Το… ακμαιότατο ηθικό του θεσμού των ΣΥΟΠ, το μέλλον των παλιοσειρών και οι νέοι

Στις ράγες μιας κανονικότητας μπαίνει σταδιακά ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι πριν από επτά χρόνια περίπου, κλήθηκαν να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για να μειώσει τη στρατιωτική θητεία σε δεκατέσσερις μήνες.   

Μετά από μια περίοδο με πολλά προβλήματα και αμέτρητες αποχωρήσεις, σταδιακά ο θεσμός των ΣΥΟΠ ισορρόπησε αφού αφενός όσοι ήθελαν πραγματικά να υπηρετήσουν την Εθνική Φρουρά παρέμειναν στις θέσεις τους παρά τις δυσκολίες, ενώ όσοι εντάχθηκαν στις τάξεις του στρατού με τις επόμενες σειρές, ήξεραν σε μεγάλο βαθμό που πήγαιναν και τι θα έπρεπε να περιμένουν. 

Αυτό εξάλλου είναι και το κεντρικό συμπέρασμα στις αναφορές της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τον θεσμό των ΣΥΟΠ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης  προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των Συμβάσεων Απασχόλησης Οπλιτών (ΣΥΟΠ) που έχουν τερματισθεί, παρουσιάζει συνεχή πτωτική πορεία καταγράφοντας, από την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού αυτού στην ΕΦ μέχρι και τις 22.12.2020 (ημερ. ολοκλήρωσης του ελέγχου), συνολική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 81%.

Μετά την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπίστωσε εξάλλου, ότι ο βασικότερος λόγος τερματισμού των συμβάσεων απασχόλησης για όλα τα έτη, παραμένει ο οικειοθελής τερματισμός πριν τη λήξη τους από μέρους των ΣΥΟΠ, καταγράφοντας διαχρονικά καθοδική πορεία (συνολική ποσοστιαία μεταβολή 77%). Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι, το πολύ μεγάλο ποσοστό μη ανανέωσης των συμβάσεων απασχόλησης στη λήξη τους από μέρους των ΣΥΟΠ, που καταγράφηκε κατά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής του θεσμού δεν παρατηρείται πλέον, εφόσον κατά την αμέσως επόμενη διαδικασία ανανέωσης των υφιστάμενων συμβάσεων, το αντίστοιχο ποσοστό είχε μηδενισθεί και έκτοτε παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενθαρρυντικά επίσης είναι και τα στοιχεία που αφορούν στον τερματισμό συμβάσεων από μέρους του Υπουργείου Άμυνας, συνεπεία της μη συμμόρφωσης των ΣΥΟΠ στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως διαφαίνεται ότι, ο συγκεκριμένος θεσμός έχει βελτιωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό στον τομέα της στρατολόγησης, επιφέροντας παράλληλα ανάλογα οφέλη στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.

Ως σημείο που χρήζει βελτίωσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει το ζήτημα της βελτίωσης στο ύψος των υπερπληρωμών στη μισθοδοσία των ΣΥΟΠ, που προκύπτουν κατά τη λογιστική τακτοποίηση που διενεργείται στο ΥΠΑΜ. «Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω θετικά αποτελέσματα, που προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα, σε σχέση με τον τερματισμό συμβάσεων απασχόλησης των ΣΥΟΠ, καθώς επίσης τη σημαντική βελτίωση που επήλθε από το ΓΕΕΦ στην τήρηση των ατομικών φακέλων της εν λόγω κατηγορίας οπλιτών, στη βάση των οποίων τεκμηριώνεται ο πραγματικός χρόνος υπηρεσίας τους στην ΕΦ, θα αναμέναμε ανάλογη βελτίωση στο ύψος των υπερπληρωμών στη μισθοδοσία τους», σημειώνεται στην έκθεση. 

Το κομβικό σημείο και τα προβλήματα

Πάντως, παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία λίγα χρόνια στη λειτουργία του εν λόγου θεσμού το διακύβευμα παραμένει το ίδιο, αφού οι επαγγελματίες οπλίτες της πρώτης σειράς βρίσκονται κοντά στην απόλυση και κρέμονται από τα χείλι των υπευθύνων, κατά πόσον μετά τα δέκα χρόνια η υπηρεσία τους θα ανανεωθεί. Υπενθυμίζεται πως με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, ο κάθε ΣΥΟΠ θα έχει δικαίωμα για να παραμείνει στις τάξεις της ΕΦ για δέκα χρόνια, υπογράφοντας τρία συμβόλαια ένα για τέσσερα έτη και δύο για τρία έτη αντίστοιχα. Οι ΣΥΟΠ που βρίσκονται κοντά στο τελευταίο συμβόλαιο θεωρητικά σε τέσσερα χρόνια περίπου θα πρέπει να βρεθούν εκτός ΕΦ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εμπρός μαρς» για παραμονή μετά τη δεκαετία-Τα δεδομένα για τον θεσμό των ΣΥΟΠ

Ωστόσο αφενός η επιθυμία της πλειοψηφίας εξ αυτών να παραμείνουν και αφετέρου ο προβληματισμός που υπάρχει στο ΓΕΕΦ, ότι πλέον πρόκειται για άρτια εκπαιδευμένα στελέχη που γνωρίζουν καλά τη δουλειά που τους ανατέθηκε, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση της αρχικής απόφασης για τερματισμό στα δέκα χρόνια. Το εν λόγω ζήτημα, δηλαδή της ανανέωσης των συμβολαίων τους μετά τα δέκα χρόνια, ήταν πάγιοι αίτημα των ΣΥΟΠ, οι οποίοι προειδοποιούν πως αν τελικά κάτι τέτοιο δεν συμβεί, δεν αποκλείεται και νεότεροι ΣΥΟΠ, που πλέον θα γνωρίζουν πως η εργοδότησης τους έχει ημερομηνία λήξης, θα σπεύσουν να αναζητήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση εκτός στρατού άμεσα. 

Τα δάνεια και οι δεύτερες δουλειές

Εξάλλου, ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι Συμβασιούχοι Οπλίτες, είναι το γεγονός ότι με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει και επειδή αυτά έχουν μέγιστο χρονικό ορίζοντα τη δεκαετία, δεν εγκρίονται τα αιτήματα τους για δανειοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα. Συνεπώς, βρίσκονται μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα, να μην μπορούν να προγραμματίσουν για το μέλλον και παράλληλα να φτιάξουν τη ζωή τους, δημιουργώντας ένα σπίτι ή αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο. 

Επιπλέον μετά και από την απόφαση του Υπουργικού στα τέλη του περασμένου χρόνου, μπαίνει τάξη σε σχέση με το δικαίωμα των Συμβασιούχων Οπλιτών να έχουν δεύτερη δουλειά. Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα οι ΣΥΟΠ άτυπα δικαιούνταν να κάνουν δεύτερη εργασία, ωστόσο πλέον, με απόφαση του Υπουργικού οι ΣΥΟΠ είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν οποιαδήποτε δεύτερη εργασία έχουν εκτός στρατού στις Μονάδες τους. Για αυτό το ζήτημα ενημερώθηκαν οι διοικητές των Μονάδων που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους ΣΥΟΠ. 

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι ΣΥΟΠ, λόγω των ωραρίων αλλά και των αναγκών των εργασιών που εκτελούσαν εκτός στρατού, ήταν αδύνατο να εκτελέσουν και τα καθήκοντα τους στις μονάδες τους. 

Νέες θέσεις τον Μάρτιο

Στο μεταξύ το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο μάλιστα έχει αναβαθμίστεί τεχνολογικά, αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να προκηρύξει νέες θέσεις Συμβασιούχων Οπλιτών με τη διαφορά, ότι πλέον όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία της Στρατολογίας. Οι υποψήφιοι ΣΥΟΠ θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και ακολούθως εάν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια θα ενημερωθούν με email για να παρουσιαστούν ώστε να συμμετέχουν στις υγειονομικές και άλλες εξετάσεις που απαιτούνται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Άρχισαν προετοιμασία για τα πακέτα αγάπης οι σούπερ γιαγιάδες της Ε.ΚΥ.ΣΥ.-Χρειάζονται στήριξη
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καταδικάζει έφοδο σε κουρδικά ΜΜΕ στο Βέλγιο
Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά