Φωνές για τις επιθέσεις κατά γιατρών-«Οι αρμόδιοι ανατρέφουν τέτοιες συμπεριφορές»

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, οι γιατροί δημόσιου νοσηλευτηρίου και αρμόδιοι, αφού γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού δέχθηκε επίθεση από άτομα που επισκέφθηκαν το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου.

Το νέο περιστατικό προστίθεται στα δεκάδες, τα οποία σημειώνονται κάθε χρόνο στα νοσοκομεία της χώρας και δεν άφησε περιθώριο στους γιατρούς, παρά μόνο, να δείξουν την αντίδρασή τους προχωρώντας σε δίωρη στάση εργασίας. Οι επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού είναι ένα φλέγον ζήτημα, με τις συντεχνίες να ζητούν επανειλημμένα να βρεθούν λύσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκαλούσαν ανησυχία στο νοσοκομείο-Επιτέθηκαν σε αστυνομικό και ιατρικό λειτουργό

Έντονος, για την επίθεση που δέχθηκε ο γιατρός, εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, ο οποίος θεωρεί πως πρόκειται για συμπεριφορές που ανέθρεψαν οι ίδιοι αρμόδιοι. Μιλώντας στον REPORTER ο κος Κούμας, είπε πως όταν οι αρμόδιοι παραμένουν θεατές και δεν αναλαμβάνουν δράση αναθρέφουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Είναι για αυτό το λόγο που ο καθένας θεωρεί ότι προσερχόμενος στα δημόσια νοσηλευτήρια δικαιούται να χειροδικήσει, να φωνάξει, να βρίσει γιατρούς, νοσηλευτές και τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας. Επίσης, έχουν περάσει το μήνυμα στους πολίτες πως τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υποδεέστερα από τα άλλα νοσηλευτήρια και πως οι γιατροί δεν εξυπηρετούν σωστά ούτε έχουν τις κατάλληλες γνώσεις. Κατάφεραν με τον τρόπο τους να κάνουν την κοινωνία να αντιμετωπίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια με αυτό τον τρόπο».

Ο κος Κούμας ζήτησε από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και υπενθύμισε πως για παρόμοια περιστατικά η συντεχνία είχε θέσει εισηγήσεις. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον τρόπο φρούρησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά είναι θέμα καλλιέργειας κουλτούρας. «Με κάθε τρόπο τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο. Θα ήταν καλό όλοι να αναλάβουν στο ίδιο βαθμό που αναλαμβάνουμε εμείς τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να δηλώνουμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας της χώρας. Ας το αποδείξουν».

Η δίωρη στάση εργασίας των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, θα πραγματοποιηθεί από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 το πρωί και σύμφωνα με τον κ. Κούμα θα είναι συμβολική, αφού το νοσοκομείο θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ούτως ώστε να εξυπηρετούνται κανονικά οι ασθενείς.

«Θέλουμε να δούμε την αντίδραση όλων των αρμοδίων στην πράξη και όχι στα λόγια. Με δίωρη στάση εργασίας δίνουμε για άλλη μια φορά το μήνυμα πως θα αντιδρούμε μέχρι να λυθούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία μας», είπε ο κος Κούμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γιατροί με την επίθεση στο ΤΑΕΠ-Κατέρχονται σε δίωρη στάση εργασίας

Καταδικάζει και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη ο ΟΚΥπΥ

Την επίθεση που δέχθηκε ιατρός καταδικάζει και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξηγεί πως «παρόλο που ο οργανισμός λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού που εργάζεται στα νοσηλευτήρια του, διαφαίνεται δυστυχώς, ότι μια μεμονωμένη μερίδα πολίτων με τις πράξεις της, ασεβεί σε βάρος των επαγγελματιών υγείας που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο ΟΚΥπΥ αναμένει πως για το περιστατικό θα αποδοθεί δικαιοσύνη από τις αρχές και ελπίζει ότι θα είναι η τελευταία πράξη βίας απέναντι σε επαγγελματία υγείας εν ώρα καθήκοντος.  «Ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται αλληλέγγυα δίπλα στον ιατρό που δέχθηκε την επίθεση και διαβεβαιώνει ότι θα ενεργεί πάντα με γνώμονα το καλύτερο συμφέρον του προσωπικού και των ασθενών του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως για το περιστατικό συνελήφθησαν τρεις νεαροί και πως πέραν του γιατρού επιτέθηκαν και σε αστυνομικό του νοσοκομείου, ο οποίος προσπάθησε να επιληφθεί συγκεκριμένου σοβαρού νέου επεισοδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει την επίθεση εναντίον γιατρού ο ΟΚΥπΥ-«Θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

*Εικόνα αρχείου

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις