Παρασκήνιο, μέτρα αντίδρασης και στο βάθος παραίτηση Αγαθαγγέλου

Συνεχείς είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται από εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις και να αποτραπεί το ξέσπασμα μιας κρίσης στον τομέα της υγείας έπειτα από τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από κοινωνικά σύνολα, για το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, την ώρα που οι ασθενείς προειδοποιούν πως η επικύρωσή του θα ανάψει πράσινο φως στις αποφάσεις που λήφθηκαν για δυναμικά μέτρα αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πιέζουν τον Αγαθαγγέλου για παραίτηση-Επιστολή Κοινωνικής Συμμαχίας σε Πρόεδρο

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τέθηκε στο τραπέζι η παραίτηση του προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, που πυροδότησε προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας να βρεθεί λύση στο ζήτημα που προέκυψε με το διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η  έρευνα της επιτροπής για το ασυμβίβαστο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου –ο οποίος ζήτησε την έρευνα από την επίτροπο- μιλώντας στο κρατικό κανάλι είπε πως ζήτησε το σχετικό πόρισμα γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να χειριστούν με τον καλύτερο τρόπο. Σημείωσε μάλιστα, πως ο ίδιος εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας να αναμένει το πόρισμα και στην συνέχεια να προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες. «Εάν υπάρχει ασυμβίβαστο στο διορισμό, θα πρέπει να γίνει σεβαστό και ο υπουργός δεν πρέπει να προχωρήσει σε επικύρωση του διορισμού προς τον ΟΑΥ. Όπως έχω ενημερωθεί, μέχρι στιγμής δεν έχει σταλθεί στον οργανισμό η επιστολή διορισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, o κος Χατζηπαντέλα δεν προτίθεται να αποστείλει ακόμη την επιστολή διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ προς τον οργανισμό, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται, που έχουν ως στόχο τον εξαναγκασμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου σε παραίτηση και να μην χρειαστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λογοδοτήσει στους ασθενείς. Οι όποιες εξελίξεις προκύψουν, αναμένονται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το υπουργός Υγείας θα προχωρήσει σε διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικύρωσαν δυναμικά μέτρα αντίδρασης για τον διορισμό Αγαθαγγέλου οι ασθενείς

Την ώρα που πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητούν τον τρόπο για να βρεθεί η χρυσή τομή, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) επικύρωσε σε έκτακτη συνεδρία του ΔΣ της δυναμικά μέτρα αντίδρασης, τα οποία μάλιστα θα προωθηθούν προς όλες τις οργανώσεις που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία το ΔΣ της ΟΣΑΚ, αποφασίστηκε ομόφωνα πως σε περίπτωση που σταλεί επίσημα ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ θα κλιμακωθούν τα μέτρα αντίδρασης με δυναμικές κινητοποιήσεις, αποχή του εκπροσώπου των ασθενών από το ΔΣ του ΟΑΥ σε συνεννόηση με τις οργανώσεις που συμμετάσχουν στην Κοινωνική Συμμαχίας (ΣΕΚ και ΠΕΟ) και άρση της εμπιστοσύνης προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Παράλληλα, στην έκτακτη διευρυμένη συνεδρία ομόφωνα εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής και απαιτούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Υπουργικό Συμβούλιο την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να συνεργαστεί χωρίς καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ και βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, η ΟΣΑΚ με τις αποφάσεις της καλεί επίσης την Κυβέρνηση να διαφυλάξει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ και να μην διορίσει στο ΔΣ του ΟΑΥ άτομα που αποδεδειγμένα είναι ενάντια στο ΓεΣΥ, στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Υπενθυμίζεται πως πέραν των αποφάσεων της ΟΣΑΚ οι οργανώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα από την οποία ζητούν την ανάκληση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου, αλλά και συνάντηση ώστε να εκφράσουν στον Πρόεδρο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για την απόφαση. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και το διαδικτυακό ψήφισμα της Κοινωνικής Συμμαχίας κατά του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει πίσω η Κοινωνική Συμμαχία-Ψήφισμα για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση