Εξετάζουν το επίπεδο ετοιμότητας-Σύσκεψη από Υπ. Υγείας για ευλογιά των πιθήκων

Το επίπεδο ετοιμότητας της Κύπρου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, θα εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στις 9:00 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με αφορμή τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει οδηγίες από ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων η Κύπρος-Εν αναμονή των πρώτων εμβολίων

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη  Χανς Κλούγκε, όπου συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη νόσο και αποφασίστηκε όπως εντός των επόμενων ημερών, αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των γιατρών του ΟΚΥπΥ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων και των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου. Πρόκειται για σύσκεψη συντονισμού και θα παρουσιαστούν όλα τα πρωτόκολλα που έχουν συσταθεί για τη νόσο.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας είχε καταρτίσει νωρίτερα σχέδιο δράσης με σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των περιστατικών και των επαφών τους, ενώ έχουν οριστεί εργαστήρια αναφοράς που θα μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως επίσης έχουν καθοριστεί και δύο νοσοκομεία αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ενήλικες και το Μακάρειο για παιδιά.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν  καταρτίσει πρωτόκολλα που αφορούν, τον καθορισμό της διαδικασίας διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, την καταγραφή των περιστατικών στη βάση νενομισμένης διαδικασίας από πλευράς δημόσιας υγείας (ιχνηλάτηση επαφών,  επικοινωνία με κρούσματα κτλ) από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων, τον καθορισμό της διαδικασίας μεταφοράς ύποπτων περιστατικών, τον καθορισμό νοσοκομείων ως νοσοκομεία αναφοράς για ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά, την έναρξη διαδικασιών ανάπτυξης των μεθοδολογιών εργαστηριακού ελέγχου της ασθένειας από τα καθορισμένα εργαστήρια.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συμφωνία με εργαστήρια του εξωτερικού για πιθανή άμεση αποστολή δείγματος και έγινε δήλωση συμμετοχής σε κοινή Ευρωπαϊκή προκήρυξη (joint procurement) για αγορά εμβολίου και για αγορά αντιϊικών φαρμάκων.

Πιθανόν σήμερα στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια για τη νόσο

Στην Κύπρο πιθανόν να φτάσουν σήμερα οι 1.400 πρώτες δόσεις  των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείεται να προκύψει μια μικρή καθυστέρηση στην παραλαβή τους.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας, αφού ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και το εμβόλιο συστήνεται να χορηγηθεί στους επαγγελματίες υγείας που θα έχουν να κάνουν με επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά και στις επαφές των κρουσμάτων.

Περιστατικά, μετάδοση και συμπτώματα

Σημειώνεται πως περισσότερα από 16,000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρειο Αμερική, ενώ τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν εντοπίστηκαν στην Κύπρο ωστόσο 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα.

Η μετάδοση μεταξύ των ατόμων γίνεται είτε μέσω επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του ασθενή, ή/και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, ή/και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μια με πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Δειτε Επισης

Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο