«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε για να μην χαθούν οι κόποι μιας ζωής»

Ξεχασμένοι και εγκλωβισμένοι στις ημερομηνίες ολοκλήρωσης του έργου αναβάθμισης που μετακινούνται συνεχώς νιώθουν οι επιχειρηματίες της Λαϊκής Γειτονιάς, στη Παλιά Λευκωσία. Λίγο πιο πέρα από την πολυκοσμία της οδού Λήδρας, στις οδούς Αριστοκύπρου και Πραξάνδρου, όπου διατηρείται άσβεστος ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πρωτεύουσας, επιχειρηματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.

Τα παραδοσιακά κεντήματα, τα κοσμήματα και τα τουριστικά είδη παραμένουν εκεί για καιρό. Αφού πέρασαν δύο χρόνια κλειστοί λόγω της πανδημίας, στη συνέχεια η περιοχή έγινε εργοτάξιο, ο τουρισμός μειώθηκε και οι ιδιοκτήτες βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Όλοι οι επιχειρηματίες βρίσκονται στην περιοχή περισσότερα από 25 χρόνια. Έχουν ζήσει την χρυσή εποχή της γειτονιάς τους, με μεγάλο αριθμό τουριστών και αρκετή δουλειά. Η κ. Ρούλα, η κ. Μαρία, ο κ. Ανδρέας και ο κ. Παύλος μίλησαν στον REPORTER, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και ζητούν αλλαγές από τους αρμόδιους για να αναβιώσει η περιοχή τις παλιές εποχές.

Ρούλα Σπύρου-Ιδιοκτήτρια επιχείρησης για 28 χρόνια

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια, τα ρεύματα. Παραμείναμε κλειστοί λόγω της πανδημίας, στη συνέχεια η περιοχή έγινε εργοτάξιο και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν και αυτό λειτουργεί σε βάρος μας, που προσπαθούμε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, για να μην χαθούν οι κόποι μιας ζωής», ανέφερε η κ. Ρούλα.

Τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κ. Ρούλα, είναι οι συνεχείς αναβολές της ολοκλήρωσης του έργου, αφού παραμένουν χωρίς εμπορικές επιγραφές, χωρίς φωτισμό, καθώς και η μετατόπιση των τουριστών από την περιοχή προς την οδό Λήδρας.

«Το έργο είναι ημιτελές. Αφαίρεσαν τις εμπορικές επιγραφές πάνω από ένα χρόνο. Μας ψάχνουν πελάτες και δεν μας βρίσκουν. Είπαν θα μας βάλουν καινούργιες και ακόμη περιμένουμε. Το έργο άρχισε από τον Φεβρουάριο του 2021 και η παράδοσή του πήρε αναβολή τέσσερις φορές. Τώρα από Μάρτιο, πήγαμε στον Μάιο του 2022. Αυτή τη στιγμή δεν διεκπεραιώνονται εργασίες. Έκοψαν δέντρα που επιβάλλονταν για την διεκπεραίωση του έργου με την προϋπόθεση ότι θα φύτευαν περισσότερα, ούτε αυτό έγινε. Αφαίρεσαν τον οδικό φωτισμό νοουμένου ότι θα πρόσθεταν καινούργιο και ακόμα δεν μπήκαν φώτα», εξήγησε.

Η κ. Ρούλα υποστηρίζει πως ακόμη και οι τουριστικοί πράκτορες δεν ξεναγούν τους τουρίστες στην περιοχή. «Οι τουριστικοί  πράκτορες φέρουν το πρόσχημα ότι δεν περνούν τους τουρίστες από το σημείο, γιατί δεν έχουν να τους δείξουν κάτι. Περνούν και είναι όλα εγκαταλελειμμένα με αποτέλεσμα να τους οδηγούν στη Λήδρας».

Σημείωσε πως το κυριότερο ζήτημα είναι το γεγονός πως αριθμός καταστηματαρχών μετά την πανδημία δεν κατάφεραν να επανέλθουν και παρέδωσαν τα κλειδιά τους στον Δήμο Λευκωσίας.

«Αυτό ζημιώνει και εμάς. Δεν ολοκληρώθηκε το έργο, ο Δήμος δεν προχωρεί σε εξαγγελία για προσφορές στα υφιστάμενα υποστατικά που είναι κλειστά για να έρθουν νέοι ένοικοι και να φέρουν ζωή στην περιοχή. Μείναμε δύο καταστήματα και περιμένουμε να έρθουν πελάτες και τουρίστες από τον ουρανό», είπε τέλος.

Μαρία Γαβριήλ-Ιδιοκτήτρια επιχείρησης για 30 χρόνια

Λίγο πιο κάτω από το μαγαζί της κ. Ρούλας βρίσκεται η παραδοσιακή επιχείρηση της κ. Μαρίας, που βρίσκεται στη γειτονιά για 30 χρόνια, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση την έχει απογοητεύσει.  

«Είμαι εδώ μια ολόκληρη ζωή. Περάσαμε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των χρόνων στη γειτονιά, αλλά αυτή είναι η χειρότερη. Είναι το αποκορύφωμα. Πληρώναμε δύο χρόνια ενοίκια, χωρίς ν΄ ανοίγουμε. Τώρα ήρθε ο πόλεμος, ο κόσμος είναι μαζεμένος. Ο κόσμος δεν περνάει από εδώ, γιατί είναι ακατάστατα, δεν τα φροντίζουν και προσπαθούν εδώ και μήνες να ολοκληρώσουν το έργο. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε απλά για τον χώρο και αυτό είναι ψυχοφθόρο. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για ακόμη ένα χρόνο, θα κλείσουμε. Δεν έχουμε συμπαράσταση».

Ανδρέας Θρασυβούλου-Ιδιοκτήτης επιχείρησης για 40 χρόνια

Απελπισμένος με την κατάσταση που επικρατεί είναι και ο κ. Ανδρέας, που έχει ζήσει καλύτερες εποχές στη γειτονιά με τους τουρίστες να κάνουν ουρές.

«Δεν έχουμε δουλειά γιατί δεν έρχονται τουρίστες. Περνούν και δεν σταματούν. Είναι χειρότερα τώρα με τον πόλεμο γιατί δεν έχουμε ούτε Ρώσους τουρίστες. Πιστεύω πως η αναβάθμιση δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, αλλά ο Δήμαρχος θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να έρθουν τουρίστες στη γειτονιά και να μην πηγαίνουν κατευθείαν στα κατεχόμενα».

Παύλος Παπαδάκης-Ιδιοκτήτης επιχείρησης για 32 χρόνια

Περισσότερα έργα αναβάθμισης και περισσότερα καταστήματα ζητά ο κ. Παπαδάκης, που βρίσκεται στην περιοχή από το 1990, αφού θεωρεί πως το έργο μόνο σε συγκεκριμένο σημείο της Λαϊκής Γειτονιάς, δεν θα βοηθήσει.

«Η αναβάθμιση έγινε σε συγκεκριμένο σημείο της γειτονιάς, εκεί που βρίσκονται τα κτήρια του Δήμου. Εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις υποδομές, αφού όταν βρέξει για παράδειγμα δημιουργούνται μικρές λίμνες και δεν μπορεί ο πελάτης να μπει στο κατάστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Παύλος.

Για τον ίδιο, δύο είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην μείωση των τουριστών στην παραδοσιακή γειτονιά. «Πρώτον, η Λευκωσία έγινε όλη πλέον τουριστική περιοχή, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά και τουριστικά καταστήματα να αντιμετωπίζουν άλλου είδους ανταγωνισμό. Αυτό που μας ενοχλεί, ωστόσο, περισσότερο είναι το γεγονός πως οι τουρίστες που έρχονται διοχετεύονται στην κατεχόμενη Λευκωσία. Κάναμε πολλές παραστάσεις στο Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι όλα ιδιωτικά».

Αυτό που ζητά ο κ. Παύλος, είναι να ασχοληθεί ο Δήμος περισσότερο με την αναβάθμιση όλων των καταστημάτων στην περιοχή. «Θα πρέπει να δοθούν χρήματα ώστε να αναβαθμιστούν τα καταστήματα εξωτερικά ή εσωτερικά. Επίσης θα πρέπει ν΄ανοίξουν καταστήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστά, ώστε έρχεται ο κόσμος εδώ και να μην νιώθει μαρασμό».

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τα έργα στον Δήμο προχώρησαν κανονικά»

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των επιχειρηματιών της Λαϊκής Γειτονιά, μεταφέρθηκαν προς τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Λευκωσίας. Σ΄επιστολή  του προς τον REPORTER, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω της πανδημίας, δεν άφησε να επηρεαστεί η διεξαγωγή των έργων.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «πρώτιστος στόχος του Έργου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και του παραδοσιακού χαρακτήρα του χώρου, Τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς, που έχει εκμισθωθεί στον Δήμο, με σκοπό την προσέλευση ντόπιων και ξένων επισκεπτών και την ανάπτυξη εμπορικών και δημιουργικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό και, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την πανδημία του COVID 19, δεν άφησε να επηρεαστεί η διεξαγωγή έργων που αναβαθμίζουν την πόλη και την ποιότητα ζωής των δημοτών της».

Όπως εξηγεί στην επιστολή, οι εργασίες στην περιοχή αφορούν:

  • Εξωραϊσμό των όψεων, αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας, χρωματισμών, κουφωμάτων και στεγών.
  • Πλήρη αντικατάσταση της υφιστάμενης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης οδικού φωτισμού με νέα εγκατάσταση φωτιστικών νέου τύπου.
  • Ενίσχυση/αναβάθμιση μπαλκονιών, κατασκευή περγόλων/στεγάστρων σε χώρους υπαίθριων εστιάσεων και σε χώρους έκθεσης/ προβολής προϊόντων στις όψεις και στις εισόδους καταστημάτων.
  • Στοιχεία έκθεσης προϊόντων, βιτρίνες, τοποθέτηση νέων επιγραφών/πινακίδων, τοποθέτηση ανελκυστήρα για ΑμεΑ.
  • Τοποθέτηση υπαίθριου εξοπλισμού, όπως παγκάκια, ανθώνες, καλάθους κ.λ.π., επιδιόρθωση πλακόστρωτων.
  • Πλήρη αναβάθμιση και ανακαίνιση των υφιστάμενων Υπόγειων Αποχωρητηρίων της Λαϊκής Γειτονιάς.

«Υπενθυμίζεται πως το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 800,000 ευρώ, οι εργασίες του άρχισαν τέλη Ιανουαρίου 2021 και σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί. Απομένουν εργασίες που αφορούν τον φωτισμό, καθώς και συγκεκριμένες εργασίες που αφορούν τη μεταβατική περίοδο ενός έτους που προβλέπεται βάσει της σύμβασης με τον εργολάβο», αναφέρει ο Δήμος ενώ, συμπληρώνει πως, «οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών θα γίνονται συνεχώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα του Δήμου».

Σε ό,τι αφορά στα υποστατικά που επηρεάστηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά σε υποστατικό ιδιώτη, ο Δήμος διευκρίνισε πως, «οποιεσδήποτε επιδιορθώσεις θα μπορούν να γίνουν αφού ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής και την προσέλκυση επιχειρήσεων και επισκεπτών, υπενθυμίζουμε πως ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπου και ανήκει ιδιοκτησιακά το  τμήμα που εξωραΐζεται, λειτουργοί του οποίου επεξεργάζονται σχέδιο κινήτρων που αφορά καταστήματα και εστιατόρια που προωθούν κυπριακά προϊόντα, καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμος.

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας