Σε απόγνωση οι κάτοικοι Μιτσερού για τα ασφαλτικά-«Ο καρκίνος θερίζει»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Μιτσερού και αυτό διαφάνηκε από τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των τοπικών αρχών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τη σειρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής έθεσαν ενώπιον των βουλευτών τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, για ακόμη μία φορά, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα υγείας, ενώ ακούστηκε και η τοποθέτηση της εταιρείας, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο έχει σταματήσει κάθε εργασία. 

Οι κοινοτάρχες της περιοχής ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα τεκτενώμενα στο Προεδρικό, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, τονίζοντας πως ουσιαστικά η εν λόγω συνάντηση ήταν με στόχο να ενημερωθεί ο Νίκος Αναστασιάδης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για να επιλυθούν. Την ίδια ώρα, ορίστηκε νέα συνάντηση για τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. 

Το χορό των τοποθετήσεων άνοιξε ο κοινοτάρχης Μιτσερού Ανδρέας Κυριάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα υποστατικά λειτουργούν στην περιοχή, σημειώνοντας πως εδώ και δεκαετίες υπάρχουν μεταλλεία, λατομεία, σκυροθραυστικές μονάδες, χοιροστάσια, σφαγεία, πεδία βολής αλλά και άλλα κτηνοτροφικά υποστατικά. Πρόσθεσε πως λόγω των αρκετών πεδίων βολής στην περιοχή, ο δρόμος προς Λευκωσία είναι από τους πολυσύχναστους της Κύπρου και παρατηρούνται αρκετά ατυχήματα, τα οποία πολλές φορές ενδεχομένως να είναι και θανατηφόρα. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή και αφορά στα αυξημένα επίπεδα σκόνης, κάτι που θεωρεί ότι με τη μεταφορά του ασφαλτικού στην περιοχή. Ο κοινοτάρχης Μιτσερού σημείωσε πως αποφασίστηκε να μεταφερθεί η μονάδα ασφαλτικού από το Δάλι, καθώς εκεί προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους, υποδεικνύοντας πως με την απόφαση για μεταφορά στην περιοχή τους, τα εν λόγω προβλήματα θα αυξηθούν λόγω και της σκόνης. Εξήγησε πως η κόκκινη σκόνη απορροφά τους ρίπους και τους μεταφέρει σε μεγαλύτερες αποστάσεις, από ό,τι θα μεταφέροντας από μόνοι τους. 

«Αυτοί είναι οι λόγοι που αντιδρούμε, για την απόφαση που λήφθηκε χωρίς διαβούλευση και τη σύμφωνο γνώμη μας. Ζητείται η συνεργασία των τοπικών αρχών, αλλά δεν εισακούονται οι θέσεις μας.. Τα προβλήματα είναι αυτά», ξεκαθάρισε, ενώ αναφέρθηκε και σε μία κουβέντα που του είπε πολιτικό πρόσωπο που επισκέφτηκε στην περιοχή. «Όπως μου είπε και πολιτικό πρόσωπο, “Ανδρέα αν έβλεπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος θα μας έβγαζε από την ΕΕ”». 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σωτήρης Κυριάκου, ο κοινοτάρχης Αγροκηπιάς, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό, ενώ υπέδειξε πως αναπάντητο παραμένει από όλους το ερώτημα, για ποιο λόγο επιλέχθηκε η περιοχή τους, από τη στιγμή που είναι βεβαρημένη. Όπως επεσήμανε, η περιοχή τους ήταν μία καταπράσινη κοιλάδα και τελικά έχει καταλήξει να είναι η τουαλέτα της Κύπρου. Εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο μεταφέρεται το πρόβλημα από το Δάλι στην περιοχή τους, αφού οι αποστάσεις είναι οι ίδιες. 

Ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως ζουν ένα δράμα στην περιοχή τους, με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπογραμμίζοντας πως ο καρκίνος θερίζει, ενώ έριξε καρφιά προς τις υγειονομικές υπηρεσίες, ότι δεν κάνουν κάτι. Εξήγησε πως οι μολύνσεις από τη σκόνη και από τα σφαγεία στην περιοχή, δεν είναι λίγες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή. Υπέδειξε πως δεν θα δεχθούν τη μετακίνηση του ασφαλτικού στην περιοχή τους και θα αγωνιστούν μέχρι να φύγουν κι οι άλλες επιβλαβείς αναπτύξεις και να κλείσουν τα σφαγεία. Εξέφρασε την άποψη πως αν κλείσουν όλα, μετά θα δεχθούν να μεταφερθεί το ασφαλτικό εκεί. «Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλο. Για όνομα του Θεού».

Για πρόχειρες ενέργειες από πλευράς αρμοδίων έκανε λόγο ο κοινοτάρχης Κάτω Μονής, Χαράλαμπος Ματσούκας, ο οποίος σημείωσε πως οι υπηρεσίες, όταν πήραν διαταγή από τον Πρόεδρο ότι έπρεπε να μεταφέρουν μέσα σε οκτώ μήνες τις μονάδες από το Δάλι, προέβησαν σε κινήσεις προχειρότητας για να την εκπληρώσουν, τονίζοντας πως έγινε το ένα λάθος μετά το άλλο. Τόνισε, παράλληλα, ότι στην περιοχή υπάρχουν τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, που παράγουν 20,000 χοίρους τον χρόνο. 

Ο κοινοτάρχης Μενοίκου, Ανδρέας Καλογήρου, στη δική του τοποθέτηση υπέδειξε πως στην κοινότητά του υπάρχουν οκτώ αδειοδοτημένα χοιροστάσια σε λειτουργία, δύο που είναι σε διαδικασία να λειτουργήσουν, αρκετές μονάδες αιγοπροβάτων και αγελάδων, πτηνοτροφία και άλλα υποστατικά που αιτούνται άδεια. Αναφέρθηκε και στον σκυβαλότοπο του Παλιομετόχου, το οποίο όπως υπέδειξε, φλέγεται σχεδόν καθημερινά και ο αέρας μεταφέρεται στο Μένοικο, τονίζοντας πως το κράτος είχε δεσμευτεί να οδηγήσει τους αρμόδιους στο δικαστήριο, ώστε να κλείσει, όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Τόνισε, δε, ότι η περιοχή τους έγινε μία κτηνοτροφική ζώνη και το κράτος είχε υποχρέωση για τις υποδομές, ωστόσο και πάλι δεν έγινε κάτι. 

Ο κ. Καλογήρου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δρόμοι για να μετακινούνται τα κτηνοτροφικά οχήματα και αυτό γίνεται μέσω της κοινότητας. Αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό, που προκάλεσε αναστάτωση. Όπως υπέδειξε, ένα αυτοκίνητο που μετέφερε νεκρά ζώα, περνούσε από την κοινότητα και έξω από την εκκλησία σταμάτησε απότομα, με αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα του και να χυθούν τα νεκρά ζώα στο δρόμο. Ο κ. Καλογήρου υπέδειξε πως είχε γεμίσει η περιοχή σκουλήκια, μύγες και βρωμιά, ενώ στο σημείο είχε φτάσει Πυροσβεστική, Αστυνομία και υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες ψέκασαν το χώρο, ώστε να περιοριστεί η ζημιά και να γίνει απολύμανση. Πάντως, λόγω της κατάστασης για αρκετές μέρες η πλατεία του χωριού είχε κενώσει. 

Ο κοινοτάρχης του Μενοίκου υπέδειξε πως ότι είναι αιχμάλωτοι των κτηνοτροφικών υποστατικών που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και στα γύρω χωριά, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να επισκεφτούν την περιοχή, για να δουν την κατάσταση. Υπέδειξε ότι υπάρχουν νεκρά ζώα σε κάδους, αλλά και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα να μαζεύονται μύγες. Αναφέρθηκε και σε άλλο περιστατικό, για τη δημιουργία δρόμου, μέσω του ποταμού Σερράχη, για να μπορούν να μετακινούνται τα γεωργικά οχήματα από εκεί και να μην χρειάζεται να διασχίσουν την κοινότητα. Όπως ανέφερε, δεν βρήκαν ανταπόκριση στο αίτημα για χορήγηση από τον έπαρχο και το αρμόδιο Υπουργείο, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι είναι δική τους υποχρέωση να κάνουν υδρολογική μελέτη. Υπέδειξε, δε, ότι οι ίδιοι αδυνατούν να το κάνουν, ενώ έχουν πάλι λάβει αρνητική απάντηση στην επιχορήγηση. 

Συνεχίζοντας, ο κοινοτάρχης Μενοίκου εξήγησε πως μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι το Τμήμα Υδάτων τους χρέωσε 40,000 τόνους περισσότερους από ό,τι το Κοινοτικό Συμβούλιο έδωσε στους καταναλωτές του, επειδή όπως σημείωσε σπάζουν οι σωλήνες υπογείως. 

«Χαρακτηρίζουμε την κοινότητά μας ως στάβλο της επαρχίας Λευκωσίας. Θέλουν να φέρουν το ασφαλτικό και μας υπόσχονται μεγάλα πράγματα. Το 2002 εξελέγηκα πρόεδρος της κοινότητας και το 2022 τα προβλήματα είναι τα ίδια. Καμία μονάδα δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της άδειάς τους. Ως κοινότητα υποφέρουμε από τις δυσοσμίες καθημερινώς. Ζητούμε επίδομα ανά κεφαλής ζώου που σφάζονται στο σφαγείο».

Στη συνεδρία βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κητρομηλίδης, ο οποίος τόνισε πως αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια είναι να έχουν βασικό λόγο και οι τοπικές αρχές στη λήψη αποφάσεων και αδειοδοτήσεων για τις αναπτύξεις, καθώς ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να μην λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των τοπικών αρχών.  

Εκπροσωπώντας την ομάδα πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν δράση», η Άνδρη Βασιλείου, υπέδειξε πως ως κάτοικοι θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία, καθώς διακυβεύεται η υγεία τους, αλλά και η υγεία των παιδιών τους. Υπέδειξε, δε, έχουν καθήκον να σταματήσουν την εγκατάσταση, με την κα. Βασιλείου να ζητά από τους βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να διαφανεί ότι αυτά τα εργοστάσια πρέπει να λειτουργήσουν σε περιοχές μακριά από ανθρώπους, υποδεικνύοντας πως η πολεοδομία γνωρίζει ότι υπάρχουν αυτές οι περιοχές.  

Αναφερόμενη στα υποστατικά που βρίσκονται στο χώρο σήμερα, σημείωσε πως η ανάπτυξη στη ζώνη των λατομείων είχε ως αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν κοντά στα σπίτια τους, ενώ ήταν ξεκάθαρη πως δεν μπορεί η παρουσία αυτών των μονάδων να ανοίξει το δρόμο για να μεταφερθούν τα ασφαλτικά στο χώρο. Σημείωσε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι άδειες, καθώς μεταφέρουν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας από το Δάλι στην περιοχή τους και τόνισε πως είναι κόκκινη γραμμή για εκείνους η μεταφορά των μονάδων. Ανέφερε, παράλληλα, ότι η προσπάθειά τους δεν θα σταματήσει με κανένα τρόπο και δεν θα αποδεχτούν να τους επιβάλουν την απόφασή τους και δήλωσε ότι ως κάτοικοι είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα. 

Η τοποθέτηση της επηρεαζόμενης εταιρείας 

Στη συνεδρία της Επιτροπής βρέθηκε και εκπρόσωπος της εταιρείας Προμηθέας, που είναι η μονάδα ασφαλτικού που έχει επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες έχει σταματήσει την παραγωγή στα δύο εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου. Σημείωσε πως ως εταιρεία σέβονται πλήρως και αναγνωρίζουν τις ανησυχίες των κατοίκων, ενώ τόνισε πως είναι η μόνη εταιρεία που έχουν πολεοδομική άδεια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της κατάστασης στο Μιτσερό.

Ανέφερε ότι το 2020, η εταιρεία συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας και του Γενικού Εισαγγελέα να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους σε τεμάχια γης που θα καθόριζε η Κυπρική Δημοκρατία και μέχρι τότε θα λειτουργούσαν κανονικά τα εργοστάσια στο Τσέρι. Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2021, ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε υπόθεση στο δικαστήριο, όπως σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι ήταν παρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα από το Μάρτιο του 2022, τα εργοστάσια να μην λειτουργούν. 

Ο εκπρόσωπος του Προμηθέας επεσήμανε ότι πριν να σταματήσουν τη λειτουργία τα εργοστάσια, οι κάτοικοι Ιδαλίου και των γύρω περιοχών, εξέφραζαν παράπονα για οσμές και οχληρία, ενώ τα συγκεκριμένα παράπονα συνέχισαν και μετά την αναστολή των εργασιών τους. Υπέδειξε, δε, ότι μετά την αναστολή των εργασιών τους μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Τροόδου κινδυνεύουν. 

Η απάντηση των κρατικών υπηρεσιών

Στη συνεδρία παρουσιάστηκαν και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων. Συγκεκριμένα, από πλευράς πολεοδομίας το παρόν του έδωσε ο διευθυντής της, Κυριάκος Κούνδουρος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοταρχών της περιοχής. Όπως ανέφερε, λήφθηκε μία απόφαση από το Υπουργικό για μετακίνηση των ασφαλτικών, ωστόσο δεν ήταν απόφαση του Υπουργικού η απόφαση για το Μιτσερό. Εξήγησε πως είναι δυνατό να επιτραπεί η δραστηριότητα ασφαλτικών δίπλα από λατομική ζώνη και γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκαν συγκεκριμένες περιοχές, ενώ προτάθηκε και η περιοχή του Μιτσερού. Τόνισε ότι όλα τέθηκαν υπό αξιολόγηση, σε μελέτες που υποβλήθηκαν και εξήγησε ότι όταν υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια, όλα τίθενται σε μελέτη. 

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, υπέδειξε ότι σε ό,τι αφορά στις αναφορές για συμμετοχή των τοπικών αρχών στις αποφάσεις, το συγκεκριμένο τμήμα εφάρμοσε στην πράξη αυτές τις αναφορές. Σε ό,τι αφορά σχόλιο για οκτώ μήνες και προχειρότητες, επεσήμανε ότι η απόφαση του Υπουργικού ήταν το 2020 και μπορεί να ήταν επείγουσες οι διαδικασίες, ωστόσο δεν έγιναν εις βάρος του περιβάλλοντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καταδικάζει έφοδο σε κουρδικά ΜΜΕ στο Βέλγιο
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)