόψη ότι δεν καταγράφεται καμία εύλογη υποψία ή πιθανότητα ότι συγκεκριμένη ιδιωτική επικοινωνία συνδέεται ή είναι συναφής με τα υπό διερεύνηση αδικήματα ή/και με τον κίνδυνο για την ασφάλεια της Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο ακύρωσε τα σχετικά διατάγματα που εκδόθηκαν, κάτι που σημαίνει πως η συλλογή οποιουδήποτε στοιχείου από τα κινητά θεωρείται παράνομη, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή για να επιστραφούν τα κινητά τηλέφωνα στα πρόσωπα από τα οποία κατασχέθηκαν περί τα τέλη Ιανουαρίου, τα οποία όπως ενημερώθηκαν, βρίσκονται στο Αρχηγείο.   

«Άσφαιρες» οι έρευνες 

Για την εν λόγω υπόθεση, η Αστυνομία είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες με την σύλληψη των τεσσάρων προσώπων, δεδομένου πως ο ανακριτής της υπόθεσης, στον όρκο του ενώπιον Δικαστηρίου, μίλησε για στοιχεία, η παρουσία των οποίων - όπως παρουσιάστηκαν - ήταν τέτοια που οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως οι Αρχές βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας, με την κατάληξη όμως της υπόθεσης, να δείχνει για άλλη μια φορά πως τα σκήπτρα κρατάει ο υπόκοσμος. Και αυτό διότι, σχεδόν όλες οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, και στις οποίες ο υπόκοσμος άφησε τη σφραγίδα του, παραμένουν ανεξιχνίαστες (σ.σ Ροδοθέου, Χατζησάββας, Γκάρυ, Καλλιτσιώνης, Ευαγγέλου, Μαριούθκιας).   

Η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου μίλησε για «αξιόπιστο πληροφοριοδότη της ΥΚΑΝ που συνεργάστηκε και στο παρελθόν με την Αστυνομία και του οποίου οι πληροφορίες διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυρες και αξιόπιστες», ο οποίος ενέπλεξε τους υπόπτους στην υπόθεση. Σε ό,τι αφορά τους πληροφοριοδότες και τους συνεργάτες που ενέχονται σε εγκλήματα αλλά τυγχάνουν άφεσης αμαρτιών επειδή συνεργάζονται με τις Αρχές, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η πληροφορία, σύμφωνα με τον όρκο του ανακριτή λήφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε άρχισαν έρευνες και ανακρίσεις, με τις συλλήψεις των υπόπτων να γίνονται στις 3 Φεβρουαρίου. 

Η Αστυνομία είχε αναφέρει ενώπιον Δικαστηρίου ότι ο πληροφοριοδότης έδειξε μάλιστα τοποθεσία που κρύφτηκε το πιστόλι μετά το φόνο, ενώ ο ανακριτής μίλησε για ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο κτλ, που συνδέουν τους υπόπτους. Παρά τις έρευνες, οι πληροφορίες του αξιόπιστου πληροφοριοδότη αναφορικά με το όπλο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να δένουν τους υπόπτους με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επικοινωνιακή σκακιέρα, η ρεβάνς του υποκόσμου και ποιος… γέλασε τελευταίος

H μετακίνηση Ζαβράντωνα και η απάντηση της CPT 

Λόγω αυτής της υπόθεσης, ο Ζαβράντωνας μεταφέρθηκε εκτός Φυλακών, ωστόσο παρά το γεγονός που οι έρευνες της Αστυνομίας ολοκληρώθηκαν, παρέμεινε υπό κράτηση σε αστυνομικό σταθμό, μετά από αίτημα της ΥΚΑΝ. Για αυτό το λόγο, ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Κληρίδης, προσέφυγε στο Ανώτατο για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, ωστόσο μια μέρα πριν την εξέταση της αίτησης, ο Ζαβράντωνας επέστρεψε στις Φυλακές όπου κρατείται ως υπόδικος.

Όπως είχε αναφέρει ο Αλέξανδρος Κληρίδης, ο Ζαβράντωνας παρέμεινε στα κρατητήρια για τρεις μήνες, παρά το γεγονός πως δεν ήταν πλέον υπό σύλληψη για την υπόθεση φόνου αλλά υπόδικος για τις άλλες δύο υποθέσεις, καταγγέλλοντας πως δεν του δόθηκε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ως προς τον λόγο που παραμένει υπό κράτηση στα κρατητήρια. «Ούτε βάσει ποιας διαδικασίας επιτρέπεται αυτό, ούτε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε εσωτερικά για να μπορεί να παραμείνει στα κρατητήρια παρά την δική του θέληση και γενικά δεν του δόθηκε κανένα δικαίωμα να τοποθετηθεί. Να ενστεί ή να αμφισβητήσει τη διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου για αυτή την αλλαγή στην τοποθεσία κράτησής του».

Ήταν μεταξύ άλλων η θέση του δικηγόρου του, πως τα κρατητήρια «σε καμία περίπτωση δεν έχουν μεταμορφωθεί με οποιοδήποτε τρόπο για να συνάδουν με τις απαιτήσεις της διαβίωσης ενός ατόμου που παραμένει υπό κράτηση ως υπόδικος και πάνω από όλα, δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό του Τμήματος των Κεντρικών Φυλακών που να προσέχουν το εν λόγω άτομο. Αντιθέτως και κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών Φυλακών, το άτομο παρακολουθείτο ολοήμερα από την Αστυνομία».

Παράλληλα, για το εν λόγω ζήτημα προχώρησε και σε καταγγελία στην Επιτροπή για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κληρίδη, απάντησε πως απαγορεύεται η κράτηση ενός προσώπου που τελεί υπόδικος σε αστυνομικά κρατητήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποδεικνύοντας του πως θα ληφθεί υπόψη στην επόμενη έκθεση της Επιτροπής, ώστε να υπάρχουν σχετικές συστάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν πίσω με την κράτηση Ζαβράντωνα, πληρώνει τα νομικά του έξοδα η Δημοκρατία

Καταχωρήθηκε αγωγή, πιθανή καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς 

Για την κράτηση του Ζαβράντωνα εκτός Φυλακών, ο Αλέξανδρος Κληρίδης καταχώρησε αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας πως παραβιάστηκαν οι κανονισμοί και πως η κράτηση του ήταν παράνομη. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης, δεδομένου της εξέλιξης με τα ακυρωτικά διατάγματα για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και τα όσα ανέφερε η πλευρά της Εισαγγελίας, σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε η Αστυνομία στο Δικαστήριο και την κράτηση του εκτός Φυλακών, εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβεί σε καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αφού θεωρεί πως παραβιάστηκαν οι διαδικασίες. 

Σημειώνεται πως το εν λόγω ζήτημα άγγιξε και ο ανεξάρτητος ανακριτής που κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ. 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος