Ξανά έξω από τη Νομική Υπηρεσία η κ. Ανδριάνα-Μα αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνη

Δεκαεπτά χρόνια πάλευε μόνη της, για να ξεσκεπάσει την αλήθεια. Μία αλήθεια που η ίδια ήξερε πάντα και την φώναζε με κάθε ευκαιρία που είχε, ωστόσο οι φωνές της έβρισκαν σε τοίχους, που φτιάχτηκαν από γερά υλικά αδιαφορίας και απάθειας. Δεκαεπτά χρόνια μετά, με την αλήθεια της να λάμπει περίτρανα και να ντροπιάζει όσους είχαν το θράσος να την αμφισβητούν και να συντηρούν ένα ψέμα, που άφηνε ανενόχλητους σχεδόν δυο δεκαετίες τους δολοφόνους, οι θεσμοί έρχονται και πάλι να βάλουν εμπόδια στο δρόμο της. Με δικούς της αγώνες αποκαλύφθηκε ότι ο θάνατος του γιου της ήταν δολοφονία, με δικούς της αγώνες η υπόθεση δεν έκλεισε για πάντα, όμως για αποφάσεις άλλων για ακόμη μία φορά αισθάνεται την ανάγκη να παλέψει. 

Η Ανδριάνα Νικολάου, που επί δεκαεπτά συναπτά έτη φωνάζει για το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του παιδιού της, για το οποίο οι Αρχές αδιαφορούσαν, για ακόμη μία φορά βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Αυτή τη φορά, θα βρεθεί και πάλι έξω από τη Νομική Υπηρεσία, αφού ο προϊστάμενος αποφάσισε όπως ο Σάββας Μάτσας μείνει εκτός ερευνών.

Η μητέρα του 26χρονου Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός το 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, καλεί στο πλευρό της όλους όσοι στηρίζουν τον αγώνα της. Να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να στείλουν ένα μήνυμα. Τους έκλεισε ραντεβού, σήμερα στις 4:00 το απόγευμα, έξω από τη Νομική Υπηρεσία. Αίτημα ένα: Η άμεση επιστροφή του ποινικού ανακριτή στις περαιτέρω έρευνες.  

Οι ενέργειες του κ. Μάτσα ήρθαν σε αντίθεση με τα όσα ήθελε η Νομική Υπηρεσία, αφού δεν ακολούθησε τις οδηγίες τους να μην κάνει δηλώσεις για τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών. Ευρήματα που αποδείκνυαν ένα φόνο κι ένα κράτος που ποτέ δεν επιχείρησε να τον εξιχνιάσει. Αποκάλυψε την αλήθεια, όπως την βίωσε και την εντόπισε μέσα από τις έρευνες και ξεσκέπασε ένα καλά κρυμμένο έγκλημα, το οποίο εδώ και χρόνια έπρεπε να αποκαλυφθεί.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε όπως ο Σάββας Μάτσας μείνει μακριά από τις περαιτέρω έρευνες της υπόθεσης, ενώ ο δεύτερος ποινικός ανακριτής, Αντώνης Αλεξόπουλος, συνεχίζει να είναι μέρος της ανακριτικής ομάδας και συμβάλλει στις έρευνες της Αστυνομίας, με στόχο τη σωστή διερεύνηση και κατάληξη της υπόθεσης. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την οικογένεια του 26χρονου Θανάση Νικολάου να ζητά όπως επιστρέψει στην υπόθεση ο κ. Μάτσας.

Η ίδια η ταλαίπωρη μάνα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας βγήκε μπροστά και ζήτησε την άμεση επιστροφή του ποινικού ανακριτή στην υπόθεση. «Δεν εμπιστευόμαστε τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία», είπε. Δεν έχει, άλλωστε, κανένα λόγο να τους εμπιστευτεί, αφού, ακόμη και τώρα, της στερούσαν την ενημέρωση που ζητούσε. Και εκεί που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν έστω να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο, με τις δημόσιες παρεμβάσεις και αποφάσεις τους πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο.

«Τα πορίσματα δεν είναι δεσμευτικά. Είναι εισηγήσεις ενός ανακριτή και τον τελευταίο λόγο έχει ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε τη μία μέρα ο Σάββας Αγγελίδης. «Δυστυχώς υπήρξαμε μάρτυρες μιας συστηματικής και συνεχιζόμενης παραβίασης της υποχρέωσης αυτής τόσο πριν όσο και μετά. Οι ενέργειες του δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και σε αυτόν (σ.σ. Σάββα Μάτσα)», λίγες μέρες αργότερα ο Γιώργος Σαββίδης.

Όλα αυτά προκάλεσαν τον εκνευρισμό της κοινωνίας, που έχει χάσει κάθε ελπίδα και πίστη στους θεσμούς του κράτους. Αυτό φαίνεται και από την πρόθεση να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία πολίτες από όλη την Κύπρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλειστεί από αναρτήσεις ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με την οικογένεια, παρά μόνο στηρίζουν τον αγώνα της για δικαίωση. Στηρίζουν την αλήθεια, που τόσο φαίνεται να ενοχλεί κάποιους κρατικούς αξιωματούχους. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι θα επιστρατεύσουν λεωφορεία, για να έρθουν στη Λευκωσία και να φωνάξουν μαζί με την κα. Ανδριάνα και να στηρίξουν τον αγώνα της.

Η Ανδριάνα Νικολάου πάλευε δεκαεπτά χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το παιδί της. Ξαναπήγε έξω από τη Νομική Υπηρεσία πολλές φορές, με τα πλακάτ και το δίκαιό της, με μόνο συνοδό την οικογένειά της. Αυτή τη φορά θα είναι κι άλλοι πολλοί στο πλάι της. Είτε με το σώμα είτε με την σκέψη. Γιατί ο αγώνας της έγινε πια αγώνας οποιουδήποτε αναζητά την αλήθεια, την ίση μεταχείριση, τη δικαιοσύνη. Γιατί ο Θανάσης της έγινε ο Θανάσης όλης της Κύπρου κι όλοι θέλουν να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του. Γιατί πρέπει, έστω και με δεκαεπτά χρόνια καθυστέρηση, να γίνει το σωστό: Να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ν' ανοίξει ο δρόμος για δικαίωση κι όχι να συνεχίσει το ίδιο το κράτος να τη φοβάται... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος