Κατέβασαν άρον άρον το βίντεο με το τηλεφώνημα-Θορυβημένες ΑΑΔΙΠΑ και Αστυνομία

Θορυβημένη η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αλλά και η ίδια Δύναμη, σε σχέση με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει έχει διαδοθεί ευρέως, το οποίο καταγράφεται η επικοινωνία μέλους της ΑΑΔΙΠΑ με πρόσωπο που προερχόταν από τις τάξεις της Αστυνομίας, τον οποίον ενημέρωνε πως έχουν ανασκευαστεί δηλώσεις, λέγοντας του μάλιστα «όπως μου είπες, είπα τα» και αφορούσαν την υπόθεση τις διώξεις αστυνομικών, αναφορικά με την υπόθεση του Μεταξά.    

Το βίντεο, που έρχεται να ρίξει και άλλο λάθη στη φωτιά της αμφισβήτησης γύρω από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διορίζονται και προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, φαίνεται να έχει προκαλέσει αναστάτωση, αφού ενώ ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο από το 2020, το πρωί αφαιρέθηκε άρον άρον. 

Το εν λόγω βίντεο, που είναι απόσπασμα από παράδοσης μαθήματος σε ασκούμενος δικηγόρους, δεν είναι προϊόν υποκλοπής ή παράνομης βιντεογράφησης, αλλά βρίσκεται ανοικτό στο διαδίκτυο από το 2020 και μπορούσε να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Ωστόσο, μετά την δημοσιότητα και την διάδοση του βίντεο με το τηλεφώνημα, έχει αφαιρεθεί από τη σελίδα τόσο το μάθημα της συγκεκραμένης ημέρας, όσο και τα υπόλοιπα που περιλάμβανε η κατηγορία με τα μαθήματα για το 2019-2020. 

Αναμφίβολα, η επικοινωνία, δεν είναι αδίκημα, ούτε μπορεί να θίξει την αμεροληψία του οποιουδήποτε, ωστόσο η οικειότητα - «ότι θέλεις να με παίρνεις» - και το περιεχόμενο της συνομιλίας, δημιουργούν επιπλέον σκιές για τον ρόλο μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να δρα ανεξάρτητα, χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις, ακόμα και για δηλώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ, ενημερώνει πρόσωπο, λέγοντας του πως το «θέμα αποκαταστάθηκε». Αναφέρεται σε δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του εξηγεί πως έγινε ενημέρωση πως «όλοι οι αστυνομικοί, με ένα δυο εξαιρέσεις βρίσκονται στις θέσεις τους, κάτι που κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό τους από την ΑΔΙΠΑ». Μάλιστα ο ανεξάρτητος ανακριτής, λέει «όπως μου τα είπες, είπα τα». 

Το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ του λέει πως «αποκατέστησε», ενώ στη συνέχεια ακούγεται να λέει πως, «με την πρώτη ευκαιρία να κόψω τούτο τον βήχα», και εξηγεί τι εννοεί: «Να πω δηλαδή με την πρώτη ευκαιρία, κύριοι σταματάτε τα πλάσματα εν αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Και δεν είναι σωστό τούτο συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης». 

Στη συνέχεια μετά από μια σύντομη παύση, το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ ακούγεται να λέει: «Ε τι να κάνουμε ρε χχχ, ε άτε… Εν να τα πούμε εμείς οι δύο που έχει 40 χρόνια που είμαστε μέσα σε τούτη την δουλειά… Άτε πέμου τζαι εσού…».

Η κουβέντα ολοκληρώνεται με τον μέλος της ΑΑΔΙΠΑ να λέει στον συνομιλητή του, «να είσαι καλά χχχ μου, να είσαι καλά… Ότι θέλεις να με πιάεις…».

Με βάση τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο βίντεο και τα γεγονότα, η συνομιλία έγινε με αφορμή την υπόθεση Μεταξά και δηλώσεις που έγιναν, οι οποίες στην συνέχεια ανασκευάστηκαν, κατόπιν συνεννόησης, εξού και το «αποκατέστησα, όπως μου τα είπες, είπα τα».

Ζητά παραίτηση η Ισότητα και έρευνα κατά του μέλους της Αστυνομίας 

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από την Συντεχνία των Αστυνομικών Ισότητα, η οποία τις προηγούμενες μέρες εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΑΑΔΙΠΑ, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις και κουκουλώματα, ενώ έδειξε παρεμβάσεις και επιλεκτική αυτεπάγγελτη διερεύνηση. Μάλιστα αποκάλυψε πως συγγενικό πρόσωπο, πρώτου βαθμού, ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή - πρώην αξιωματικού - συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, ωστόσο δεν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας ώστε να αφαιρεθεί από την λίστα των ανακριτών, αφού προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος. 

Σε νέα τοποθέτηση της η Ισότητα, ζητά την παραίτηση του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ που πρωταγωνιστεί στο βίντεο και προαναγγέλλει καταγγελία στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), υπενθυμίζοντας πως υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2018 που αναφέρει πως δεν μπορούν να διορίζονται ανεξάρτητοι ανακριτές, πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης: 

«Όπως είδαμε στο βίντεο και τις αναφορές, υπάρχει μια συνομιλία από μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομία, με μέλος που ανήκει στις τάξεις της Αστυνομίας, να γίνεται μια προσυνεννόηση για «διορθώσεις» ανακοινώσεων στο ΚΥΠΕ, μιλώντας για τοποθετήσεις αστυνομικών που δεν έχουν προαχθεί, για «βήχα» που θα κοπεί και φράσεις «όπως μου είπες, είπα τα» και «άμα θέλει κάτι πιάνε με». Το κερασάκι ήταν η φράση «έχει 40 χρόνια που είμαστε σε τούτη τη δουλειά». 

Μια είναι η τοποθέτηση μας: 

1. Παραίτηση άμεσα του προσώπου της ΑΑΔΙΠΑ από τη θέση του για λόγους δημόσιου συμφέροντος και αμεροληψίας. 

2. Το πρόσωπο που ανήκει ή άνηκε στις τάξεις της Αστυνομίας, να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του. Τα «σάπια μήλα» εάν υπάρχουν οφείλουν να εντοπιστούν όπως δήλωσε κάποιος παλιά, αλλά και να μην διορίζονται πλέον ποινικοί ανακριτές σε οποιαδήποτε έρευνα ή επιτροπή. 

3. Όσες υποθέσεις διερευνήθηκαν εναντίον αστυνομικών από ΑΑΔΙΠΑ και όπου υπάρχει εισήγηση από ποινικούς ανακριτές - πρώην αξιωματικούς - για δίωξη, είτε ποινική είτε πειθαρχική, θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), και θα θεωρηθούν στημένες διώξεις, αφού υπάρχει οδηγία της ΕΕ από το 2018, ότι δεν μπορούν να διορίζονται ποινικοί ανακριτές πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

4. Υπάρχουν απορίες και ερωτήματα που ίσως μια νέα ποινική έρευνα θα μπορούσε να ξετυλίξει τον Μίτο της Αριάδνης. Εάν δεν παρέμβει αυτεπάγγελτα η πολιτεία, τότε ίσως οι δικές μας καταγγελίες στα όργανα της Ευρώπης, να είναι καταλυτικές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβες από Ισότητα για ανεξάρτητους ανακριτές-«Συνελήφθη συγγενής με ναρκωτικά»

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)