Από βδομάδας η απόφαση για τα εφημερεύοντα-Έθεσε πλαίσιο διαλόγου ο Χατζηπαντέλα

Σε καλό κλίμα παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, των συνδέσμων προσωπικών ιατρών, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, ΠΑΣΥΔΥ.

Η σύσκεψη ορίστηκε, ως συνέχεια των όσων προηγήθηκαν, της εξαγγελίας τρίωρης στάσης εργασίας των γιατρών και στη συνέχεια της αναβολή της μετά από τη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΟΑΥ, κατά την οποία αποφασίστηκε και η αναβολή της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης, ήταν ο καθορισμός τόσο του πλαισίου του διαλόγου που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, δια μέσου της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συσταθεί υπό τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με κύριο στόχο την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό που ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη είναι πως, ο χρονικός ορίζοντας για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, δεν είναι ο Σεπτέμβριος και πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θα εξετάσει τη συμμετοχή ιδιωτικών Κέντρων Υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο κύριος μας στόχος είναι να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί μ΄αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης.

Σημείωσε πως τις  επόμενες ημέρες, θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες συσκέψεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία.  Όσον αφορά ιατρικά θέματα, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια Επιτροπή υπό την εποπτεία του ΠΙΣ. Την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει μια συνεδρία στο Υπουργείο και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, για να ενημερώσουμε τον κόσμο τι θα πράξουμε, όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «με αυτά που έχουμε ακούσει από όλους τους φορείς, θα προσπαθούμε να βρούμε και τις κατάλληλες λύσεις. Σίγουρα δεν μιλάμε για Σεπτέμβριο, όπως είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Εάν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των εφημερευόντων ιατρείων αυτό θα γίνει τις επόμενες βδομάδες»

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «υπήρξαν κάποια προβλήματα που έχουν λυθεί ευτυχώς, υπήρξε μια πρόοδος. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας».

Σε ερώτηση εάν θα ενημερωθεί η Ομοσπονδία Ασθενών για την λειτουργεία αυτών των ιατρείων, ο  κος Χατζηπαντέλας είπε πως, από τη πρώτη μέρα που έχω διοριστεί Υπουργός την άποψη των ασθενών, σίγουρα θα τους ενημερώσω για αυτή τη σύσκεψη. Αλλά γνωρίζουμε καιθέλουμε όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών τη λειτουργεία αυτών των εφημερευόντων ιατρείων και εμείς στο Υπουργείο Υγείας.

Τέλος ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε  τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, «τον φίλο Πέτρο Αγαθαγγέλου. Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του χθες ώστε να αποφευχθεί αυτή η απεργία. Ήδη υπό την προεδρία του θα εξεταστούν όλα τα ιατρικά θέματα που αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη