Στα… χαρτιά η κατεδάφιση του οικισμού Άγιοι Ανάργυροι-Γκέτο και εγκληματικότητα

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες του κυβερνητικού οικισμού «Άγιοι Ανάργυροι Ι» στη Λάρνακα, αφού υπάρχει μια χρονοβόρα καθυστέρηση στην κατεδάφισή τους, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε πολυκατοικίες-γκέτο, όπου συναθροίζονται άστεγοι και διάφοροι άλλοι για διακίνηση ναρκωτικών. Το ντροπιαστικό φαινόμενο που επικρατεί στην καρδιά της Λάρνακας και απέναντι μάλιστα από σχολείο, μόνο πρόσφατο δεν είναι, καθώς εδώ και χρόνια οι πρόσφυγες που διέμεναν εκεί, μετακινήθηκαν σε νέους οικισμούς, με αποτέλεσμα οι πολυκατοικίες να μετατραπούν σε εστία μόλυνσης. 

Οι πολλαπλοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την καθυστέρηση της κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό της Λάρνακας, πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία θα ψάξει να βρει άκρη στο νήμα της προβληματικής κατάστασης. 

Απογοητευμένος από την εικόνα που επικρατεί στον συνοικισμό και προκαλεί τη δυσφορία των γύρω κατοίκων, είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την χρονοκαθυστέρηση που υπήρξε ώστε να κατεδαφιστούν οι πολυκατοικίες και να μην δημιουργούνται τα διάφορα έκτροπα. 

«Έφυγαν τους κάτοικους από τις παλιές πολυκατοικίες και τους μετακίνησαν σε καινούργιες, αλλά οι παλιές πολυκατοικίες που χρονολογούνται παρέμειναν εκεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έπρεπε να κατεδαφιστούν, ωστόσο μπήκαν μέσα άστεγοι, εγκατέστησαν νερό και ρεύμα από μόνοι τους και γίνεται μέχρι και διακίνηση ναρκωτικών. Υπήρξαν πρόσφατα καταγγελίες και στην Αστυνομία, ενώ απέναντι υπάρχει και σχολείο. Ενώ έπρεπε να γίνει κατεδάφιση, δεν γίνεται, και μέσα διαμένουν άτομα παράνομα που κινδυνεύουν και οι ίδιοι, αφού οι κατοικίες είναι μισογκρεμισμένες».

«Τρωκτικά, ναρκωτικά, εγκληματικότητα...»

Εμφανώς προβληματισμένη είναι ταυτόχρονα και η Δημοτικός Σύμβουλος της Λάρνακας, Άντρη Αντρέου, η οποία σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες πρέπει να κατεδαφιστούν το γρηγορότερο δυνατό.

«Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον κυβερνητικό οικισμό Άγιοι Ανάργυροι είναι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με τις πολυκατοικίες που υπάρχουν εκεί, καθώς πρέπει να κατεδαφιστούν», είπε η κ. Αντρέου, ενώ πρόσθεσε πως στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες υπάρχουν πάρα πολλά τρωκτικά, χόρτα και είναι εστία μόλυνσης. «Επίσης, μπαίνουν μέσα στις πολυκατοικίες άνθρωποι άστεγοι και διάφοροι άλλοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Υπάρχει αρκετή εγκληματικότητα και η Αστυνομία οφείλει να λάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου που προβληματίζει την περιοχή. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε εμείς εκεί είναι η πλατεία, της οποίας αναμένουμε την έγκρισή της από την πολεοδομία».  

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά διαχρονικό, η κα. Αντρέου ανέφερε ότι είναι στα χέρια της πολεοδομίας η κατεδάφιση του οικισμού. «Το κύριο πρόβλημα είναι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Η ίδια η πολεοδομία οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την κατεδάφισή τους. Έχουμε αρκετά παράπονα που έφθασαν κοντά μας από τους κάτοικους για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί και κάτι πρέπει να γίνει σύντομα». 

Απαντήσεις για τις εγκαταστάσεις στους προσφυγικούς συνοικισμούς 

Ταυτόχρονα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, βρίσκονται και τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και η ανάγκη για την αναβάθμισή τους. 

Σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, αναφέρθηκε η επικινδυνότητα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που υπάρχει (Διαβάστε ΕΔΩ), με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, να αναφέρει ότι, «έκαναν παράπονο οι κάτοικοι ότι οι ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις ότι είναι μέχρι και επικίνδυνες για ηλεκτροπληξία και ζητήσαμε από την πολεοδομία να πάει να κάνει μελέτη, να βρει τον τρόπο και τους πόρους να αλλάξει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να είναι ασφαλής για την ασφάλεια των ανθρώπων που κατοικούν στον συνοικισμό. Αναμένουμε τις απαντήσεις...».

Δείτε φωτογραφίες από τον οικισμό «Άγιοι Ανάργυροι Ι»

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ