Ένα μήνα μετά ακόμη βράζουν οι κάτοικοι Βασιλικού-«Δεν μας υπολογίζουν»

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο σωρό των ελαστικών, στο Βασιλικό και οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής παρουσιάζονται αρκετά εκνευρισμένοι, καθώς ακόμη δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από πλευράς αρμοδίων για τα αίτια, αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, της γύρω περιοχής. Πάντως, οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών, της μεταφοράς και ανακύκλωσής τους, μετά την πυρκαγιά είχε απασχολήσει τους βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώ σε διαφορετική συνεδρία επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των περιβαλλοντικών κινδύνων, με τους εκπρόσωπους των κοινοτήτων να δίνουν το παρόν τους, ώστε να ακούσουν τις απαντήσεις από πλευράς αρμοδίων. Αυτές ήταν και οι μόνες απαντήσεις που έλαβαν, καθώς από την πλευρά της Κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος, κάτι που προκαλεί την έντονη ενόχληση των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι Βασιλικού, κινούνται νομικά για την πυρκαγιά στο Μαρί

«Είδαμε το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, που ήταν παρούσα και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Από όσα ακούσαμε στην Επιτροπή, ξέρουμε τα αίτια, εκτός από το ποσοστό της μόλυνσης, που θα επηρεάσει τους κατοίκους. Είπαν ότι προσπαθούσαν να κάνουν μία έρευνα για τα κηπευτικά προϊόντα, αλλά μετά που τα φάμε θα κάνουν έρευνα. Έχουν περάσει και τρεις εβδομάδες από την πυρκαγιά και τα κηπευτικά μέσα σε δύο μέρες κόβονται και τα τρώμε», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής εννέα κοινοτήτων και κοινοτάρχης Βασιλικού, Λευτέρης Φωκάς.

Το γεγονός ότι η μόνη απάντηση που έχουν λάβει οι κάτοικοι, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, έγινε μέσω της βουλής έχει εντείνει το αίσθημα ότι περνούν απαρατήρητοι από την Κυβέρνηση και κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη. Αυτό τους δίνει και το έναυσμα να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους, μέχρις ότου βρεθεί κοινή λύση, η οποία να ικανοποιεί και εκείνους, αλλά και την Κυβέρνηση.

«Δεν μας ικανοποιεί ότι δεν μας έχουν απαντήσει, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε νέα αδειοδότηση, αλλά και στη μεταφορά νέων ελαστικών στην περιοχή. Υπάρχουν πιέσεις από την Κυβέρνηση να μεταφερθούν κι άλλα ελαστικά στην περιοχή, η εταιρεία δεν παραλαμβάνει άλλα ελαστικά κι εμείς είμαστε κάθετοι, ότι δεν θα το δεχτούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν οι κάτοικοι Βασιλικού μετά την πυρκαγιά-«Είναι πιθανό δεύτερο Μαρί»

Οι λόγοι που οδήγησαν τους κατοίκους των κοινοτήτων Βασιλικού να μην αποδεχτούν την μεταφορά επιπλέον ποσότητας ελαστικών έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Φωκάς, αυτή τη στιγμή δεν τηρούνται οι όροι της άδειας, όπως αυτοί είχαν τεθεί τότε και αφορούσαν στην ποσότητα των ελαστικών που θα βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και στον τρόπο ασφαλείας και αυτό οφείλεται στην πυρκαγιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πάντα στο σημείο.

«Επιμένουμε ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει άλλη παραλαβή ελαστικών στην περιοχή, μέχρι να εξασφαλιστούν όλα αυτά, αλλά και ακόμη και να γίνει αυτό, θα είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη μεταφορά, επειδή αγνοούν τις κοινότητες, δεν μας υπολογίζουν, δεν μας λαμβάνουν υπόψη. Οι πιέσεις για να μεταφερθούν τα ελαστικά στην περιοχή, έρχονται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση, αλλά η εταιρεία στο Τσιμεντοποιείο δεν τα παραλαμβάνει».

Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους ότι γίνονται άλλες ενέργειες, για μεταφορά ελαστικών στην περιοχή τους, οι κάτοικοι είναι ξεκάθαροι και δηλώνουν έτοιμοι να κλείσουν το ενεργειακό κέντρο, για ακόμη μία φορά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι κάτοικοι Βασιλικού-«Μεγάλη αδιαφορία του κράτους, δεν ανταποκρίθηκε κανείς»

Συνεχίζεται ο νομικός αγώνας

Στο μεταξύ, οι εννέα κοινότητες είχαν δηλώσει την ετοιμότητά τους να κινηθούν νομικά, κατά παντός υπευθύνου, για την κατάσταση στην περιοχή, με τον κοινοτάρχη Βασιλικού να υποδεικνύει πως συνεχίζονται οι προσπάθειές τους.

«Έχουμε δώσει οδηγίες στους δικηγόρους μας, για να δουν νομικά το θέμα και να ξεκινήσουν αγωγές ενάντια στο κράτος και στις υπηρεσίες. Δεν μπορεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος να λέει “ξέρεις πιέστηκα και τα έπιασα”. Είσαι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες και όροι. Δεν μπορείς να τα παραβιάζεις».

Εξάλλου, οι κοινοτάρχες είχαν συναντήσεις και με τους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ στα σχέδιά τους είναι να ζητήσουν και συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Θέλουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο για το λόγο ότι η απόφαση για τη μεταφορά των ελαστικών, είχε παρθεί μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό, τον Αύγουστο του 2017. Θέλουμε να ξέρουμε για ποιο λόγο δεν τηρήθηκαν όλα αυτά που είχαν συμφωνηθεί και ποιος είναι ο σχεδιασμός, για να μπορέσει το κράτος να ανακυκλώνει αυτή την παραγωγή που είναι περίπου εννιά χιλιάδες το χρόνο και οι δυνατότητες της εταιρείας είναι 8-11».

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο είναι καθοριστική, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Φωκάς, θα κρίνει αν θα προχωρήσουν με εκδήλωση διαμαρτυρίας ή όχι, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. «Είναι ένα σενάριο, όμως αποφασίσαμε να δώσουμε πίστωση χρόνου, επειδή γίνονται και κάποιες ενέργειες και με κάποιους βουλευτές, που έστειλαν επιστολή στον υπουργό Γεωργίας. Θα περιμένουμε να λάβουμε ενημέρωση και από αυτούς, αν έχουν λάβει απαντήσεις και μετά θα μελετήσουμε τα επόμενά μας βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά διερεύνηση για την πυρκαγιά στο Μαρί η εταιρεία-«Αδειοδοτημένος ο χώρος αποθήκευσης»

Δειτε Επισης

Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Λιγότεροι από 4 στους 10 Κύπριους έχουν καλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων
Σε επ' αόριστον απεργία κατήλθαν εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες