Πρωτόγνωρη η συνύπαρξη κορωνοϊού και ευλογιάς των πιθήκων-Σε εγρήγορση η Κύπρος

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό κατέγραφαν πτωτική τάση (σ.σ.1,526 κρούσματα το Σαββατοκύριακο), κάτι που φέρνει ανάσα αισιοδοξίας στην Κύπρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων ως έκτακτης ανάγκη, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε ετοιμότητα με την κατάρτιση πλάνου διαχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το πλάνο για ευλογιά των πιθήκων-Εξέτασε δέκα ύποπτα περιστατικά η Κύπρος

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα μόνο δύο ετών, που ο ΠΟΥ εκδίδει συναγερμό για τη νόσο, κάτι που προκαλεί ανησυχία, εξού και όλες οι χώρες βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ωστόσο, ταυτόχρονα εγείρονται ερωτήματα για την συνύπαρξη κορωνοϊού και της ευλογιάς των πιθήκων, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Μπορεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου να κατέστησαν σαφές πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, όσο και για διαχείριση της ευλογιάς των πιθήκων -αφού ήδη αντιμετωπίστηκαν δέκα ύποπτα περιστατικά- ωστόσο πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση το να έχουμε παράλληλες εξάρσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, δρ Ζωή Δωροθέα Πανά.

Παρόλο που όπως αναφέρθηκε και από επίσημους οργανισμούς είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι δύο νόσοι έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και είναι για αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για επείγουσα κατάσταση υγείας και όχι για πανδημία. Αυτές οι διαφορές, σύμφωνα με τη δρ Πανά, αφορούν τον διαφορετικό τρόπο μεταδοτικότητας τω ιών. «Δεν έχουμε ταυτόσημους ιούς, ούτε ίδιου τύπου μεταδοτικότητα. Έχουμε όμως, εξάπλωση σε 76 χώρες με πάνω από 16 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και πιθανότητα, αυτή τη στιγμή, να βλέπουμε την κορυφή ενός παγόβουνου με περισσότερα κρούσματα και επαφές το επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη φάση,  μεγαλύτερη σημασία έχει το να τονίσουμε ποια είναι τα συμπτώματα και το τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Θεωρώ πως σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ταυτίζουμε τις δύο καταστάσεις».

Ετοιμότητα, επαγρύπνηση και one health initiative

Τα μαθήματα που έδωσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αυτά που θα βοηθήσουν στο να δράσουν οι χώρες γρήγορα και να ελέγξουν την κατάσταση με ένα επιπλέον νόσημα, που ήρθε σε αυτή τη φάση παράλληλα με την πανδημία. Αυτή η περίοδος, όπως εξήγησε η δρ Πανά, είναι περίοδος επαγρύπνησης στο κομμάτι των λοιμωδών νοσημάτων και των εξάρσεων που παρατηρούνται. «Η ετοιμότητα βοηθάει, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την χώρα μας, ώστε να καταφέρουμε ουσιαστικά, να λειτουργήσουμε συντονισμένα και έγκαιρα σε εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων που θα αναδύονται, γιατί είναι κάτι που προϋπήρχε. Είναι για αυτό, που είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός, γιατί καταλάβαμε τη σημασία του να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις λοιμώξεις και τα λοιμώδη νοσήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα».

Παράλληλα, πιστεύεται πως με αυτό τον τρόπο θα προσεγγιστεί η προσπάθεια για την ενιαία υγεία, one health initiative όπως ονομάζεται στα αγγλικά, σύμφωνα με την οποία δίνεται προτεραιότητα, όπως είπε η δρ Πανά, «στο να συνειδητοποιήσουμε πως οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στις οποίες προχωρούμε στη φύση, θα πρέπει να είναι κάτω από το πρίσμα του σεβασμού της και των ανθρώπων που είναι κομμάτι της. Εάν ενώσουμε την εμπειρογνωμοσύνη και τον σεβασμό, απέναντι στη φύση ενδεχομένως να πετύχουμε καλύτερο μέλλον όσον αφορά το κομμάτι της έξαρσης των λοιμωδών νοσημάτων, όπως αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε. Δηλαδή, την σιωπηλή πανδημία των πολυανθεκτικών μικροβίων, τον κορωνοϊό και τώρα την ευλογιά των πιθήκων όπως και τη γρίπη και αλλά. Θέλει εργατικές δράσεις από ειδικούς για να απαντήσουν ερωτήματα που προκύπτουν από την πανδημία και την ευλογιά των πιθήκων».

Εναρμονίζεται η Κύπρος

Η Κύπρος έδειξε πως έχει ένα αρχικό πλαίσιο ετοιμότητας, το οποίο εναρμονίζεται με το πλαίσιο ετοιμότητάς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων και τη διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία, όπως μάλιστα διαφάνηκε και από την ευρεία σύσκεψη.

Το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε η δρ Πανά, θα πρέπει να παρακολουθεί στενά και με συντονισμένες  ενέργειες να αυξάνει εάν χρειαστεί, τα διαθέσιμα εργαλεία αντιμετώπισης της νόσου αφού πρώτα ελέγξει τα δεδομένα που θα προκύπτουν. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, τόνισε πως η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης προς ύφεσης, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες με το πώς θα κυμανθούν οι αριθμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτωτική τάση κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο-Αισιόδοξος ο Χατζηπαντέλα

Τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Σημειώνεται πως, με καθυστέρηση θα φτάσουν στην Κύπρο οι 1.400 πρώτες δόσεις  των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων. Παρόλο που τα εμβόλια θα παραλαμβάνονταν τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από την υπεύθυνη εταιρεία που τα διανέμει πως θα δοθεί προτεραιότητα σε χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη θετικά περιστατικά της νόσου.

Πάντως μέχρι στιγμής, δεν  τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και το εμβόλιο συστήνεται να χορηγηθεί στους επαγγελματίες υγείας που θα έχουν να κάνουν με επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά και στις επαφές των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα