Εισήγηση για SafePass 24 ωρών σε νοσοκομεία-Οι αποφάσεις ειδικών και υπ. Υγείας

Δύο ώρες περίπου διήρκησε η σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), κατά την οποία συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα και η αυξητική τάση των θετικών περιστατικών στην κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αυστηροποιούνται τα μέτρα-Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος»

Σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν τα δεδομένα, υπουργός και ΣΕΕ έθεσαν στο τραπέζι σκέψεις και εισηγήσεις, χωρίς ωστόσο να προκρίνουν αυστηροποιήση μέτρων διαχείρισης της πανδημίας αλλά να θέσουν πλάνο το οποίο θα αποτρέψει την κακή επιδημιολογική κατάσταση, για τους επόμενους μήνες.

Οι ειδικοί και ο κος Χατζηπαντέλας αποφάσισαν όπως ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί περαιτέρω η ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας και διενέργειας τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), πριν και μετά από επισκέψεις σε χώρους συγχρωτισμού.

Επίσης, αποφασίστηκε όπως, ενισχυθεί η ενημέρωση Προσωπικών Ιατρών και ασθενών για τη χορήγηση αντιϊικών φαρμάκων και εμβολιασμού ατόμων που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι δικαιούχοι.

Παράλληλα, έχει τεθεί η εισήγηση για διαφοροποίηση της υποχρέωσης SafePass σε επισκέπτες σε νοσοκομεία και κλειστές δομές από 48ωρες σε 24ωρες λόγω της επικινδυνότητας, ενώ αναμένεται σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου να λειτουργήσουν στα νοσοκομεία για εξυπηρέτηση ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των νοσηλευτηρίων.

Στη σύσκεψη, έγινε αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις επιμολύνσεις και τις νοσηλείες στα νοσηλευτήρια και άρχισε η συζήτηση για την προετοιμασία και την ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέου κύματος το Φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συρροές από γάμους και εκδηλώσεις-Αξιολογούν τα δεδομένα υπουργός και ειδικοί

Αυξάνονται τα κρούσματα και οι συρροές

Πάντως, αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι πως τα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Βέβαια, αυτό δικαιολογεί και τις συρροές κρουσμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τα δεδομένα από την ομάδα ιχνηλάτισης, παρατηρούνται μεταξύ οικογενειών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι και σε άτομα που συναθροίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι γάμοι, κηδείες και βαφτίσεις. Συγκεκριμένα, την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν, 16 συρροές κρουσμάτων από γάμους, πέντε συρροές από κηδείες και τρεις από βαφτίσεις. Παράλληλα, συρροές καταγράφηκαν από πρόσωπα που βρέθηκαν σε ανοιχτές συναυλίες, κλάμπ, κατασκηνώσεις, γυμναστήρια αλλά και το εργασιακό περιβάλλον.

Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση κρουσμάτων, από άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού με τον αριθμό μέσα σε μια βδομάδα να ξεπερνά τα 400 περιστατικά, όπως και οι επαναλοιμώξεις που έφτασαν σε ποσοστό 12.8%. Την πρωτιά στους αριθμούς κρουσμάτων αυτή τη βδομάδα, έχει η Λευκωσία (6918), ακολουθεί η Λεμεσός (3191) και στη συνέχεια η Λάρνακα (2502), η ελεύθερη Αμμόχωστος (1094) και τέλος η Πάφος (965).

Δειτε Επισης

Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο