Ακτίδα αισιοδοξίας από την καθοδική πορεία κρουσμάτων, κανένας όμως εφησυχασμός

Καθοδική πορεία κατέγραψε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την τελευταία βδομάδα του Ιουλίου(σ.σ. 6,863 περιστατικά), φέρνοντας μικρή ακτίδα αισιοδοξίας για τα δεδομένα που θα καταγραφούν τον επόμενο μήνα παρόλο που οι ειδικοί θεωρούν πως δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε. Η καλοκαιρινή περίοδος, οι καθημερινές συναναστροφές των πολιτών σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και ο τουρισμός, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή λόγω των υπερμεταδοτικών στελεχών, να αλλάξουν την καλή επιδημιολογική και ενδονοσοκομειακή εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν 16 θάνατοι, οι 11 μέσα σε μία εβδομάδα-Στα 6.863 τα κρούσματα

Ως εκ τούτου το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες, σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, είναι όπως δοθεί σημασία στη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια σταθεροποίηση προς μείωση των περιστατικών, η οποία συνεχίζεται. Πιθανόν τώρα να βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία έχουμε καθοδική πορεία όσον αφορά την έξαρση των υποπαραλλαγών ΒΑ 4 και ΒΑ 5 της Όμικρον, κάτι που αντανακλάτε στην κοινότητα. Είναι κάτι που από τη μια μας χαροποιεί από την άλλη όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως κυκλοφορούν στελέχη. Θα πρέπει δηλαδή να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Σε μια πρώτη εκτίμηση, η δρ Πανά ανέφερε στον REPORTER πως μπορεί να συνεχίσει να παρατηρείται αυτή η πτώση στους αριθμούς αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την πιθανότητα ενός νέου κύματος ως συνέχεια αυτού που προηγήθηκε. «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ή να ελέγξεις, ειδικά αυτή τη περίοδο που υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού,  λόγω της αυξημένης κοινωνικής δραστηριότητας εάν θα υπάρξει κάτι νέο. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα και πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα».

Ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά στοιχεία, η ίδια θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός από τους πολίτες. «Το μήνυμα προς όλους είναι πως με τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και τη χρήση των δειγματοληπτικών ελέγχων, όταν για παράδειγμα θα πάμε σε χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι σημαντικά. Είμαστε σε φάση καθοδικής πορείας, προσέχουμε και αξιοποιούμε τα υπάρχοντα εργαλεία και τώρα και για το μέλλον. Μαζί με αυτό, βέβαια, ετοιμαζόμαστε για να υποδεχθούμε με πλήρη ασφάλεια και ετοιμότητα το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Όπως διαμήνυσαν υπουργός Υγείας και ΣΕΕ, τα βλέμματα πλέον βρίσκονται στους επόμενους μήνες, βασισμένοι στο γεγονός πως ο ιός είναι απρόβλεπτος και πως η πανδημία μεταβαίνει σε μια διαφορετική φάση διαχείρισης. Η δρ Πανά εξήγησε πως κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, ο εγκλεισμός σε εσωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που αναπτύσσονται, ευνοούν την διασπορά. «Σύμφωνα με τις συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ECDC θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να γίνει ένας καλός σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφοδος Αστυνομίας στο ιατρικό κέντρο που διαφημίζει θεραπεία long covid

Συγκρατημένα αισιόδοξος, με την μείωση στους αριθμούς των θετικών περιστατικών εμφανίστηκε στον REPORTER και το μέλος της ΣΕΕ, δρ Πέτρος Καραγιάννης. «Αυτή είναι η δεύτερη βδομάδα που πέφτουν αισθητά τα κρούσματα και η κάθοδος αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει γιατί ο ιός είναι απρόβλεπτος. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να προωθούμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να δείξουμε ετοιμότητα για τον χειμώνα».

Το θετικό, σημείωσε ο δρ Καραγιάννης, είναι πως ο κόσμος βρίσκεται σε διακοπές, οι επαφές στους εργασιακούς χώρους θα μειωθούν και θα συναναστρέφονται σε ανοικτούς χώρους. «Τα δεδομένα αυτά, ίσως φέρουν περαιτέρω μείωση των περιστατικών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν θα προκύψει κάτι από πλευράς του ιού».

Πέραν της μείωσης του αριθμού κρουσμάτων, παρατηρήθηκε και μείωση στους νοσοκομειακούς δείκτες, με τους ασθενείς στις μονάδες covid να είναι πλέον 76, από τους οποίους οι επτά σε σοβαρή κατάσταση.

Η μείωση των δεικτών οφείλεται, όπως σχολίασε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, στη μείωση του ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα και αναμένεται να πέσουν ακόμη λίγο, εντός Αυγούστου. Στόχος των υπηρεσιών είναι τα νοσηλευτήρια να ετοιμαστούν για ένα πιθανό νέο κύμα το φθινόπωρο. «Από τη στιγμή που μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, μειώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Αναμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περαιτέρω μείωση εκτός εάν υπάρξει κάτι απρόοπτο. Υπολογίζεται πως θα μειωθούν και άλλο τον Αύγουστο. Ελπίζουμε σε ένα ήσυχο Αύγουστο, να ξεκουραστεί το προσωπικό μας και να ετοιμαστούμε για το φθινόπωρο».

Ετοιμότητα και για ευλογιά των πιθήκων

Σε πλήρη ετοιμότητα, όπως άλλωστε ζήτησαν οι διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, αφού ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom και το σύμβουλο του ΠΟΥ για θέματα λοιμωδών νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής σχετικά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), όπως επίσης και για τα πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών κρουσμάτων της νόσου στην χώρα μας.

Παράλληλα, ενώ τα πρώτα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων αναμενόταν να φτάσουν εντός Ιουλίου, τελικά θα φτάσουν τέλος του Αυγούστου καθώς παρατηρείται καθυστέρηση από την εταιρεία που τα παράγει.

Στην Κύπρο, έχει αντιμετωπίσει δέκα ύποπτα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν έχει εντοπιστεί κανένα θετικό και ενώ αναμένονται 1.400 δόσεις εμβολίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο ΠΟΥ πήραν προτεραιότητα για παραλαβή οι χώρες που κατέγραψαν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος Αυγούστου τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις