Δευτέρα 28 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Βρήκε τους ιδιωτικούς χώρους που θα εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί ο ΟΑΥ

Μύρια Οδυσσέως   03/09/2022 06:36
Βρήκε τους ιδιωτικούς χώρους που θα εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί ο ΟΑΥ

Βρήκε τους ιδιωτικούς χώρους που θα εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί ο ΟΑΥ

Μύρια Οδυσσέως   03/09/2022 06:36

Μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο, κάθε μήνα, θα στελεχώνονται από γιατρούς του δημοσίου τα εφημερεύοντα ιατρεία, ενώ σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα θα αναλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί από ιδιωτικούς χώρους που έχουν επιλεγεί, ανά επαρχία.

Κατά τους πρώτους μήνες που το πρόγραμμα εφημεριών λειτουργούσε πιλοτικά, διαφάνηκε πως οι γιατροί του δημοσίου δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες που υπήρχαν για κάθε Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου, από τον Αύγουστο, στις προσπάθειες συνέδραμαν από τα ιατρεία τους, ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Όπως είχε συμφωνηθεί, ο ΟΑΥ θα προχωρούσε σε εξεύρεση των χώρων εκείνων οι οποίοι θα στέγαζαν από 1η Σεπτεμβρίου τους ιδιώτες γιατρούς και κατέλεξαν σε ένα ιδιωτικό χώρο από κάθε επαρχία, ενώ λήξαν θεωρείται και το ζήτημα με τα ποσά της αμοιβής των ιδιωτών γιατρών που θα εφημερεύουν.

Μιλώντας στον REPORTER η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ανέφερε πως είχε συμφωνηθεί να γίνει η αρχή μόνο με γιατρούς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και πως εάν προκύπταν κενά κατά το πιλοτικό πρόγραμμα θα ζητούσαν ενίσχυση από τους ιδιώτες.

«Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τον Αύγουστο, προέκυψαν κάποια κενά που καλύφθηκαν από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και εφημέρευαν από τα ιατρεία τους, ωστόσο πλέον η συμμετοχή είναι υποχρεωτική για όλους τους ιδιώτες. Εάν ένας γιατρός δεν επιθυμεί να εργαστεί για διάφορους λόγους την ημερομηνία που θα δηλωθεί το όνομά του, μπορεί να το αλλάξει», εξήγησε η κα. Καμίτση.

Πάντως, αρκετοί ήταν οι ιδιώτες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για να εφημερεύουν από τα προσωπικά τους ιατρεία, για διάφορους λόγους, όπως είναι για παράδειγμα η προσβασιμότητα των πολιτών στους χώρους τους, έτσι ο ΟΑΥ, προχώρησε βάσει των συμφωνηθέντων και από το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη θα εφημερεύουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με την κ. Καμίτση, για την επαρχία Λευκωσίας οι εφημερίες θα γίνονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για τη Λεμεσό στο Mediterranean hospital, για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στο Lito Private Hospital, στη Λάρνακα στο Ιατρικό Κέντρο Αγία Μαρίνα και στην επαρχία Πάφο στο Iasis Private Hospital.

Αυτό που έχει σημασία, είπε η κα Καμίτση, είναι πως οι εφημερίες συνεχίζονται κανονικά και ο κόσμος θα προσαρμοστεί με τον καιρό στα νέα δεδομένα. «Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξε ανταπόκριση από τους πολίτες, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται περισσότερος όγκος πολιτών να επισκεφθεί τα κέντρα εφημερίας», ανέφερε τέλος.

Ικανοποίηση για την έκβαση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως, ήταν μια συμφωνία που είχε αποφασιστεί με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών θα αποδώσει περισσότερο. «Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν όλες οι μέρες, αλλά πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο θεσμός φαίνεται να έχει πετύχει τον σκοπό του και ως οργανισμός έχουμε διαθέσει αρκετούς πόρους για να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία».

Υπενθυμίζεται πως, οι ώρες λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων είναι το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα και Κυριακές και Δημόσιες Αργίες από τις 15:00 το απόγευμα μέχρι τις 19:00 το βράδυ. Για να επισκεφθεί κάποιος τα κέντρα εφημερίας, θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τις υπηρεσίες εφημερίας της επαρχίας του και κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία που αφορούν γιατρούς του δημοσίου και θα λειτουργούν κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα είναι τα εξής:

Για ενήλικες

Στη Λευκωσία στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, 22 849150

Στη Λεμεσό στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας, 25 804250

Στη Λάρνακα στο Κέντρο Υγείας παλαιού νοσοκομείου, 24 818743

Στην Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, 26 803335

Στην Αμμόχωστο Γ. Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 23 200134

Για παιδιά

Στη Λευκωσία στο Κέντρο Υγείας Λατσιών, 22 849150

Στη Λεμεσό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, 25 202816 ή 25 801161

Στη Λάρνακα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, 24 206132 ή 24 800438

Στην Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, 26 803335

Στην Αμμόχωστο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 23 200134

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα οι γιατροί του δημοσίου στα εφημερεύοντα ιατρεία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας