Δεν αυστηροποιούνται τα μέτρα-Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή «Κένταυρος»

Σε αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται θα προχωρήσουν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), την ώρα που σε διεθνές επίπεδο γίνεται αναφορά για μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον,  την «Κένταυρος» (Centaurus).

Πάντως, όσον αφορά τη συνάντηση των ειδικών, έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο, μετά την απόφαση της επιστροφής για χρήση μάσκας, να παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, στην Κύπρο. Και τούτο διότι, όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, ο χαμηλός αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν επιτρέπει την λήψη αυστηρών μέτρων.

Μέχρι στιγμής η μοναδική εισήγηση που αναμένεται να επεξεργαστούν υπουργός και επιδημιολόγοι, είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αύξηση των μονάδων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), ενώ προς σύσταση φαίνεται να οδηγείται η χρήση προστατευτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αν και δημόσια εκφράστηκαν διάφορες απόψεις από ειδικούς, όπως για παράδειγμα η διενέργεια rapid test πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις για να υπάρχει έλεγχος στη διασπορά, αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζουν πως αυτό θα σημαίνει την επιστροφή της χρήσης των SafePass, κάτι που δεν θα εξεταστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συρροές από γάμους και εκδηλώσεις-Αξιολογούν τα δεδομένα υπουργός και ειδικοί

Άκρως μεταδοτική η «Κένταυρος»

Η ανησυχία που προκάλεσε σε ιολόγους και επιστήμονες η εμφάνιση της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής της μετάλλαξης Omicron, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ινδία και έχει φτάσει μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος). Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη.

Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν». Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων