Προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας οι γιατροί-Αντιδρούν για εφημερεύοντα ιατρεία

Προβλήματα έφεραν τα όσα αποφασίστηκαν μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με σκοπό τον σχεδιασμό εφαρμογής εφημερευόντων ιατρείων.

Οι αντιδράσεις των γιατρών για την συμφωνία, οδήγησε τις οργανώσεις των γιατρών σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, την Πέμπτη, μεταξύ των ωρών 09:00-12:00, η οποία αφορά του προσωπικούς ιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι γιατροί προχωρούν σε στάση εργασίας ώστε να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισαν, αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΔΩ: ΠΙΣ: Μονομερείς αποφάσεις λίγες μέρες πριν από τις προκαθορισμένες συναντήσεις με τους ιατρούς

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, «σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς, είναι για να εκπέμψουμε την δυσαρέσκεια και ανησυχία μας ως γιατροί αλλά και ως πολίτες ότι παίρνονται αποφάσεις χωρίς εμάς».

Ο κ. Κούμας ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι εναντίον των εφημερευόντων ιατρείων. «Από εκεί και πέρα όμως, αυτοί που είναι υπεύθυνοι είχαν την ευθύνη εδώ και τρία χρόνια να τα οργανώσουν. Έπρεπε να τα οργανώσουν στην βάση ενός δομημένου παραγωγικού διαλόγου ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς», είπε.

Διευκρίνισε ότι «στις πόλεις έχουμε εφημερεύοντα και στις αγροτικές περιοχές όχι», αναφέροντας ότι «οι ασθένειες δεν είναι αλά καρτ που εμφανίζονται, δεν έχουν ωράριο, δεν είναι από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 7 την Κυριακή».

«Κάποια πράγματα πρέπει να είμαστε σωστοί ιατρικά. Όταν υπάρχουν γιατροί οι οποίοι εργοδοτούνται, έχουν συμφωνημένο ωράριο, συμφωνημένο καθηκοντολόγιο πρέπει όλα αυτά να τα λαμβάνεις υπόψη σου. Και δεν μπορείς να τους δίνει οδηγίες μέσω εγκυκλίου από την στιγμή που ο ΟΑΥ ουκ και λίγες φορές είπε ότι δεν είναι εργοδότης των γιατρών αυτών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις για συμφωνίες λήφθηκαν χωρίς τους γιατρούς. «Τους έχουμε καλέσει από τις 23 Μαρτίου, έχουν γίνει μόνο δύο συναντήσεις, αναγκάστηκε ο Υπουργός να μας καλέσει αλλά δεν έγινε συζήτηση γιατί δεν υπήρχε πρόταση. Τους παρακαλούσαμε να μας δώσουν πρόταση, τι σκέφτονται να κάνουν ώστε να μπορούμε κι εμείς να υποβάλουμε απόψεις. Την πρόταση μας την έδωσαν πριν οκτώ ημέρες. Γράψαμε στον ΟΚΥπΥ ότι διαφωνούμε αλλά πήγαν και συμφώνησαν», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ για τα εφημερεύοντα ιατρεία είναι «εμπαιγμός προς την ιατρική κοινότητα και παραβιάζονται τα εργασιακά της δικαιώματα».

Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συμβαίνει τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνέχισε, που η βασική του φιλοσοφία είναι ισότητα και καθολική πρόσβαση στην υγεία και παραβιάζεται τώρα με την συμφωνία των δύο οργανισμών για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων.

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι η τρίωρη στάση των προσωπικών γιατρών την Πέμπτη, ακολουθεί όλα τα βήματα που καθορίζει το καταστατικό της Οργάνωσης.

Δυσαρέσκεια ΠΙΣ

Ήδη από χθες, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε τη δυσαρέκειά του και μέσω ανακοίνωσης έκανε λόγο για μονομερείς αποφάσεις λίγες μέρες πριν από τις προκαθορισμένες συναντήσεις με τους γιατρούς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και των εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που σκοπό έχει την ορθή και ποιοτική εφαρμογή και λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων και ενώ έχουν διευθετηθεί συναντήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, «προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε για την εξαγγελία άμεσης λειτουργίας τους από τον ΟΑΥ, με την αποστολή σχετικού υπομνήματος που εμπεριέχει τόσο το πρόγραμμα λειτουργίας των ιατρείων όσο και καθηκοντολόγιο που εκφεύγει του ρόλου εφημερεύοντος ιατρείου πρωτοβάθμιας φροντίδας».  

«Η έκπληξη συνεχίστηκε με την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη αυτών που θα την υλοποιήσουν», προστίθεται.

Ο ΠΙΣ εκφράζει λύπη για τις μονομερείς αυτές αποφάσεις «οι οποίες συνιστούν παντελή έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό του ΠΙΣ και προς τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των ιατρείων αυτών».

Καλεί τέλος τους αρμόδιους φορείς όπως ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις και όπως σεβαστούν την εν εξελίξει διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται πως, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα έχουν το μεσημέρι σήμερα συνάντηση για το φλέγον ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύσταση Ad hoc επιτροπής για ευλογιά των πιθήκων-Πόσα εμβόλια θα πάρει η Κύπρος

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ