Καταθέσεις και στοιχεία φωτιά στο πόρισμα-Τα sms που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Έφθασε η ώρα της αλήθειας, σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φέρεται να συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών, καταγγελία η οποία έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων στις τάξεις της Αστυνομίας, η αμεροληψία της οποίας για άλλη μια φορά τέθηκε υπό αμφισβήτηση.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κάδρο των ερευνών, ποιοι βρέθηκαν στο επίκεντρο και... εν αναμονή εξελίξεων

Περίπου δυόμιση μήνες μετά τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία φωτιά που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής που διορίστηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού, παραδίδει το πόρισμα τους στον Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο χαρακτηρίζεται ογκωδέστατο, ενώ σε αυτό θα καταγράφονται τα ευρήματα του και κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα, και εάν ναι, σε βάρος ποιων. 

Ένα πόρισμα που θα δικαιώσει μόνο μία από τις δύο πλευρές, ενώ σε περίπτωση που εισηγηθεί ποινικά αδικήματα, τότε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αφού από τη μια τίθεται θέμα με την άρση της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού που προανήγγειλε η υπουργός Δικαιοσύνης, και από την άλλη, ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού μελετήσει το μαρτυρικό υλικό, θα κληθεί να αποφασίσει τα επόμενα του βήματα. Ωστόσο, άγνωστο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η Εισαγγελία για την μελέτη, εντούτοις θεωρητικά αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει του χρόνου που έλαβε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για την έρευνα του, ενώ λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της υπόθεσης και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν προκύπτουν ή όχι αδικήματα. 

Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη κατατέθηκαν από την Διεύθυνση όλα στα στοιχεία που είχε ενώπιον της και έχουν σχέση με τα όσα κατήγγειλε, με τον ανεξάρτητο ανακριτή να διερευνά αδικήματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας, δεκασμό, διαφθορά, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος κτλ.

Στα πλαίσια της διερεύνησης, κλήθηκαν και κατέθεσαν όλοι οι πρωταγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της ΥΚΑΝ και ο βαρυποινίτης, ενώ δεκάδες είναι οι καταθέσεις που λήφθηκαν από κρατούμενους και μέλη του προσωπικού. Σημαντικές θεωρούνται οι καταθέσεις που λήφθηκαν από κρατούμενους στους οποίους μίλησε ο βαρυποινίτης, ενώ κατέθεσαν και μέλη της Αστυνομίας. Επίσης, μαρτυρίες έδωσαν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τις Φυλακές και την Αστυνομία, αλλά είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες, όπως για παράδειγμα άτομο που κλήθηκε να μεσολαβήσει ώστε η Διεύθυνση να δεχθεί να συναντήσει τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, μετά τον εντοπισμό των στοιχείων. 

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, στο κάδρο των ερευνών τέθηκαν: 

  • Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός. 
  • Αστυνομικός της ΥΚΑΝ που φέρεται επίσης να συνομιλούσε με τον βαρυποινίτη, από τον οποίο κατονομάστηκε και ήταν το πρόσωπο που παρέδωσε χρηματικό ποσό στην αδελφή του κρατούμενου. 
  • Μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού που βρίσκονταν με τον Διοικητή και τους ενέπλεξε μάρτυρας αναφορικά με συνάντηση κατά την οποία του προσφέρθηκε να εφοδιαστεί με κινητό ώστε να μεταφέρει πληροφορίες. 
  • Η πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, αφού υπήρχαν μηνύματα όπου ο Διοικητής ενημέρωνε τον κρατούμενο πως θα βοηθούσε στην αποφυλάκιση του. Ως εκ τούτου διερευνήθηκαν πιθανές παρεμβάσεις, αφού υπήρχαν και άλλες καταγγελίες, ενώ ζητήθηκαν οι φάκελοι περίπου 10 υποθέσεων. 
  • Το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, αφού υπήρχαν καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων, αναστολές ποινών, καθώς και καταγγελίες για απειλές κατά της Διευθύντριας από μάρτυρες.  
  • Πιθανές παρεμβάσεις σε διαδικασίες και προτεινόμενες συμφωνίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Καθοριστικής σημασία το κινητό τεκμήριο 

Το πιο σημαντικό τεκμήριο θεωρείται το κινητό τηλέφωνο που είχε παράνομα στην κατοχή του ο βαρυποινίτης, το οποίο πέρασε από δικανικό έλεγχο, ενώ εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξε σε αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση, ενώ από δικανικό έλεγχο πέρασε και κινητό που ζητήθηκε και παρέδωσε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ. 

Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται οι συνομιλίες του βαρυποινίτη με τον Διοικητή, τον οποίο είχε αποθυκευμένο ως «Soso» και «Χαρά», με κάποια από τα μηνύματα που ήρθαν στο φως, να είναι άκρως αποκαλυπτικά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει όγκος δεδομένων από τις επαφές του κρατούμενου. Υπενθυμίζεται πως ο κρατούμενος κατονόμασε και τον δεύτερο αστυνομικό, παραδεχόμενος πως συνομιλούσε μαζί του, ενώ μαρτυρίες δείχνουν επικοινωνία από πέρυσι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, φαίνεται να επικοινωνούσε με τον κρατούμενο από το προσωπικό του κινητό, ο αριθμός του οποίου καταγράφεται σε εφαρμογές, ενώ μαρτυρίες έδειξαν επικοινωνία από πέρυσι, χρόνος κατά τον οποίο εντοπίστηκε μήνυμα που έλεγε: «Θέλω βίντεο τραβηγμένα από τις φυλακές… τζιάλα… Να φαίνονται οι χώροι των φυλακών κτλ. Και γενικά εάν έχει βίντεο με κρατούμενους που κάνουν έστω και αστεία ή οτιδήποτε θέλω τα. Αρκεί να καταλαβαίνουμε ότι είναι τραβηγμένα από κρατούμενους».  

Ο κρατούμενους σε άλλο μήνυμα αναφέρει πως «Τζιαμέ που εν θα μπόρω να τραβώ βίντεο θα τραβώ το φερμουάρ πάνω να με φαίνεται η κάμερα του τηλεφώνου τζαι να ακούσεις ομιλίες που να μιλώ μαζί τους», αναφερόμενος σε δεσμοφύλακες.

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κατσουνωτός ζητούσε βίντεο που να «κάφκουν», όπως αναφέρεται, την Διευθύντρια των Φυλακών, ενώ απέστελλε υλικό από το εσωτερικό των φυλακών και τους κρατούμενους, τους οποίους έβαζε να υποδύονται διάφορα πράγματα, με αρνητικό αντίκτυπο για τις φυλακές. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν μηνύματα στα οποία καταγράφεται πολλές φορές το μικρό όνομα του Διοικητή αλλά και του δεύτερου μέλους της ΥΚΑΝ, φωτογραφίες των οποίων εντοπίστηκαν στην συσκευή.  

Μάλιστα, υπάρχει συνομιλία που του ζητούσε όπως ξέρουν οι δύο για την επικοινωνία τους, καλώντας τον να είναι προσεκτικός και να «τις προσέχει».

Στα μηνύματα αποκαλύπτεται και χρηματισμός του κρατούμενου για την… συνδρομή του, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έλαβε μέσω του δεύτερου αστυνομικού, με τον βαρυποινίτη να ευχαριστεί τον Διοικητή και να τον ενημερώνει πως θα του αποστείλει νέες πληροφορίες από κρατούμενους. Επίσης, υπάρχουν μηνύματα πριν και μετά την παράδοση των χρημάτων, με τον βαρυποινίτη να του αναφέρει πως δεν ήταν ανάγκη.

Η εν λόγω συνομιλία επιβεβαιώνεται από δεύτερη που είχε με την αδελφή του και στην οποία έστελνε μηνύματα, καλώντας την να μην πει οτιδήποτε και πως «ο χχχ και ο χχχ είναι φίλοι μου».

Από τα μηνύματα, φαίνεται πως οι δύο είχαν καθημερινή επικοινωνία και οικειότητα μεταξύ τους, αφού προσφωνούσε ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα.

Στα ανταλλάγματα που φαίνεται να έλαβε ο βαρυποινίτης ήταν και κλείσιμο υπόθεσης τροχαίου, αφού υπάρχει μήνυμα όπου ο αξιωματικός τον ενημερώνει πως θα ζητήσει τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία δεν καταχωρήθηκε ακόμη, με το στέλεχος να υπόσχεται «θα προσπαθήσω να την κλείσω».

Ως αντάλλαγμα ο βαρυποινίτης φαίνεται να... τάζει νέα βίντεο στον αξιωματικό από το εσωτερικό των φυλακών και με δεσμοφύλακες.

Ακολουθεί νέα συνομιλία, όπου ο αξιωματικός φαίνεται να του αναφέρει πως «θα του κλείσω την υπόθεση του … σου» (σ.σ συγγενικό του πρόσωπο), ενημερώνοντας τον πως ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης, λέγοντας του «δώσε μου λίγες μέρες και θα σου δώσω αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, εντοπίζεται μήνυμα όπου ο αξιωματικός ενημερώνει τον βαρυποινίτη πως θα κλείσει την υπόθεση.

Πέραν του χρηματισμού και της υπόθεσης που έκλεισε, όπως ο ίδιος έγραψε στα μηνύματα, ο Διοικητής φαίνεται να εμφανίζεται πρόθυμος να τον βοηθήσει με την αίτηση αποφυλάκισης του. Ο βαρυποινίτης τον ενημερώνει για την πρόθεση του να υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, με τον Διοικητή να του λέει πως θα μιλήσει με την πρόεδρο του Συμβουλίου.

Ακολουθεί νέο μήνυμα, με το οποίο ενημερώνει τον βαρυποινίτη ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συμβουλίου, δείχνοντας του πως μεσολάβησε και του μετέφερε τι λέχθηκε μεταξύ τους. 

«Να βιαστούμε πριν φύγουν τα κορίτσια..»

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν μηνύματα με τα οποία ζητούσε μεταξύ άλλων από τον κρατούμενο να βιαστεί, αφού είχε πληροφορίες πως «φημολογείται ότι θα φύγει σύντομα η Άννα για άλλη θέση».

Μάλιστα, υπάρχει μήνυμα όπου του αναφέρει «στείλε μου τα όσα πιο σύντομα γίνεται», ενώ άλλο μήνυμα αναφέρει «θα μιλήσουμε διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

Επίσης, σε άλλο μήνυμα ο αξιωματικός, απαντώντας στον κρατούμενου που τον ενημερώνει πως ψάχνει βίντεο, του αναφέρει «το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω».

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων στο κινητό του βαρυποινίτη, εντοπίστηκαν μηνύματα που λένε πως «μόνο εγώ και εσύ μιλούμε», ενώ σε άλλο μήνυμα, Διοικητής χαρακτηρίζει «ελεεινούς» δεσμοφύλακες. 

Αναφορά και σε άλλο στέλεχος της ΥΚΑΝ και αστυνομικό 

Επίσης, υπάρχει μήνυμα που κατονομάζεται και άλλο στέλεχος της ΥΚΑΝ και στον οποίο γίνεται αναφορά πως συνεργάζεται με πρόσωπο (σ.σ που απασχολεί την υπηρεσία), ενώ υπάρχει επίσης φωτογραφία και αναφορά και σε άλλο αστυνομικό, όπου ο βαρυποινίτης τον ενημερώνει πως είναι συγγενής του και εργάζεται σε φρουρά πολιτικού, λέγοντας του πως έχει «δύναμη». 

«Θα παίρνω μισθό 3000»

Την ίδια ώρα, ο βαρυποινίτης σε άλλη συνομιλία που είχε με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, τον καλεί να παραγγείλει GPS και μικρόφωνα, για να στήσουν παγίδα σε άλλα πρόσωπα. 

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου». 

Επίσης, υπάρχει μήνυμα του βαρυποινίτη σε στενό συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται στη συνομιλία με το στέλεχος της Αστυνομίας, και όχι μόνο, ενώ φαίνεται να λέει «όταν βγω έξω θα πιάνω τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροτέχνημα τα περί βίντεο Αριστοτέλους-Ετοιμάζουν νομικά διαβήματα οι δικηγόροι

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών