Στον αέρα τα εφημερεύοντα ιατρεία-Θα ζητήσει χρονοδιαγράμματα ο Χατζηπαντέλας

Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, με τον υπουργό Υγεία, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να παρεμβαίνει συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τα εφημερεύοντα ιατρεία ο Χατζηπαντέλας

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στις 9:30 το πρωί, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, των συνδέσμων προσωπικών ιατρών, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, ΠΑΣΥΔΥ.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας, έρχεται ως συνέχεια των όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, της εξαγγελίας τρίωρης στάσης εργασίας των γιατρών και στη συνέχεια της αναβολής της μετά από τη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΟΑΥ, κατά την οποία αποφασίστηκε και η αναβολή λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο υπουργός Υγείας κατά την έκτακτη σύσκεψη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ενώπιον των παρευρισκόμενων, πως το ζήτημα των εφημερευόντων ιατρείων δεν παίρνει άλλη αναβολή και θα θέσει χρονοδιαγράμματα.

Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων είχε ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, μέσω εγκυκλίου που στάλθηκε στους προσωπικούς ιατρούς με ημερομηνία έναρξης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, το περιεχόμενό της δεν ικανοποίησε τους γιατρούς, οι οποίοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έκαναν λόγο για μονομερείς και χωρίς διαβουλεύσεις αποφάσεις ανάμεσα σε ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ. Ψάχνοντας να βρουν τη χρυσή τομή, οι εμπλεκόμενοι αφού  πραγματοποίησαν συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΑναστέλλουν την απεργία οι γιατροί-Αναβολή λειτουργίας εφημερευόντων ιατρείων
 

Αν και συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την κοινή βούληση και την ανάγκη για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, αντάλλαξαν απόψεις, και οι γιατροί έθεσαν ενώπιον του ΟΑΥ τις ανησυχίες που προέκυψαν, κυρίως για το γεγονός πως δεν είχε προηγηθεί καμία συνάντηση πριν την ανακοίνωση της απόφασης για έναρξη των εφημερευόντων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Πέραν της αναστολής της τρίωρης στάσης εργασίας των γιατρών και την αναβολή της έναρξης των εφημερευόντων για περίπου τρεις βδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αποφασίστηκε και ο διορισμός συμβουλευτικής επιτροπής για εξέταση των θεμάτων που απασχολούν. Η συμβουλευτική επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του Οργανισμού, των προσωπικών γιατρών και των συντεχνιών.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και όπως έχει εκφραστεί από τους γιατρούς, στο τραπέζι θα τεθούν ζητήματα όπως το καθηκοντολόγιο, το ωράριο, το ποσό των αποζημιώσεων και η χρήση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από ιδιώτες ιατρούς. Το τελευταίο ζήτημα, είναι το σοβαρότερο που προκύπτει από όσα έχουν συζητηθεί τις τελευταίες ώρες, αφού εάν η χρήση των δημόσιων Κέντρων Υγείας από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα αποτελέσει κόκκινο πανί στις διαπραγματεύσεις, τότε η συμφωνία ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ θα βρεθεί στον αέρα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας και γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης σημείωσε πως «από τη στιγμή που αντιδρούν οι συνάδελφοι του δημοσίου για τους χώρους, προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα. Εμείς αυτό που θέλουμε να διασφαλιστεί είναι όπως οι χώροι αυτοί , είτε είναι Κέντρα Υγείας του δημοσίου, είτε είναι ιδιωτικά Κέντρα, θα παρέχουν ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να μην θεωρηθούν ως υποκατάστατα Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών. Αυτά είναι πράγματα που θα ξεκαθαρίσουν».

Σημείωσε πως η πρωτοβουλία που πήρε ο ΠΙΣ για το ζήτημα ήταν καταλυτική για να προκύψει μια εκ του βάθους συζήτηση στην προσπάθεια εξεύρεσης συγκλίσεων. «Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης. Υπήρξε η σύγκλιση ως προς την αναγκαιότητα λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων όμως αναδείχθηκαν και οι διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί».

Η απόφαση για αναστολή έναρξης λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, σημείωσε ο δρ Αναστασιάδης, λήφθηκε με την σύμφωνο γνώμη του ΟΑΥ, με στόχο να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. «Θα συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή από εκπροσώπους των εμπλεκομένων με σκοπό να εντοπιστούν οι αδυναμίες που παρατηρήθηκαν και να καταβληθεί προσπάθεια  για όσο το δυνατόν καλύτερη  επίλυση διαδικαστικών θεμάτων που δημιουργούν τις αντιδράσεις από πλευράς των γιατρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ