Στο τραπέζι η παραίτηση Αντωνίου-Επιχειρεί να χαμηλώσει του τόνους η Κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, όπου τίθεται επί τάπητος το φλέγον ζήτημα με τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, έπειτα από τον οποίο ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάκληση της απόφασης του, καθώς πέραν του ζητήματος του ασυμβίβαστου που προκύπτει, καθώς πρόκειται για τον πρόεδρο του ΠΙΣ και για γιατρό εκτός ΓεΣΥ, το μεγάλο θέμα είναι το ηθικό κομμάτι, αφού ο Αγαθαγγέλου πολέμησε όσο κανείς άλλος το σύστημα υγείας.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κλοιός που σφίγγει στον Αγαθαγγέλου, οι προθέσεις Αντωνίου και το δίλημμα ΠτΔ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα γύρω από τον διορισμό του Αγαθαγγέλου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θωμάς Αντωνίου, να υποβάλει την παραίτηση του, ακολουθώντας τον χορό των παραιτήσεων που άνοιξε η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο ΔΣ, Μελίνα Πύργου, η οποία έφυγε πυροβολώντας και αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή. 

Πάντως, στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Αντωνίου, τότε έρχεται νέα φουρτούνα για τον Πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να έστελνε μηνύματα πως δεν πρόκειται να γίνει παιδοκτόνος του ΓεΣΥ, εντούτοις η απόφαση του, την οποία φαίνεται να επέβαλαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Νίκο Αναστασιάδη επί του παρόντος να μην λαμβάνει αποφάσεις για ανάκληση της, γεγονός που τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί ανάμεσα σε Κυβέρνηση και εμπλεκομένους. 

Σε συνεδρία που πραγματοποίησαν οι δεκατέσσερις οργανώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποφάσισαν όπως δώσουν χρόνο στον Πρόεδρο για ανάκληση της απόφασης του, σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν δυναμικά μέτρα. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέγραψαν ανησυχίες και προβληματισμούς, για την αψυχολόγητη κίνηση της Κυβέρνησης να διορίσει έναν πολέμιο του ΓεΣΥ εντός του ΓεΣΥ, τον οποίο μάλιστα βλέπουν ως Δούρειο Ίππο που θέλει να υποσκάψει το θεσμό και να στηρίξει αλλότρια συμφέροντα όσων για χρόνια αντιτίθενται στη νομοθεσία που διέπει το σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περί ηθικής το μέγα ζήτημα με Αγαθαγγέλου… Πόλεμος για τον πολέμιο του ΓεΣΥ

Έμμεση απάντηση για Αγαθαγγέλου από Κυβέρνηση 

Στο μεταξύ, σε νέα του τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της Κυβέρνησης για την απόφαση της να διορίσει τον Πέτρο Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, με το Προεδρικό να σηκώνει το γάντι και εν μέσως να απαντά και στις αντιδράσεις για τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, λέγοντας πως «το ΓΕΣΥ δεν κινδυνεύει από τον διορισμό ενός εκ των 13 μελών του ΔΣ του ΟΑΥ, κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και τις ανεύθυνες κορώνες όσων ισχυρίζονται ότι το στηρίζουν, ενώ αναλώνονται  σε ευκαιριακές παρεμβάσεις».

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πέλεκάνος, αναφέρει, «το ΑΚΕΛ να μην ανησυχεί», προσθέτοντας πως «η Κυβέρνηση που εφάρμοσε το ΓΈΣΥ μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως να το υπερασπιστεί. Πολύ καλύτερα από το ΑΚΕΛ που τα δέκα χρόνια πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε στο Υπουργείο Υγείας δικό του Υπουργό».

Ο κ. Πελεκάνος, υποδεικνύει πως οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθημερινά αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, ενώ αναφέρει πως «τα εφημερεύοντα ιατρεία, η υπογραφή συμβολαίου για δημιουργία νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία και η ένταξη ενός ακόμα μεγάλου νοσηλευτηρίου τις επόμενες μέρες, είναι μερικά από τα απτά παραδείγματα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστηρίζει πως το ΓΕΣΥ δεν κινδυνεύει από τον διορισμό ενός εκ των 13 μελών του ΔΣ του ΟΑΥ, αλλά κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και τις ανεύθυνες κορώνες όσων ισχυρίζονται ότι το στηρίζουν, ενώ αναλώνονται σε ευκαιριακές παρεμβάσεις.

«Είναι αδιανόητο να παρουσιάζει το ΑΚΕΛ την Κυβέρνηση έτοιμη να εναντιωθεί στην ίδια της την επιτυχία. Την ώρα που το ΑΚΕΛ θα αναζητεί τρόπους έκφρασης της αντιπολιτευτικής του μανίας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση του ΓΕΣΥ, με στόχο να προσφέρει ποιοτικότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ασθενείς».

Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ είχε αναφέρει πως «η κοινωνία ολόκληρη αντιδρά στο διορισμό Αγαθαγγέλου, αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανακαλέσει την απόφαση της».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως «η κυβέρνηση του Συναγερμού περιφρονεί προκλητικά τους συνδέσμους των ασθενών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και φορείς, την κοινωνία ολόκληρη, ακόμα και δύο τέως υπουργούς της», ενώ διερωτάται «τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό τον αυταρχισμό και ετσιθελισμό της κυβέρνησης του Συναγερμού, η οποία προτιμά να συγκρουστεί με τους πάντες για να επιβάλει τον κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ; Η κοινωνία βέβαια έχει προ πολλού καταλάβει τι παίζεται με το ΔΗΣΥ και το ΓεΣΥ. Ο Συναγερμός εξαναγκάστηκε να δεχθεί το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ και δεν θα ησυχάσει μέχρι να βρει τρόπο να το ανατρέψει και να το παραδώσει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τέλος, ο κ. Κουκουμάς υποδεικνύει πως «οι δικαιολογίες που διακινούν δεν πείθουν κανένα. Η ίδια παράταξη –ο Συναγερμός- που δεσμευόταν ότι δεν θα κουρέψει τις καταθέσεις, που ορκιζόταν ότι «σώζει το Συνεργατισμό», τώρα θέλει να τον πιστέψουμε ότι δεν θα ανατρέψει το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βιασμός της κοινής λογικής και εμπαιγμός με φόντο την αποδόμηση του ΓεΣΥ

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο