Έτοιμο το πλάνο για ευλογιά των πιθήκων-Εξέτασε δέκα ύποπτα περιστατικά η Κύπρος

Σε πλήρη ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία. 

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία των γιατρών του ΟΚΥπΥ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων και των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αξιολογήθηκε το πλάνο που καταρτίστηκε. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Κύπρο Σταυρίδη, στην Κύπρο εντοπίστηκαν δέκα ύποπτα περιστατικά, της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφού εξετάστηκαν ήταν αρνητικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζουν το επίπεδο ετοιμότητας-Σύσκεψη από Υπ. Υγείας για ευλογιά των πιθήκων

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο νοσοκομείο αναφοράς υπάρχουν δέκα κλίνες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν πιθανά περιστατικά. 

Μιλώντας μετά τη διάσκεψη ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως «είχα την ευκαιρία σήμερα να δω την κατάσταση ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων, σε περίπτωση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων. Από την Πέμπτη το απόγευμα που πήραμε την ενημέρωση από τον ΠΟΥ, σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας. Είδαμε αναλυτικά από τους φίλους , συνεργάτες του ΟΚΥπΥ, όλη τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή που θα υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα, όλες τις διαδικασίες, το τι θα γίνει μετά το ύποπτο κρούσμα, που θα γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, που θα γίνει η νοσηλεία. Τα έχουμε δει όλα αυτά, είναι καταγεγραμμένα. Τα έχουν επικοινωνήσει και στα άλλα μας τα νοσηλευτήρια»

Προσθέτοντας ότι «είμαι ικανοποιημένος από αυτό το πλάνο και θα αξιολογούμαι συνεχώς και εάν πρέπει να το βελτιώσουμε, θα είναι κάτι που θα το δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να είμαστε πανέτοιμοι για αυτή τη νέα, να μου επιστρέψετε, νέα πανδημία που ταλανίζει τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες».

Ερωτηθείς εάν θα αναμένουν περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί κάτι επιπρόσθετο στο υφιστάμενο πλάνο ο υπουργός Υγείας είπε ότι λάβαμε αυτές τις διαδικασίες χθες το βράδυ και έχουν δοθεί σε όλους τους συνεργάτες μας σήμερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Κάποιες εισηγήσεις από αυτές τις κατευθυντήριές γραμμές που έχουν σταλεί χθες βράδυ, θα τις υλοποιήσουμε άμεσα.

Όσον αφορά τις κλίνες σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν άτομα ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι αρχικά θα ξεκινήσουν δέκα κλίνες, στο νοσοκομείο αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τις οποίες είδε και ο ίδιος προσωπικά και εξέφρασε την ικανοποίηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει οδηγίες από ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων η Κύπρος-Εν αναμονή των πρώτων εμβολίων

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να διαχειριστεί πιθανά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, κάτι που όπως είπε διαφάνηκε μέσα από τα πρώτα τεστ που έκανε το Υπουργείο Υγείας. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν έχουμε και επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θέλουμε να δούμε τη διαδικασία, τη νοσηλεία και τα πρωτοκόλλα που πρέπει να τηρηθούν».

Για τα εμβόλια τα οποία αναμένονταν σήμερα στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως θα υπάρξει σήμερα ενημέρωση για το πότε θα φθάσουν στην Κύπρο, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες που ήθελαν 1.400 πρώτες δόσεις των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων να έφθαναν σήμερα στην Κύπρο. 

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας «γίνεται μια προσπάθεια να σταλθούν εμβόλια στις χώρες που έχουν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά την ακριβή ημέρα άφιξης θα τη γνωρίζουμε σήμερα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Από πλευράς του ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης είπε πως το πλάνο διαχείρισης της νόσου βασίζεται στο τρίπτυχο «Διαλογή-Μεταφορά-Νοσηλεία» των ύποπτων περιστατικών. Όπως σημείωσε ο κος Σταυρίδης, μέχρι σήμερα διερευνήθηκαν αλλά ήταν αρνητικά, δέκα ύποπτα περιστατικά. «Με αυτό διαφάνηκε πως το σχέδιο δράσης μας έχει δείξει καλά σημάδια γραφής. Είδαμε και τις κλίνες οι οποίες θεωρώ πως είναι ικανοποιητικές».

Ο υπεύθυνος της ομάδας λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, Δρ. Λινός Χατζηχάννας εξήγησε πως από τον Μάιο μέχρι σήμερα κληθήκανε να διαχειριστούν δέκα πιθανά περιστατικά. «Σε όλα έχουμε διενεργήσει την εξέταση για ευλογιά των πιθήκων και όλα ήταν αρνητικά. Είμαστε από τον Μάιο σε ετοιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτωτική τάση κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο-Αισιόδοξος ο Χατζηπαντέλα

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών