Δίνουν προτεραιότητα στις λίστες αναμονής για τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία

Αρχίζει από σήμερα η λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να έχει ήδη εντοπίσει τις ανάγκες σε προσωπικό και ιατρούς, ώστε ο θεσμός να τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία που έχει καθοριστεί κατά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του οργανισμού, του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν οι υπογραφές για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΟΚΥπΥ βρισκόταν σε συνεχείς συζητήσεις με τους εμπλεκομένους, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, την εμπλοκή των νοσηλευτών αλλά και τις ειδικότητες των γιατρών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους. Αυτό που εκκρεμεί ακόμη είναι η έναρξη και ο προγραμματισμός για διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες έμειναν στο περίμενε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας τεράστιες λίστες αναμονής.

Η λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων θα είναι επί καθημερινής βάσεως από τις 15:30 το απόγευμα μέχρι τις 18:30, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία δεν θα λειτουργούν με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά θα λειτουργούν ανάλογα με τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου.

Παράλληλα, κος Χαριλάου σημείωσε πως «οι ειδικότητες των γιατρών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα εξωτερικά ιατρεία θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, δόθηκε προτεραιότητα σε ασθενείς που ήταν στις λίστες αναμονής και θα γίνει προγραμματισμός για τις χειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ετοιμάζονται λίστες, όπως επίσης και για τις άλλες εξωνοσοκομειακές δραστηριότητες».

Συμμετοχή νοσηλευτών στα απογευματινά χειρουργεία

Έτοιμοι να συνδράμουν στα απογευματινά ιατρεία είναι και οι νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται σε αναμονή όσον αφορά τον σχεδιασμό των απογευματινών χειρουργείων και την επάνδρωσή τους από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού το προηγούμενο διάστημα είχε τεθεί ζήτημα για την αντιμισθία τους.

Η συντεχνία των νοσηλευτών, είχε εκφράσει την άποψη πως η έναρξη των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων θα μπορούσε να αρχίσει πολύ νωρίτερα, αφού όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, υπάρχει το προσωπικό που θα εργάζεται υπερωριακά για να στελεχώσει τα δημόσια νοσηλευτήρια κατά το απογευματινό ωράριο. «Θέση μας ήταν πάντοτε, πως η λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από την έναρξη του ΓεΣΥ, ώστε να υπάρξει ο ανταγωνισμός έναντι των άλλων νοσοκομείων», είπε.

Οι μόνες ανησυχίες, οι οποίες εκφράστηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό προς τον ΟΚΥπΥ, αφορούσαν το ζήτημα της αντιμισθίας τους, αφού αρχικά κατατέθηκε πρόταση από τον οργανισμό για αντιμισθία 5% που θα διαιρείται σε τρείς νοσηλευτές που θα επανδρώνουν τα χειρουργεία, ωστόσο στη συνέχεια ο οργανισμός κατέληξε σε πρόταση για αντιμισθία 8%.

Σε αυτή τη φάση, το νοσηλευτικό προσωπικό, σημείωσε ο κος Πετέλης, αναμένει να του γνωστοποιηθούν οι ειδικότητες που θα χρειαστούν για τα χειρουργεία ώστε να εντοπιστούν και οι ανάγκες από τους εξειδικευμένους νοσηλευτές των χειρουργείων. «Χρειάζεται χρόνος για να γίνει σωστός σχεδιασμός και αφού υπάρχει η συμφωνία, τότε θα εναπόκειται στον κάθε νοσηλευτή ξεχωριστά εάν θα επιλέξει να εργαστεί υπερωρίες στα απογευματινά χειρουργεία και εάν φυσικά τον ικανοποιεί η αντιμισθία που έχει συμφωνηθεί», εξήγησε ο κος Πετέλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκε τους ιδιωτικούς χώρους που θα εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί ο ΟΑΥ

Δειτε Επισης

BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν