Έστειλαν τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές γιατί τα κατεχόμενα είναι… κατάμεστα

Με ένα πρωτοφανές περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όπου ξενοδόχος στα κατεχόμενα φαίνεται να κάλεσε στις ελεύθερες περιοχές για να διευθετήσει συγκεκριμένο αριθμό τουριστών, οι οποίοι αφού πήγαν στο πεντάστερο ξενοδοχείο των κατεχομένων δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος να αναγκαστεί να ψάξει λύσεις στις ελεύθερες περιοχές. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως για να καλέσει στις ελεύθερες περιοχές ο εν λόγω ξενοδόχος, πάει να πει πως τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι κατάμεστα από τουρίστες. 

Όπως διαφάνηκε και από πρόσφατη έρευνα στις τιμές των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις τιμές των ξενοδοχείων στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο τουρισμό στα κατεχόμενα.  Εξάλλου, όπως διαπιστώθηκε οι τιμές των κρατήσεων στα ξενοδοχεία στις ελεύθερες περιοχές φαίνεται να είναι σχεδόν 60% πιο ακριβές, σε σύγκριση με των κατεχομένων. 

Το πρόσφατο περιστατικό με την κλήση ξενοδόχου από τα κατεχόμενα, σημειώθηκε στο ταξιδιωτικό γραφείο του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βίκτωρ Μαντοβάνη, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε πως εξελίχθηκε το ζήτημα.  «Ένας ξενοδόχος από τα κατεχόμενα, τηλεφώνησε στο ταξιδιωτικό γραφείο μας και μας ανέφερε ότι είχε μερικά άτομα τα οποία πήγαν στο ξενοδοχείο του, αλλά δεν του είχε στείλει ο συνεργάτης του στο εξωτερικό την κράτηση και δεν ήξερε που να τους βάλει καθώς ήταν γεμάτο το ξενοδοχείο του. Έτσι, ρωτούσε αν μπορούσαμε να του βρούμε τρία δωμάτια σε ξενοδοχείο στις ελεύθερες περιοχές».

Το ζήτημα τελικά διευθετήθηκε καθώς οι τουρίστες ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο. «Είναι ένα περιστατικό που δείχνει ότι τα ξενοδοχεία είναι κατάμεστα στα κατεχόμενα, αφού ο συγκεκριμένος ξενοδόχος δεν έβρισκε καν τρία δωμάτια για να βάλει τους τουρίστες σε οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. Μέσα από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα είναι τελείως γεμάτα».

Γλυκαίνονται από τις τιμές χώμα στα κατεχόμενα οι Ε/κ

Αρκετοί φαίνεται επίσης την ίδια ώρα, να είναι οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν διακοπές στα κατεχόμενα, αφού συγκρίνοντας τις τιμές ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στα κατεχόμενα με των ελεύθερων περιοχών, όπως με αυτή την περίπτωση που σημειώθηκε πρόσφατα, οι τιμές είναι αρκετά διαφορετικές, αφού είναι σχεδόν 60% πιο ακριβά τα ξενοδοχεία στις ελεύθερες περιοχές σε σύγκριση με των κατεχομένων. «Δεν έχουμε γνώση για το πόσοι Ελληνοκύπριοι θα μεταβούν στα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσουν διακοπές, αλλά το ότι είναι πιο φθηνά, είναι πιο φθηνά». 

Εάν οι Κύπριοι γλυκαίνονται από τις τιμές των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα και γι’ αυτό πραγματοποιούν διακοπές στη βόρεια πλευρά της Κύπρου ο κ. Μαντοβάνης απάντησε καταφατικά. «Οι Κύπριοι που πάνε κατεχόμενα είναι μόνοι τους και δεν είναι οργανωμένα που πάνε μέσω κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου, οπόταν είναι δύσκολο να έχουμε πληροφορίες για τους αριθμούς και πόσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για διακοπές».

Την ίδια ώρα, o τουριστικός τομέας φαίνεται να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και πολλοί, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαντοβάνης, «είναι της τελευταίας στιγμής και είναι κάτι που διαφαίνεται και μέσα από τις κρατήσεις. Δηλαδή αν κάποιος συγκρίνει τον επόμενο Σεπτέμβρη, με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς ή και της προπέρσινης είναι αρκετά χαμηλά οι αριθμοί. Παρ’ όλα αυτά, όσο περνούν οι μέρες, πλησιάζουμε τα νούμερα του 2019, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να φθάσουμε αυτά τα νούμερα λόγω του ουκρανικού ζητήματος». 

Πάντως, ο πόλεμος που επικράτησε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται να επηρέασε αρκετά τον τουρισμό στο νησί μας, καθώς είχαμε μεγάλα νούμερα από τις χώρες αυτές και τώρα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν πλήρως. «Φέτος, ο τουρισμός ως επί το πλείστο προέρχεται από την Αγγλία αλλά βλέπουμε ότι έχουμε αυξήσεις και από Πολωνία, από Γαλλία και από Ιταλία, αλλά κυρίως οι μεγάλοι αριθμοί φέτος είναι από την Αγγλία».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα για παράδειγμα, παρατηρείται αύξηση στον τουρισμό της σε σύγκριση με το 2019, ενώ στην Κύπρο φαίνεται ότι θα έχουμε μια μείωση στον τουρισμό σε σύγκριση με το 2019 και ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη, είναι ξεκάθαρα η Ρωσία. «Η Ελλάδα δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από τον ρωσικό τουρισμό, ενώ εμείς είμαστε και είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, καθώς δεν πρέπει να βάζουμε στο καλάθι μας μόνο δυο-τρεις χώρες. Είναι κάτι που λέγαμε διαχρονικά ως σύνδεσμος ταξιδιωτικών πρακτόρων, καθώς δεν γίνεται να εξαρτόμαστε από τους Άγγλους και από τους Ρώσους μόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής