Κλειδώνει ο οδικός χάρτης και το πρωτόκολλο επιστροφής των μαθητών

Τις τελευταίες πινελιές θα προσθέσουν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στη νέα σύσκεψη που θα έχουν το απόγευμα, ώστε να οριστικοποιηθεί και να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας για τους επόμενους μήνες, ενώ την ίδια ώρα θα κλειδώσουν και τα πρωτόκολλα έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμία σκέψη για επαναφορά μέτρων από το Υπ. Υγείας-Κλειδώνει ο οδικός χάρτης

Στη σύσκεψη, το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι πυλώνες που απαρτίζουν τον οδικό χάρτη, οι οποίοι αφορούν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος για παιδιά και το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, στο οποίο εμπίπτει ο δειγματοληπτικός έλεγχος (σ.σ. καθορίζεται στους 1500-2000 δειγματοληπτικούς ελέγχους).

Παράλληλα, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τη στρατηγική για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, με στόχο να διασφαλίζεται η άμεση προμήθεια των εμβολίων κατά του ιού και η καλύτερη προληπτική προστασία του πληθυσμού. Άλλος ένας πυλώνας αφορά τις οδηγίες που θα δοθούν για το σύστημα επιτήρησης λημμάτων, όπως επίσης και την οργάνωση του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, σε περίπτωση αύξησης του αριθμού περιστατικών κορωνοϊού και εποχικής γρίπης.

Στον οδικό χάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, έχει προστεθεί και ο τρόπος διαχείρισης των ασθενών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα κορωνοϊού (long covid), ο οποίος χωρίζεται σε δράσεις και επιπρόσθετους πυλώνες, όπως είναι η δημιουργία εθνικής πλατφόρμας καταχώρησης και παρακολούθησης των long covid ασθενών, ο σχεδιασμός επιστημονικής κλινικής με δημιουργία των κατάλληλων δομών που θα μπορούν να διαχειρίζονται τους ασθενείς και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής long covid Κύπρου.

Την ίδια ώρα, κατά τη σύσκεψη θα κλειδώσει και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, θα χρειάζεται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(rapid test) 48 ωρών, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους θα αφορά άτομα άνω των 12 ετών, άρα και παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η προσκόμιση rapid test 48 ωρών, αντί 24 ωρών, για να επιτρέπεται η είσοδος σε νοσοκομεία και σε κλειστές δομές.

Τόσο ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας, όσο και οι αποφάσεις για τα σχολεία θα οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, της Τετάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις πρώτες πέντε χώρες με την χαμηλότερη θνησιμότητα η Κύπρος

«Δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε περισσότερο τους πολίτες με περιοριστικά μέτρα»

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επαναφορά οποιονδήποτε περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν προτάσσοντας ως σημαντικά τα εργαλεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της πλέον η κοινότητα και την ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες, με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Την ίδια θέση εξέφρασε και το μέλος της ΣΕΕ και σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας πως δεν είναι στα πλάνα ούτε του Υπουργείου, ούτε της επιστημονικής ομάδας η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, τα οποία λάμβαναν σε άλλες φάσεις της πανδημίας.

Μιλώντας στον REPORTER η δρ Πανά, ανέφερε πως «τον δεδομένο χρόνο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, που είναι δυναμικό και το οποίο βασίζεται στα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας και στη φάση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη φάση που βρισκόμαστε τώρα και πως όλοι στοχεύουμε σε μια κανονικότητα που θα επενδύει στην ασφάλεια και στην ατομική υπευθυνότητα του καθενός, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε περισσότερο τους πολίτες μέσα στα πλαίσια μιας πανδημίας που διήρκησε δυόμισι χρόνια και που έχουμε την εμπειρία, τις γνώσεις και τα εργαλεία ώστε να τη διαχειριστούμε με μια σχετική ισορροπία».

Παράλληλα η δρ Πανά, ανέφερε πως αυτή την περίοδο είναι επιβεβλημένη η ανάγκη, ώστε να δομηθούν και να τροποποιηθούν τα πρωτόκολλα, το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας και η ετοιμότητα για τους επόμενους μήνες. «Δεν πρέπει να παρερμηνευτεί πως κάποιος επιθυμεί να επαναλάβει κάτι που ενδεχομένως να μην έχει την αξία που είχε παλαιότερα. Εξελίσσεται η πανδημία, εξελίσσεται η γνώση και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Θα λειτουργήσουμε πάντα προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και δεν χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση τις εντάσεις», είπε τέλος η δρ Πανά.

Σημειώνεται πως, το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα παρουσίασε πτωτική τάση και την περασμένη βδομάδα (20-26 Αυγούστου), ωστόσο το ποσοστό επαναλοιμώξεων ανήλθε στο 26%, δηλαδή 520 άτομα. Την ίδια ώρα, μικρός παραμένει και ο αριθμός νέων εισαγωγών σε θαλάμους covid-19 και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας ιχνηλάτισης, σε 71 περιπτώσεις άτομα ανέφεραν πως κόλλησαν τον ιό από κάποιο πρόσφατο ταξίδι τους και αφορούν κυρίως ταξίδια σε Ελλάδα, Βρετανία, Ρωσία και Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν άλλοι δεκαέξι θάνατοι από κορωνοϊο, στα 2.154 τα νέα κρούσματα

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου