Χωρίς μέτρα αλλά με συστάσεις στο Υπουργικό ο Χατζηπαντέλα-Καταργείται η μάσκα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, προς έγκριση οδηγούνται σήμερα από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίες αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να κλειδώσει ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας, για τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με εισήγηση για άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στο Υπουργικό το Υπ. Υγείας

Κατά τη σύσκεψη, Υπουργός Υγείας και ΣΕΕ, αφού αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών και διαπίστωσαν την μείωση που καταγράφηκε σε όλους του επιδημιολογικού δείκτες, αλλά και τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια, οι δύο πλευρές, έκριναν πως δεν είναι αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, παρά μόνο αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων.

Ως εκ τούτου ο κος Χατζηπαντέλα, όχι μόνο δεν θα εισηγηθεί μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά θα θέσει ως πρώτη εισήγηση την άρση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, από την οποία ωστόσο θα εξαιρούνται, οι χώροι υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας, φαρμακεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, θα εισηγηθεί σύσταση της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού για άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Πέραν της χρήσης μάσκας, ο υπουργός Υγείας θα εισηγηθεί την επιστροφή όλων των χώρων στο 100% της χωρητικότητάς τους, όπως εκκλησίες, χώροι εστίασης, γήπεδα και εμπορικές εκθέσεις.

Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, παρά το γεγονός που θεωρείτο βέβαιη η επιστροφή τους με την υποχρεωτική διενέργεια τεστ αντιγόνου με αρνητική ένδειξη, ο υπουργός Υγείας, λόγω της καλή επιδημιολογικής εικόνας, θα εισηγηθεί σύσταση και όχι υποχρέωσή τους για διενέργεια self-test ή rapid test πριν επιστρέψουν στα σχολεία, όπως και σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Τέλος, ο κος Χατζηπαντέλα θα εισηγηθεί και δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας self-test στα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά.

Πάντως, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο, μέλη του Κλαδικού Συμβούλιου Εκπαιδευτικών Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα και του Σωματείου Ενωμένοι Γονείς Κύπρου, θα βρεθούν έξω από το Προεδρικό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα, τα οποία αφορούν τα σχολεία.

Σημειώνεται πως μελέτη του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δείχνει πως η  Κύπρος πέρασε το έκτο κύμα κορωνοϊού, το οποίο έχει προκληθεί κυρίως από τα στελέχη Όμικρον 5.1 και Όμικρον 5.2., ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα το πιο γνωστό στέλεχος ανησυχίας που κυκλοφορεί στον κόσμο (κυρίως στην Ινδία) είναι το ΒΑ.2.75 γνωστό ως «Κένταυρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμία σκέψη για επαναφορά μέτρων από το Υπ. Υγείας-Κλειδώνει ο οδικός χάρτης

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα