Σάββατο 3 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας-Οι αποφάσεις Υπουργικού για την πανδημία

  31/08/2022 12:01
Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας-Οι αποφάσεις Υπουργικού για την πανδημία

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας-Οι αποφάσεις Υπουργικού για την πανδημία

  31/08/2022 12:01

Χαλαρώσεις αντί μέτρα κατά της πανδημίας, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από εισηγήσεις που αποφασίστηκαν από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς μέτρα αλλά με συστάσεις στο Υπουργικό ο Χατζηπαντέλα-Καταργείται η μάσκα

Ανάμεσα στις χαλαρώσεις αποφασίστηκε και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, αλλά με εξαιρέσεις. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού ο κος Χατζηπαντέλα ανακοίνωσε την έγκριση των εξής αποφάσεων:

α) από τις 31 Αυγούστου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, χημεία, κέντρα αποκατάστασης), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου. 
  • β) από τις 31 Αυγούστου 2022, την αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, χώρους θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο στο 100% της χωρητικότητας τους.
  • γ) τη δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης (5 self-test) στα παιδιά που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προδημοτική Εκπαίδευση).
  • Τονίζεται ότι η συσκευασία θα διατεθεί στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Επίσης συστήνεται:

  • α) όπως όλοι οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, Δημοτική και Μέση εκπαίδευση) πριν την επιστροφή τους στα σχολεία για την έναρξη των μαθημάτων, υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test).
  • Τονίζεται ότι σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας θα διενεργούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες.
  • όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά τη βδομάδα.
  • Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση 15% του κινήτρου που καταβάλλεται σε δικαιούχους του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων σε οροθετικά άτομα.

Σημαντική η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως είναι στην ευχάριστη θέση μετά από 3 χρόνια πανδημίας να αναφέρω πως βρισκόμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε σημαντικές χαλαρώσεις των ισχυόντων μέτρων, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν πρέπει οι ενθαρρυντικές εξελίξεις να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Σημείωσε πως, θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε πως η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν προχωρήσει στην ετοιμασία του Οδικού Χάρτη: «COVID-19: Διατήρηση της Ετοιμότητας και της Ανταπόκρισης», ο οποίος περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές και ανθεκτικές. Μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και για τα οφέλη που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19», είπε ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό γονείς, διαμαρτύρονται για τα μέτρα στα σχολεία-«Ξυπνάτε» (pics)

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας