Ακατάλληλες 43 πολυκατοικίες «φάντασμα»-Κινδυνεύουν ένοικοι και δεν τους το λένε

Συνολικά 43 πολυκατοικίες που βρίσκονται σε κυβερνητικούς οικισμούς έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες, ωστόσο παραμένουν στο έλεος του Θεού, με ανθρώπους μάλιστα να κατοικούν σε αυτές, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν κριθεί ακατάλληλες και είναι προς κατεδάφιση. Την ίδια ώρα, οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες δεν γίνονται γνωστές και κρατούνται από τους αρμόδιους ως επτασφράγιστο μυστικό σε φακέλους, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα χοντροντούλαπα των εκκρεμοτήτων.

Την ανάγκη για εφαρμογή σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών εντός των κυβερνητικών οικισμών, με άμεση προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες και που απαριθμούν στο σύνολο 43, πρόκειται να συζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ψάχνοντας να βρει την άκρη του νήματος αλλά και την παροχή άμεσης βοήθειας στους ανυποψίαστους κατοίκους που ζουν μέσα σε αυτές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΤΕΚ, στο πρόσφατο παρελθόν, οι 43 πολυκατοικίες έχουν στατική επάρκεια τα 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το ΕΤΕΚ καθορίζει ως ασφαλή στατική επάρκεια τα 25 με 30 Newton ανά τετραγωνικό. Ταυτόχρονα, από την πλευρά του το Τμήμα Πολεοδομίας, που είναι και το αρμόδιο τμήμα για την επισκευή τους, είχε αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες 43 πολυκατοικίες δεν συμφέρει να επιδιορθωθούν, γιατί χτίστηκαν με υλικά πριν από 50 χρόνια. Μάλιστα, όπως σημείωσαν δεν μπορούν να κρίνουν αν αυτές οι πολυκατοικίες είναι επικίνδυνες. 

Την έντονή του ανησυχία του εξέφρασε και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες είναι ακατάλληλες και η Κυβέρνηση οφείλει να στεγάσει τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτές και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. 

«Οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και διαμένουν σε αυτούς τους οικισμούς, δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές ότι οι κατοικίες στις οποίες διαμένουν είναι ακατάλληλες και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής η κατάσταση αυτών των πολυκατοικιών είναι σε άσχημη κατάσταση. Αυτό το οποίο θέλουμε να γνωρίζουμε πρώτα απ’ όλα είναι το ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για να στεγάσει τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις πολυκατοικίες, σε νέα διαμερίσματα ή νέες οικιστικές μονάδες, ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν, αλλά και κατά δεύτερο λόγο πότε θα αποφασίσουν ότι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι οι κατοικίες στις οποίες ζουν ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κινδύνους».

Τα τελευταία εννέα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, «δυστυχώς τερματίστηκε η στεγαστική πολιτική. Δηλαδή, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, οφείλουν να ανεγείρονται πολυκατοικίες, διαμερίσματα, οικίες και να παραχωρούνται οικιστικές μονάδες στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το γεγονός ότι τερματίστηκε αυτό, οδήγησε πάρα πολύ κόσμο στα ενοίκια με αρκετές συνέπειες. Πρώτο, να μην μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να τα βγάλουν πέρα και δεύτερο να αυξηθεί η ζήτηση και να αυξηθούν τα ενοίκια και για τους αυτόχθονες. Το τρίτο που συνεπάγει αυτή η κατάσταση, είναι ότι οι πρόσφυγες αποδεικνυόμαστε οι καλύτεροι πελάτες πλέον για αυτούς που έχουν μεγάλες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές».

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, γι’ αυτούς τους λόγους δεν επιλύονται τα προβλήματα και τα ζητήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς τα τελευταία χρόνια. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια και δεν αναφερόμαστε για λεφτά που δεν μπορούν να δοθούν, αλλά δυστυχώς ούτε καν σχεδιασμός υπάρχει. Όλα αυτά τα εννέα χρόνια, τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, έχουν γίνει βουνό και τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να τα αντιμετωπίσουμε. Όση θέληση και επιμονή να έχουμε, τα πράγματα έχουν έρθει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τα παρατήσουμε όλα σε αυτό τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να γινόμαστε ενοχλητικοί, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να βγάζουμε προς τα έξω αυτή την κατάσταση που προφανώς κάποιους δεν τους αρέσει», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση