Μπαλάκι ο φάκελος για την υπόθεση της Νάταλι, επιστράφηκε ξανά στην Αστυνομία

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπήκαν οι διαδικασίες, όσον αφορά στις έρευνες για τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην Εθνική Φρουρά, που στοίχησαν τη ζωή σε τρία στελέχη της, το 2021 και το 2022, για τα οποία είχαν διαταχθεί έρευνες, τόσο από τον στρατό όσο και από την Αστυνομία.

Τα τρία δυστυχήματα σημειώθηκαν στις 25 Μαΐου 2021, στις 12 Μαΐου 2022 και 27 Ιουνίου 2022, με θύματα τους Ξάνθο Κυριάκου, Νάταλι Νεοφύτου και Παναγιώτη Γιαννιό αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης στην Τροοδίτισσα, η Νάταλι σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Κόρνο, ενώ μετέβαινε σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς και ο Παναγιώτης σκοτώθηκε μετά από πτώση του από ελικόπτερο στη θάλασσα, επίσης κατά τη διάρκεια άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαινε έλα οι φάκελοι για θανατηφόρα στην ΕΦ-Περιμένουν δικαίωση οι οικογένειες

Τόσο η Εθνική Φρουρά, όσο και η Αστυνομία είχαν διατάξει από την πρώτη στιγμή έρευνα για τα δυστυχήματα, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τις τραγωδίες. Και μπορεί να έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που συνέβη το δυστύχημα και έχασε τη ζωή της η 27χρονη Νάταλι Νεοφύτου, το πόρισμα ακόμη βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Αυτό επειδή η Νομική Υπηρεσία έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης πίσω στην Αστυνομία, αφού χρειάζονται διευκρινίσεις σε κάποια σημεία. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς σε μία ακόμη περίπτωση είχε επιστραφεί ο φάκελος στην Αστυνομία και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία. Πάντως, σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδια πηγή, εντός των επόμενων ημερών, η Αστυνομία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα αποστείλει ξανά στη Νομική Υπηρεσία τον φάκελο με το πόρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός ημερών στα χέρια Σαββίδη το πόρισμα για τη Νάταλι-Σε αναμονή το ΥΠΑΜ

Σημειώνεται ότι από την αρχή που σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα στον Κόρνο, εντός τους στρατοπέδου όπου θα διεξαγόταν η άσκηση, από πλευράς Εθνικής Φρουράς έγινε λόγος για αρκετά κενά. Κενά που ενδεχομένως να οδήγησαν στην τραγωδία, με θύμα την 27χρονη, ωστόσο δεν υπήρξε περεταίρω τοποθέτηση, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία.

Κατά την ώρα του δυστυχήματος, η 27χρονη βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος, με αποτέλεσμα όταν αυτό ανατράπηκε να την καταπλακώσει, ενώ πριν είχε εκτιναχθεί στο έδαφος. Εντός του οχήματος υπήρχαν ακόμη δύο πρόσωπα, τα οποία ανακρίθηκαν, καθώς το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο επέβαιναν τρία άτομα σε ένα διθέσιο τζιπ.

Στα χέρια Σαββίδη οι άλλοι δύο φάκελοι

Στο μεταξύ, στη Νομική Υπηρεσία έχουν μεταβιβαστεί οι φάκελοι που αφορούν στις άλλες δύο τραγωδίες, με θύματα τον λοχαγό Ξάνθο Κυριάκου και ΣΥΟΠ, Παναγιώτη Γιαννιό. Για την υπόθεση του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου, χρειάστηκε περισσότερο από ενάμιση χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες, με τον φάκελο, όπως πληροφορείται ο REPORTER, να έχει ήδη μεταβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, για περαιτέρω εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβιβάσθηκε στη Νομική Υπηρεσία συμπληρωμένος ο φάκελος για τον θάνατο του ΣΥΟΠ

Οι έρευνες καθυστέρησαν, καθώς οι Αρχές έστειλαν το σχοινί, το οποίο ο άτυχος λοχαγός χρησιμοποίησε ώστε να κατέβει στην πλατφόρμα στην Τροοδίτισσα, όπου διεξαγόταν η άσκηση της Εθνικής Φρουράς, στάλθηκε σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, για επιστημονικές εξετάσεις, με τα αποτελέσματα να έχουν επιστρέψει από τον Φεβρουάριο. Ο λόγος που το σχοινί στάλθηκε για περεταίρω εξετάσεις, αφορά σε κάποια σημεία φθοράς που εντοπίστηκαν σε αυτό.

Στην περίπτωση του Παναγιώτη Γιαννιού, μετά την επιστροφή των ανακριτών από την Ιταλία, ο φάκελος ολοκληρώθηκε και μεταβιβάστηκε ολοκληρωμένος στα χέρια του Γιώργου Σαββίδη, στις Αρχές του τρέχοντος μηνός, χωρίς να αποκλείεται ο φάκελος ενδεχομένως να επιστραφεί, σε περίπτωση που χρειαστεί, για διευθετήσεις.

Οι ανακριτές είχαν μεταβεί στην Ιταλία, όπου είχαν συνάντηση με την κατασκευαστική εταιρεία του ελικοπτέρου, ώστε να μπορέσουν να περισυλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του ελικοπτέρου, καθώς επίσης και για την ενδοεπικοινωνία. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, καθώς από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, οι ανακριτές δεν κατάφεραν να κλείσουν όλες τις τρύπες.

Με την επιστροφή τους στην Κύπρο, ολοκλήρωσαν την έκθεσή τους και στις 5 Οκτωβρίου την είχαν μεταβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία, η οποία μετά από ενδελεχή μελέτη, θα καθορίσει τα επόμενα τους βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει ζωή με το θάνατό του ο 27χρονος ΣΥΟΠ-Λαμβάνουν καταθέσεις για την τραγωδία

Δεν έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για ΣΥΟΠ

Παρά το γεγονός ότι οι τραγωδίες σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα η μία από την άλλη, ειδικά στην περίπτωση της Νάταλι και του Παναγιώτη, το ενδιαφέρον των πολιτών, να εγγραφούν στους καταλόγους των ΣΥΟΠ δεν έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα, όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη προκήρυξη θέσεων, ανταποκρίθηκαν γύρω στους 700 πολίτες, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είναι και τόσο χαμηλό το ενδιαφέρον των πολιτών. 

Από την άλλη, αν και ο αριθμός είναι ικανοποιητικός, πηγές από το Υπουργείο Άμυνας δεν παρουσιάζονται ευχαριστημένες, αφού θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν καλύτερα κίνητρα σε όσους ενδιαφέρονται, ώστε να υποβάλουν αίτηση και να είναι ικανοποιημένοι με τη συγκεκριμένη δουλειά. 

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό