Η επικοινωνιακή σκακιέρα, η ρεβάνς του υποκόσμου και ποιος… γέλασε τελευταίος

To βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και την πάταξη του εγκλήματος θεωρείται δεδομένο πως είναι στην Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να επιβάλει την τάξη, με τον ίδιο ζήλο σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως από το προφίλ του εγκλήματος και του θύματος, αφού στον ποινικό κώδικα δεν υπάρχουν υποσημειώσεις με εξαιρέσεις.  

Διαχρονικά, ο μεγαλύτερος εχθρός της Αστυνομίας ήταν ο υπόκοσμος, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα και να έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες, αφού εδώ και πολλά χρόνια, όσο και εάν οι Αρχές δεν παραδέχονται την αδυναμία τους, τα στατιστικά στοιχεία είναι αυτά που δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

21 χρόνια, 31 δολοφονίες με φόντο τον υπόκοσμο και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, 38 νεκροί. Το ποσοστό ανεξιχνίαστων δολοφονιών αγγίζει το 90,33%, που σε πραγματικούς αριθμούς σημαίνει 26 δολοφονίες, με ίσο αριθμό θυμάτων. Το υπόλοιπο 9,66%, δηλαδή πέντε υποθέσεις θεωρούνται εξιχνιασθείσες ή, έστω, μερικώς εξιχνιασθείσες.

Στα ελαφρυντικά της Αστυνομίας θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο υπόκοσμος άλλαξε στρατηγική, φέρνοντας στην Κύπρο εισαγόμενους εκτελεστές που πλένουν, «σκουπίζουν» και φεύγουν χωρίς πολλά πολλά, με την ομερτά δύσκολα να σπάει, κάτι που βάζει δύσκολα στις Αρχές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε πληροφοριοδότες που είτε άλλαξαν φατρία, είτε επιζητούν εκδίκηση, είτε έχουν προσωπικό όφελος, ειδικότερα στις περιπτώσεις που εμπλέκονται και οι ίδιοι και δεν έχουν απλώς ρόλο ταχυδρόμου.

Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία, εάν θέλει να στείλει το μήνυμα στην κοινή γνώμη πως αυτή κάνει κουμάντο και όχι ο υπόκοσμος της... κάνει κουμάντο, τότε θα πρέπει να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα εξιχνιάζει το σοβαρό έγκλημα, σε όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, ανεξαρτήτως αν αυτό διαπράττεται από τους Φουρτουνάκηδες ή τους Βροντάκηδες, δεδομένου πως ο σκοπός είναι η πάταξη του εγκλήματος και ειδικότερα του σοβαρού. Και η αναφορά περί Φουρτουνάκηδων και Βροντάκηδων, γιατί δεν αποτελεί μυστικό πως η διαφθορά διαδραματίζει τον δικό της ρόλο, όπως σε όλα τα επαγγέλματα και οποιοσδήποτε δεν το παραδέχεται τότε ζει με αυταπάτες, κάτι που παραδέχθηκε κάποτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παραδέχθηκε πως «υπάρχουν αστυνομικοί, οι οποίοι είναι στα payrolls κάποιων εγκληματικών ομάδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «γνωστός», ο επιχειρηματίας, ο… υπεράνω και το a la carte της εγκληματικότητας

Πολύς θόρυβος και τελικά... άσφαιρες οι έρευνες για το φόνο Ευαγγέλου 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Αστυνομία δημιούργησε περισσότερο θόρυβο παρά πράξεις, αφού προσέτρεξε να δημιουργήσει εντυπώσεις -είτε άθελα της, είτε ηθελημένα για δικούς της λόγους και σε μία προσπάθεια να στραφούν τα βλέμματα αλλού, ειδικότερα στις περιόδους που δέχεται έντονες επικρίσεις για ένα ζήτημα- εντυπώσεις οι οποίες χάνονται μετά τα διατάγματα προσωποκρατήσεων υπόπτων και μέσα από τους τελευταίους τίτλους ειδήσεων «ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν οι συλληφθέντες». Κάτι που γυρίζει μπούμερανγκ για την Αστυνομία και την εκθέτει ακόμη περισσότερο στα μάτια των πολιτών, που κρίνουν εκ του αποτελέσματος, αφού στο τέλος δείχνουν αδυναμία να εξιχνιάσουν σοβαρές υποθέσεις, που είναι άμεσα συνυφασμένες με τον παραδοσιακό υπόκοσμο (σ.σ διαφορετικό κεφάλαιο η αδυναμία της εξιχνίασης υποθέσεων που σχετίζεται με τον... κουστουμαρισμένο υπόκοσμο). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της τελευταίας δολοφονίας που διαπράχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λάρνακα, αυτή του 53χρονου Ανδρέα Ευαγγέλου. 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγε κανείς πως ο υπόκοσμος κατάφερε να πετύχει άλλη μια νίκη κόντρα στην Αστυνομία, η οποία για άλλη μια φορά είπε-ή καλύτερα διέρρευσε- πολλά, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες, με την έκβαση όμως της υπόθεσης να δημιουργεί αν μη τι άλλο ερωτήματα ως προς την κατάληξή της.   

Διαβάζοντας κάποιος τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τον όρκο του ανακριτή ενώπιον Δικαστηρίου, θα μπορούσα να εξάγει το συμπέρασμα πως η Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα, εξιχνίασε μια δολοφονία και απέτρεψε άλλη μια, καταφέρνοντας να σπάσει την κατάρα με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες του υποκόσμου και τότε δικαίως θα έπρεπε να της δοθούν τα εύσημα.

Η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου μίλησε για «αξιόπιστο πληροφοριοδότη της ΥΚΑΝ που συνεργάστηκε και στο παρελθόν με την Αστυνομία και του οποίου οι πληροφορίες διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυρες και αξιόπιστες», ο οποίος ενέπλεξε τους υπόπτους στην υπόθεση. Σε ό,τι αφορά τους πληροφοριοδότες και τους συνεργάτες που ενέχονται σε εγκλήματα αλλά τυγχάνουν άφεσης αμαρτιών επειδή συνεργάζονται με τις Αρχές, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η πληροφορία, σύμφωνα με τον όρκο του ανακριτή λήφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε άρχισαν έρευνες και ανακρίσεις, με τις συλλήψεις των υπόπτων να γίνονται στις 3 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πηγές απέρριπταν τις φήμες και την συσχέτιση των συλλήψεων με τον σάλο γύρω από τη 19χρονη Βρετανίδα, που μόλις λίγες μέρες προηγουμένως αθωώθηκε από το Ανώτατο, το οποίο μάλιστα κατακεραύνωσε τους χειρισμούς των Αρχών.

Η Αστυνομία είχε αναφέρει ενώπιον Δικαστηρίου ότι ο πληροφοριοδότης έδειξε μάλιστα τοποθεσία που κρύφτηκε το πιστόλι μετά το φόνο, ενώ ο ανακριτής μίλησε για ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο κτλ, που συνδέουν τους υπόπτους. Παρά τις έρευνες, οι πληροφορίες του αξιόπιστου πληροφοριοδότη αναφορικά με το όπλο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να δένουν τους υπόπτους με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν. Και έτσι, άλλος ένας φόνος παραμένει στη λίστα των ανεξιχνίαστων υποθέσεων. 

Προηγήθηκε ο υπό προστασία μάρτυρας Μαριούθκιας

Περίπου επτά μήνες νωρίτερα, νεκρός από άριστο εκτελεστή πέφτει ο 34χρονος Μάριος Γεωργίου, γνωστός ως «Μαριούθκιας», ο οποίος ήταν ο πρώην γαμπρός του Ευαγγέλου. 

Μια γκαγκστερική δολοφονία, με τους εκτελεστές να αφήνουν από την μία σχεδόν μηδαμινά στοιχεία πίσω τους και από την άλλη την σφραγίδα των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να βάλουν δύσκολα -για άλλη μια φορά- στην Αστυνομία, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει στα ίχνη τους και, ως εκ τούτου, και αυτή η δολοφονία προστέθηκε στη λίστα των ανεξιχνίαστων δολοφονιών με φόντο τον υπόκοσμο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαριούθκιας, υπ’ αριθμόν 18… Η σφραγίδα του εκτελεστή και οι άριστοι των αρίστων

Άξιον αναφοράς στην συγκεκριμένη δολοφονία αποτέλεσε πως ο Μαριούθκιας ήταν στο πρόγραμμα των υπό προστασία μαρτύρων της Αστυνομίας και μάλιστα υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω του. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται σε κάθε στιγμή δίπλα από οποιοδήποτε, έτσι και οι εκτελεστές βρήκαν τον τρόπο για να εκτελέσουν με άριστο τρόπο το συμβόλαιο θανάτου που τους ανατέθηκε, καταφέροντας έτσι να πάρουν διπλή νίκη. Η μία γιατί η Αστυνομία δεν κατάφερε να τους εντοπίσει και η άλλη γιατί εκτέλεσαν τον μάρτυρά τους, με τα μηνύματα που απέστειλαν να ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως. 

Παρά το διπλό χαστούκι που δέχθηκε η Αστυνομία από την συγκεκριμένη δολοφονία, ούτε σε αυτή την περίπτωση κατάφερε να σηκώσει ανάστημα και παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη. 

Πυροβολούσε τα πόδια της 

Τόσο στη δολοφονία του Μαριούθκια, όσο και στη δολοφονία Ευαγγέλου, η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή έστρεψε τα βλέμματα στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αφού ο πρώτος ήταν μάρτυρας και ο γιος του δεύτερου ήταν επίσης μάρτυρας σε υπόθεση ναρκωτικών. 

Πέραν των διαρροών και της σεναριολογίας από πλευράς της, η Αστυνομία είχε το βάρος της ευθύνης να εξιχνιάσει τις δύο υποθέσεις και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον υπόκοσμο, δεδομένου πως το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων είναι υπό την ευθύνη της, και όχι να αποστέλλεται το μήνυμα πως τα μέτρα προστασίας είναι τρύπια, με αποτέλεσμα να εκτελούνται μέχρι και μάρτυρες.

Η Αστυνομία, στην προσπάθεια της να σκιαγραφήσει το προφίλ του πιθανού ηθικού αυτουργού, κατά την εκτίμηση της, πυροβολούσε τα πόδια της. Και αυτό γιατί, ενώ το πρόγραμμα στην ουσία προστατεύει πρόσωπα για να μιλήσουν, η Αστυνομία έστελνε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα. Η επανάληψη της σύνδεσης εγκληματικών ενεργειών με το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα οι ίδιες οι Αρχές να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προστασία που παρέχουν στους μάρτυρες, ενώ την ίδια ώρα οδηγούν όσους αμφιταλαντεύονται ή σκέφτονται να μιλήσουν σε δεύτερες σκέψεις, όχι μόνο για την ασφάλεια των ιδίων, αλλά και για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, αφού ενώ δεν έχουν καμία εμπλοκή (σ.σ σύμφωνα με την Αστυνομία), ενδεχομένως να πέσουν θύματα δολοφονίας.

Η σημασία του προγράμματος, όταν αυτό χρησιμοποιείται σωστά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού μέσω αυτού δεκάδες υποθέσεις δέθηκαν, με τους ενόχους να καταλήγουν στη φυλακή. Ωστόσο, σε κάθε κράτος που θέλει να θεωρείται ευνομούμενο και ασφαλές για τους πολίτες του, θεωρείται αυτονόητο πως θα πρέπει να τους διασφαλίζει τουλάχιστον τα βασικά. Και η προστασία των υπό προστασία μαρτύρων, είναι ένα από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροβολεί τα πόδια της η Αστυνομία για το πρόγραμμα των υπό προστασία μαρτύρων

Γέλασε τελευταίος ο υπόκοσμος 

Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται γύρω από μια υπόθεση, αυτό που στο τέλος της ημέρας μετράει και με το οποίο η κοινή γνώμη κρίνει, είναι το αποτέλεσμα. Οδηγήθηκε η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου; Στοιχειοθετήθηκε; Υπάρχει καταδίκη; Όσο πιο ψηλά βάλεις το πήχη, τόσες περισσότερες θα είναι και οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του κόσμου. Σε διαφορετική περίπτωση, το επικοινωνιακό παιχνίδι λειτουργεί σε βάρος της Αστυνομίας, στην οποία είναι η ευθύνη η πάταξη του εγκλήματος, όχι με λόγια αλλά με μαρτυρίες που θα μπορούν να στηθούν ενώπιον Δικαστηρίου. 

Μια κυπριακή φράση αναφέρει «μεν σούζεις τα πόδκια σου πριχού καβαλλιτζέψεις». Και αυτό έπραξε η Αστυνομία, είτε άθελα της είτε ηθελημένα για τους δικούς της λόγους (σ.σ άγνωστο ποιο από τα δύο), με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτεθειμένη στα μάτια των πολιτών που βλέπουν αδυναμία στην εξιχνίαση δολοφονιών.

Και από την άλλη, ο υπόκοσμος παρακολουθούσε, περίμενε και στο τέλος η Αστυνομία, για άλλη μια φορά, τον άφησε να γελάσει τελευταίος... Και εάν ο ηθικός ή ηθικοί αυτουργοί ή οι εμπλεκόμενοι σε διάφορες περιπτώσεις είναι ο ίδιος ή οι ίδιοι, τότε σίγουρα γελάνε ακόμη σε βάρος της Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να ψάξει για ρεβάνς με σωστό τρόπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί