Το κάδρο των ερευνών, ποιοι βρέθηκαν στο επίκεντρο και... εν αναμονή εξελίξεων

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα παραδίδεται αύριο το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, σε σχέση με τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, σε βάρος του οποίου κατατέθηκαν στοιχεία τα οποία δείχνουν παράνομες συνομιλίες με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο μεταξύ άλλων, ζητείτο στοιχεία που θα έπλητταν το έργο της Διοίκησης του Σωφρονιστικού Ιδρύματος. 

Ένα πόρισμα, το οποίο ολοκληρώνεται μετά από δύο μήνες, με τα ευρήματα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που προκάλεσε τεράστιους τριγμούς στις τάξεις της Αστυνομίας, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστη γύρω από τους θεσμούς, σε μια εποχή που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα του στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα κατατεθούν και οι εισηγήσεις του ανακριτή, δηλαδή κατά πόσο προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα και αν ναι, σε βάρος ποιων. Από εκεί και πέρα, ο τελικός λόγος είναι στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάζει κατά πόσο στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά αδικήματα, αφού μελετήσει το πόρισμα, άγνωστο όμως το χρονικό περιθώριο, ωστόσο θεωρητικά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που έλαβε ο ανακριτής για τις ανακρίσεις.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Πέραν του Μιχάλη Κατσουνωτού, στο κάδρο για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και ο βαρυποινίτης, καθώς και άλλο ένα μέλος της Αστυνομίας που υπηρετεί στην ΥΚΑΝ και ο οποίος κατονομάστηκε από τον ίδιο τον κρατούμενο, ως το δεύτερο πρόσωπο με τον οποίο συνομιλούσε, ενώ στα πλαίσια της διερεύνησης βρέθηκαν και άλλα πρόσωπα, είτε αυτά προέκυψαν από διάφορα στοιχεία, είτε από μαρτυρίες.

Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη κατέθεσαν δεκάδες πρόσωπα, τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακών, ενώ οι έρευνες επεκτάθηκαν σε Αστυνομία, Συμβούλιο Αποφυλακίσεως αλλά και στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων της ΥΚΑΝ, υπεύθυνος του οποίου είναι ο εκάστοτε Διοικητής της ΥΚΑΝ, αφού τέθηκε ζήτημα για ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, η Διευθύντρια των Φυλακών δέχθηκε απειλές από υπό προστασία μάρτυρα, που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών.

Από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως ζητήθηκε καταθέσεις από όλα τα μέλη, με σειρά να κάνει η πρόεδρος του, αφού εντοπίστηκαν μηνύματα όπου ο Διοικητής ενημέρωνε τον κρατούμενος πως επικοινώνησε μαζί της ώστε να τον βοηθήσει στην αίτηση αποφυλάκισης του, ενώ ζητήθηκαν φάκελοι για άλλες περίπου δέκα υποθέσεις, αφού υπήρξαν αναφορές από πρόσωπα για παρεμβάσεις στις διαδικασίες και διαφωνίες για υποθέσεις ναρκωτικών. Επίσης, υπήρξε αναφορά και για περίπτωση πρώην ισοβίτη, που ενώ συνελήφθη για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών, (σ.σ 132 κιλά), δεν ενεργοποιήθηκε η ποινή του, όπως προβλέπεται. Συνεπώς, στα πλαίσια των ερευνών εξετάστηκε και το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, ειδικότερα η πρόεδρος του, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχαν παρεμβάσεις στις αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Παράλληλα, για κατάθεση κλήθηκαν και μέλη της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της Δύναμης αλλά και η υπουργός Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο γνώριζαν για τις παράνομες συνομιλίες του Διοικητή, αφού όπως αποκαλύφθηκε, στις συνομιλίες γίνεται αναφορά στο όνομα τους. Πάντως, σύμφωνα με πηγές, τόσο ο Αρχηγός όσο και η υπουργός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί γνώσης τους, διαμένοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν ήταν ενήμεροι για κάτι τέτοιο και πως ενημερώθηκαν σχετικά από τα μέσα.

Σημειώνεται πως πηγές επιμένουν να αναφέρουν πως ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν γνώση των επικείμενων καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους και για τα στοιχεία που είχαν εντοπιστεί, ωστόσο δεν παρενέβησαν αυτεπάγγελτα, αναμένοντας την επίσημη καταγγελία, ενώ υπενθυμίζεται πως πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο πως η Διεύθυνση κλήθηκε να «κάνει δεύτερες σκέψεις», ωστόσο ήταν ανένδοτη στο ότι η υπόθεση έπρεπε να καταγγελθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Δράκου για Διοικητή-«Αδιανόητη η επιστροφή εάν διαπιστωθούν ποινικά»

Δεκάδες μαρτυρίες, εξετάστηκε το κινητό του Κατσουνωτού 

Την ίδια ώρα, στα πλαίσια των ερευνών, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης κλήθηκε να εξετάσει τα ανταλλάγματα στον βαρυποινίτη, τα οποία, πέραν της βοήθειας στην αίτηση του για αποφυλάκιση, φαίνεται να έλαβε και χρηματικό ποσό, ενώ γίνεται αναφορά για κλείσιμο υπόθεσης, ο φάκελος της οποίας θα παραλαμβανόταν από την Νομική Υπηρεσία. Σε ότι αφορά τον χρηματισμό, φαίνεται ο δεύτερος αστυνομικός που υπηρετεί στην ΥΚΑΝ, που προηγουμένως υπηρετούσε ως οδηγός σε υπουργό, να παρέδωσε τον αριθμό στην αδελφή του βαρυποινίτη, κατόπιν οδηγιών, ενώ υπάρχουν μηνύματα όπου ο κρατούμενος ευχαριστεί τον Διοικητή και καλεί την αδελφή του να μην αναφέρει τίποτα για τους «φίλους του». Επιπρόσθετα, στην αδελφή του αποστέλλονταν μηνύματα από τις συνομιλίες του κρατούμενο με τον Διοικητή και ακόμη ένα πρόσωπο, ενώ της αναφέρει πως όταν αποφυλακιστεί θα λαμβάνει 3000 μισθό από την ΥΚΑΝ. Μάλιστα την καλούσε να μη πει τίποτε «για τους φίλους της», τα ονόματα των οποίων καταγράφονται, ενώ βρέθηκαν και οι φωτογραφίες τους στο κινητό του κρατούμενου.

Πέραν των μαρτυριών, κάποιες εκ των οποίων κρίνονται καθοριστικής σημασίας, ειδικότερα αυτές στις οποίες ο βαρυποινίτης εκμυστηρεύτηκε πράγματα σε σχέση με τις συνομιλίες του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό από πέρυσι και για ότι έψαχνε βίντεο που θα του έστελνε, ακόμα και από την προσωπική ζωή της Διευθύντριας έναντι μάλιστα αμοιβής, βίντεο ο οποίο τελικά αποδείχθηκε πυροτέχνημα αφού δεν εντοπίστηκε και δεν κατατέθηκε οτιδήποτε, κλειδί στην όλη υπόθεση αποτελεί το κινητό τεκμήριο του βαρυποινίτη, το οποίο πέρασε από δικανικό έλεγχο. Εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε πως δεν έτυχε οποιασδήποτε παρέμβασης το τεκμήριο του βαρυποινίτη, ενώ από δικανικό έλεγχο πέρασε και κινητό του Διοικητή της ΥΚΑΝ που κατασχέθηκε.  

Πάντως, το κινητό τεκμήριο επίσης θεωρείται καθοριστικής σημασίας, αφενός γιατί υπάρχουν οι συνομιλίες του βαρυποινίτη, μέσα από τις οποίες ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν και διάφοροι ισχυρισμοί, και αφετέρου θα επιβεβαιώσει το οπτικοακουστικό υλικό που παραδόθηκε από την Διεύθυνση, μέρος του οποίου διέρρευσε και στην βάση αυτού διατάχθηκε δεύτερη παράλληλη ποινική έρευνα. Συνεπώς, εάν έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά αυτή η θέση, τότε προκύπτουν ζητήματα με την δεύτερη ποινική έρευνα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροτέχνημα τα περί βίντεο Αριστοτέλους-Ετοιμάζουν νομικά διαβήματα οι δικηγόροι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία φωτιά, με τις αποκαλύψεις, αναφορικά με τα όσα υποστηρίζουν πρόσωπα, να αναμένονται να προκαλέσουν νέους τριγμούς στις τάξεις της Αστυνομίας, ειδικότερα σε ότι αφορά συμφωνίες, εισηγήσεις για συμφωνίες και χειρισμούς. Υπενθυμίζεται πως πρόσωπα κατήγγειλαν παρέμβαση σε διαδικασίες, ενώ άλλα άτομα κατήγγειλαν πως τους προσφέρθηκε από την Αστυνομία να εφοδιαστούν με κινητά, ώστε να μετατραπούν σε «πράκτορες» τους εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες για αναζήτηση βίντεο που θα έπλητταν την Διεύθυνση, με κάποια μηνύματα να θεωρούνται άκρως αποκαλυπτικά. Ένα από αυτά τα μηνύματα που στάλθηκε πέρυσι και είδε το φως της δημοσιότητας έγραφε: «θέλω βίντεο τραβηγμένα από τις φυλακές… τζιάλα… Να φαίνονται οι χώροι των φυλακών κτλ. Και γενικά εάν έχει βίντεο με κρατούμενους που κάνουν έστω και αστεία ή οτιδήποτε θέλω τα. Αρκεί να καταλαβαίνουμε ότι είναι τραβηγμένα από κρατούμενους». 

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας 

Στο μεταξύ, αύριο εκπνέει και το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού, με την υπουργό Δικαιοσύνης να προαναγγέλλει την επιστροφή του, ωστόσο αρμόδια πηγή του Υπουργείου, κληθείς να απαντήσει εάν το ζήτημα θα επανεξεταστεί στην βάση των ευρημάτων του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ανέφερε η Στέφη Δράκου «θα πράξει αναλόγως, βάσει του νόμου, όταν έρθει η ώρα». 

Σημειώνεται, πως σε περίπτωση που υποδεικνύονται ποινικά αδικήματα, ενδεχομένως η υπουργός Δικαιοσύνης, που κρίθηκε έντονα για τους χειρισμούς της, ενδεχομένως να κληθεί να επανεξετάσει το ζήτημα την ίδια ημέρα, αφού υπό διερεύνηση αδικήματα είναι αλληλένδετα με τη θέση του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί τίθεται σε διαθεσιμότητα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση λοχία που κατηγορείται για διαφθορά και παραμένει σε διαθεσιμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Υπενθυμίζεται πως μετά την προαναγγελία της Στέφης Δράκου για άρση της διαθεσιμότητας του Διοικητή, προτού ακούσει τις εισηγήσεις και του ανεξάρτητου ανακριτή, προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της Άννας Αριστοτέλους, οι οποίοι με επιστολή τους στην υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία εξέφρασαν την θέση πως η απόφαση για επιστροφή είναι «εσφαλμένη καθ΄ ότι η συνέχιση η μη της διαθεσιμότητας του κ. Κατσουνωτού πρέπει να συναρτάται άμεσα με το αποτέλεσμα του πορίσματος. Εάν δηλαδή ο ποινικός ανακριτής διαπιστώσει ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του εν λόγω προσώπου τότε οπωσδήποτε η διαθεσιμότητα του πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης και λήψη αποφάσεων από τη Νομική Υπηρεσία, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις».

Παράλληλα, ανέφερα πως «είναι κατά την άποψη μας αδιανόητο ένας ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας να συνεχίζει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα της θέσης του στην περίπτωση που ποινικός ανακριτής θα έχει διαπιστώσει την διάπραξη εκ μέρους του ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων», ενώ καταλυτικά τονίζουν πως «ο τερματισμός ή η συνέχιση της διαθεσιμότητας του κ. Κατσουνωτού πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αποτέλεσμα του πορίσματος του ποινικού ανακριτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σκιές που επισκίασαν την αμεροληψία και η γυναίκα του Καίσαρα

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»