Αγανάκτησαν στη Λαϊκή Γειτονιά-Από αναβολή σε αναβολή η ολοκλήρωση των εργασιών

Αγανάκτησαν οι επιχειρηματίες της Λαϊκής Γειτονιάς, στη Παλιά Λευκωσία, αφού παρά τις προτροπές μέσω επιστολών που απέστειλαν στον Δήμο Λευκωσίας, οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου αναβάθμισης της περιοχής που κρατά άσβεστο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πρωτεύουσας, παραμένουν εδώ και καιρό στάσιμες, ενώ οι ημερομηνίες αλλάζουν συνεχώς.

Αν και οι εργασίες στην περιοχή άρχισαν τέλη Ιανουαρίου του 2021, ενάμισι χρόνο μετά, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα δεδομένα αυτά ανησυχούν τους επιχειρηματίες που παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, ενώ ανέμεναν πως κατά τους θερινούς μήνες, με την κάθοδο τουριστών, θα επέστρεφαν πίσω στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, τα καταστήματα παραμένουν χωρίς εμπορικές επιγραφές αλλά και χωρίς φωτισμό, πράγμα που δυσκολεύει τους επιχειρηματίες να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ η κακή εικόνα ολοκληρώνεται με ηλεκτρικά σύρματα που κρέμονται από τα ξύλινα στέγαστρα.

Σε πρόσφατη νέα επίσκεψή μας στη Λαϊκή Γειτονιά διαπιστώσαμε πως οι ανθώνες που έχουν τοποθετηθεί, αντί να γεμίσουν με πολύχρωμα αναρριχητικά φυτά, κατέληξαν να γίνουν κάλαθοι σκουπιδιών, που οι υπάλληλοι του Δήμου αναγκάζονται να αδειάζουν καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε για να μην χαθούν οι κόποι μιας ζωής»

Αρκετές από τις επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και πολλά υποστατικά δεν απέκτησαν νέους ένοικους. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, η Λαϊκή Γειτονιά, παρά τις προσπάθειες των λίγων ιδιοκτητών που βρίσκονται εκεί, μοιάζει έρημη και δεν μπορεί να συγκριθεί με την κίνηση που απέκτησε η οδός Λήδρας, με τον ερχομό των πρώτων τουριστών.

Επίσης, κλειστά παραμένουν και τα δημόσια αποχωρητήρια από τότε που άρχισαν οι εργασίες. Κάποιοι ασυνείδητοι, μάλιστα, αφήνουν σκουπίδια και άλλα, έξω από την είσοδο των αποχωρητηρίων από όπου αναδύουν άσχημες μυρωδιές και επηρεάζουν αρνητικά πολύ κοντινές επιχειρήσεις.

Οι εργασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν στην περιοχή

Το έργο όπως έχει αναφερθεί από το Δήμο περιλαμβάνει:

  • Τον εξωραϊσμό των όψεων, αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας, χρωματισμών, κουφωμάτων και στεγών.
  • Την πλήρη αντικατάσταση της υφιστάμενης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης οδικού φωτισμού με νέα εγκατάσταση φωτιστικών νέου τύπου.
  • Την ενίσχυση/αναβάθμιση μπαλκονιών, κατασκευή περγόλων/στεγάστρων σε χώρους υπαίθριων εστιάσεων και σε χώρους έκθεσης/ προβολής προϊόντων στις όψεις και στις εισόδους καταστημάτων.
  • Στοιχεία έκθεσης προϊόντων, βιτρίνες, τοποθέτηση νέων επιγραφών/πινακίδων, τοποθέτηση ανελκυστήρα για ΑμεΑ.
  • Την τοποθέτηση υπαίθριου εξοπλισμού, όπως παγκάκια, ανθώνες, καλάθους κ.λ.π., επιδιόρθωση πλακόστρωτων.
  • Την πλήρη αναβάθμιση και ανακαίνιση των υφιστάμενων Υπόγειων Αποχωρητηρίων της Λαϊκής Γειτονιάς.

Παραδοχή για καθυστερήσεις από τον Δήμο

Ως απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε προς το Δήμο Λευκωσίας για τις καθυστερήσεις παράδοσης του έργου, ανέφερε πως «το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, οι οποίες άρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου 2021, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Απομένουν εργασίες που αφορούν τον φωτισμό, καθώς και συγκεκριμένες εργασίες που αφορούν τη μεταβατική περίοδο ενός έτους που προβλέπεται βάσει της σύμβασης με τον εργολάβο. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εστιατόριο εντός της Λαϊκής Γειτονιάς προκάλεσε ζημιές και σε παρακείμενα υποστατικά. Η αποκατάσταση τους είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν την εκτίμηση των ζημιών, τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις κλπ. Μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα προχωρήσει και η αποκατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τον φωτισμό,  ο Δήμος εξηγεί πως, «υπάρχει, πράγματι μια καθυστέρηση ως προς την έλευση των υλικών, η οποία οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που έχει επηρεάσει συνολικά τις εμπορικές μεταφορές παγκοσμίως. Αναγνωρίζουμε την συγκεκριμένη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο εργολάβος και δείχνουμε κατανόηση στο μέτρο του επιτρεπτού. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως για το έργο υπάρχει διαδικασία συμβολαίου με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αν παρατηρηθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση για λόγους που δεν δικαιολογούνται βάση των όρων του συμβολαίου, διατηρούμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε στις λύσεις που δικαιούμαστε βάση των νόμιμων διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου».

«Δεν χρειάζεται δε να επαναλάβουμε πως, ακόμα και με την ολοκλήρωση του έργου, εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών θα γίνονται συνεχώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα του Δήμου», αναφέρει τέλος στην απάντησή του ο Δήμος.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου