Μόνο σχολείο δεν θυμίζει… Το ιστορικό της κρίσης στην Αγγλική Σχολή

Μπαρούτι συνεχίζει να μυρίζει η Αγγλική Σχολή, με τους καθηγητές και το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής να βρίσκονται σε ρήξη, με αφορμή τις απολύσεις τριών καθηγητριών. Από την πλευρά τους οι καθηγητές κάνουν λόγο για εξόντωση του προσωπικού και από την άλλη το Διοικητικό Συμβούλιο να αναφέρει ότι πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο και ως εργοδότης, ασκεί νόμιμο δικαίωμά της ελέγχοντας και εξετάζοντας τη συμμόρφωση και τήρηση των κανονισμών της από κάθε μέλος του προσωπικού της.

Μία επιστολή που στάλθηκε προς τους γονείς μαθητών από καθηγήτρια και η οποία ήταν απάντηση σε άλλη επιστολή που στάλθηκε νωρίτερα από το ΔΣ, στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση, εντός της Αγγλικής Σχολής, που τους τελευταίους μήνες δυστυχώς μόνο σχολείο δεν θυμίζει.

Οι τελευταίες εξελίξεις, γύρω από το θέμα, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, αλλά και ανησυχία, με τη συντεχνία των καθηγητών της Σχολής (ESSA) να δηλώνει ότι θα σταθεί ενάντια στη Διεύθυνση του σχολείου, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο. Μάλιστα, οι καθηγητές προειδοποιούν πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση και δεν ανακληθούν οι απολύσεις των τριών καθηγητριών, το σχολείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η Αγγλική Σχολή-Στους δρόμους οι καθηγητές για τις απολύσεις

Και μπορεί ο χρόνος να έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για το πρώτο κουδούνι, ωστόσο η έκρυθμη κατάσταση εντός του σχολείου δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντιθέτως, η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα έντονη, αφού το ζήτημα προέκυψε από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η πρόεδρος της ESSA αποφάσισε να απαντήσει σε επιστολή, που έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο προς τους γονείς των μαθητών, αλλά και τους καθηγητές της Σχολής.

Η κίνηση αυτή της καθηγήτριας ήταν ο λόγος που οδήγησε τη Διεύθυνση του σχολείου να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον της, αλλά και να τη θέσει σε διαθεσιμότητα, δίνοντας ως εξήγηση ότι έχουν καταπατηθεί προσωπικά δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές είδαν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια, το Διοικητικό Συμβούλιο ήθελε να πλήξει την καθηγήτρια για την συνδικαλιστική της δράση.

Απεργίες, συζητήσεις και το αποτέλεσμα ίδιο

Το τι ακολούθησε της συγκεκριμένης ενέργειας είναι γνωστό. Πριν καλά-καλά μπει ο δεύτερος μήνας της σχολικής χρονιάς, το προσωπικό είχε ήδη εξαγγείλει μέτρα αντίδρασης και βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Στο πλευρό τους στάθηκαν και οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παιδείας, αλλά και τα μέλη της οργάνωσης καθηγητών των δημόσιων σχολείων Μέσης, ΟΕΛΜΕΚ.

Πάντως, το θέμα οδηγήθηκε και στα έδρανα της Βουλής, αφού είχε τεθεί ενώπιον της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής, της Επιτροπής Παιδείας. Εκεί κλήθηκαν και οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις, για το συγκεκριμένο θέμα. Και δεν ήταν μόνο σε μία συνεδρία που τέθηκε επί τάπητος το θέμα, ωστόσο, το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε δημιουργηθεί ένα χάσμα, με τις διαφορές τους να μην γεφυρώνονται εύκολα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, οι καθηγητές, όπως είχε αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις της η πρόεδρος της ESSA, Μυρτώ Χασαποπούλου, προέβησαν σε καταγγελίες στην Επίτροπο Διοικήσεως και το Τμήμα Εργασίας, βάσει της οποίας ο διευθυντής της Σχολής διέπραττε σοβαρά επεισόδια εκφοβισμού έναντι σε μέλη του προσωπικού, ενώ είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση εντός της Σχολής έκρυθμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής για την απόφαση απόλυσης τριών μελών της

Υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στο μεταξύ, καταγγελία έγινε και στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, ενάντια στην πρόεδρο της ESSA, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων πίσω από την κίνησή της να στείλει email στους γονείς και να απαντήσει σε επιστολή του ΔΣ.

Όπως είχε αναφέρει η Επίτροπος στις 21/3/2022 και 22/3/2022 αντίστοιχα εξέδωσε αποφάσεις σχετικά με περιστατικό ασφαλείας «που γνωστοποιήθηκε στο Γραφείο μου από την Αγγλική Σχολή, το οποίο αφορούσε στη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, και χρήση των διευθύνσεων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών της Σχολής, από τη Συνδικαλιστική Οργάνωση Προσωπικού της Σχολής (ESSA)».

Η Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων υπέδειξε πως «μετά από εξέταση όλων των περιστατικών της υπόθεσης και αφού άκουσα τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξα ότι υπήρχαν παραβάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, τόσο από την Αγγλική Σχολή στην οποία επέβαλα πρόστιμο ύψους €4.000, όσο και από την οργάνωση ESSA, στην οποία επέβαλα πρόστιμο ύψους €5.000».

Η λίστα με τα 13 ονόματα

Λάδι στη φωτιά έριξε η ενέργεια της Διεύθυνσης να καταρτίσει μία λίστα με 13 ονόματα, την οποία παρέδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής και ζητούσε την απόλυση των συγκεκριμένων καθηγητών. Την ύπαρξη της λίστας είχε επιβεβαιώσει και εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, λίγο πριν την λήξη των εργασιών της για το καλοκαίρι.

Η δημιουργία αυτής της λίστας προκάλεσε νέες αντιδράσεις, αφού το προσωπικό είχε αποφασίσει να βγει και πάλι έξω από τις αίθουσες και να διαμαρτυρηθεί, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των συγκεκριμένων καθηγητών, από τη Διεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλληλοκατηγορίες, φωνές και στο βάθος… σχολείο-Μυρίζει μπαρούτι η Αγγλική Σχολή

Τα πρακτικά της Βουλής και άλλες δύο πειθαρχικές

Η προηγούμενη σχολική χρονιά έκλεισε με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε, δηλαδή με εντάσεις. Και αυτό επειδή λίγο πριν το τελευταίο κουδούνι, η Διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε όπως κάνει καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενάντια σε δύο ακόμα καθηγήτριες και να ξεκινήσει εναντίον τους πειθαρχική έρευνα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι για την μία εκ των δύο είχε κατατεθεί παράπονο για πράγματα που ειπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και μάλιστα είχαν κατατεθεί πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίας. Κάτι που ήταν εν αγνοία των εμπλεκόμενων βουλευτών, αφού όταν το έμαθαν ζήτησαν να τους δοθούν τα στοιχεία.

Έτσι, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι τρεις γυναίκες που ηγούνται της συντεχνίας των καθηγητών της σχολής, η Μυρτώ Χασαποπούλου (πρόεδρος), η Μαιριέντα Στεφάνου (γραμματέας) και η Μαρία Περικλέους (ταμίας).

Οι εξελίξεις δεν σταμάτησαν μετά τη λήξη των μαθημάτων, αφού περί τα τέλη Ιουλίου, οι καθηγητές της σχολής έλαβαν ένα email που έκανε λόγο για εισήγηση από πλευράς ερευνητικής επιτροπής της Σχολής για απόλυση των τριών γυναικών. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, με τους καθηγητές να ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξομάλυνση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία πολιτική αντίδραση, παρά μόνο από την Επιτροπή Παιδείας, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να γνωστοποιεί στους καθηγητές ότι οι τρεις γυναίκες απολύονται.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας, που έδειξε ότι έχει πρόθεση να ακούσει και τις δύο πλευρές και να βρουν λύση για το θέμα, αποφάσισε να ξεκινήσει τις εργασίες της μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό, θέτοντας έτσι επί τάπητος το θέμα της Αγγλικής Σχολής. Την ερχόμενη Τετάρτη, η Επιτροπή Παιδείας θα συνεδριάσει εκτάκτως, δίνοντας συνέχεια της συζήτησης, τις καταγγελίες της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA) για ενδεχόμενες αυθαίρετες απολύσεις προσωπικού της σχολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την ακύρωση απόλυσης καθηγητριών της Αγγλικής Σχολής ζητά η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών

Δειτε Επισης

Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο