Βήμα προς στην κανονικότητα, σε ισχύ οι χαλαρώσεις-Ανακοινώνονται τα πρωτόκολλα

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει φουλάρει μηχανές, θέλοντας να κλείσει όλα τα ανοιχτά κεφάλαια, ώστε να επιστρέψει η Κύπρος σε μία μορφή κανονικότητας. Μιχάλης Χατζηπαντέλα και επιστημονική Επιτροπή κλειδώνουν στις τελικές τους αποφάσεις και ολοκληρώνουν το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να λικνίζονται… χωρίς φόβο.

Ο υπουργός Υγείας, από την ημέρα που έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις του Υπουργικού, έχει επιδοθεί σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, με το πρωτόκολλο να βρίσκεται στην γραμμή τερματισμού, στην οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους αρμόδιους και τους επαγγελματίες στους χώρους εστίασης, ο υπουργός Υγείας και η ομάδα του κατέληξαν στην τελική μορφή του πρωτοκόλλου.

Πάντως, αυτό που έμεινε να συμφωνηθεί είναι κατά πόσο θα τεθεί και σε αυτόν τον τομέα το test to stay ή όχι. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες και ο υπουργός Υγείας θα συμφωνήσουν αν η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test 24 ωρών ή αν θα βρίσκεται μονάδα δειγματοληψίας, έξω από τα υποστατικά και θα πραγματοποιούνται τα τεστ επί τόπου, πριν την είσοδο των πολιτών.

Αυτή η άποψη έχει βασιστεί σε δεδομένα και δείγματα που έχει ενώπιον του το Υπουργείο, τα οποία αποδεικνύουν ότι ένας πολίτης που διαγνωστεί αρνητικός πριν την είσοδό του στο κέντρο, δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίο σε άλλους, σε περίπτωση που τον κουβαλάει και εντοπιστεί θετικός την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακούει ειδικούς και ανακοινώνει το πρωτόκολλο για την εστίαση και το λίκνισμα ο Χατζηπαντέλα

Δεν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το test to stay στα νηπιαγωγεία

Την ίδια ώρα, ενώ οι διαβουλεύσεις για τα κέντρα διασκέδασης έχουν ολοκληρωθεί, ένα άλλο κεφάλαιο δεν έχει ακόμη ανοίξει. Το κεφάλαιο των νηπιαγωγείων και το test to stay. Οι έντονες διαβουλεύσεις που είχε ο υπουργός Υγείας με τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, δεν άφησε χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το εν λόγω μέτρο, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία εφαρμογής του.

Στο μεταξύ, το εν λόγω μέτρο είχε προκαλέσει την αντίδραση των γονιών, οι οποίοι τάχθηκαν μεν υπέρ της εξέτασης των παιδιών, όχι όμως με rapid test. Αυτό που προκρίνουν οι οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής και θα το θέσουν ενώπιον των υπουργών Υγείας και Παιδείας, είναι όπως οι ίδιοι πραγματοποιούν τους ελέγχους στα παιδιά τους, με τα self test.

Και αυτό επειδή θεωρούν πως θα είναι πιο εύκολο, να δεχθούν να υποβληθούν σε εξέταση τα παιδιά, αφού θα είναι ένα οικείο πρόσωπό τους, που θα τους εξετάσεις και όχι κάποιος άγνωστος, που θα έχει ως συνεπακόλουθο το ενδεχόμενο να σχηματίζεται ουρά και να χάνεται πολύτιμος χρόνος από την εκπαίδευση.

Οι χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ από σήμερα

Εξάλλου, από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέες χαλαρώσεις, οι οποίες παίρνουν την Κύπρο ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Έτσι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού, από σήμερα αίρεται η απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass (τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 24 ωρών).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

Επιπλέον, αυξάνεται ο αριθμός προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 8 σε 12 άτομα, ενώ όσον αφορά στις συναθροίσεις σε οικίες, ο αριθμός αυξάνεται από 10 σε 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

Εξάλλου, αίρεται η απαγόρευση του χορού και την αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε χώρους εστίασης και αναψυχής, μετά από την κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου. Εξουσιοδότηση Υπουργού Υγείας για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου μετά από έγκριση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Παράλληλα,  όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα, ενώ μειώνεται το ποσοστό τηλεργασίας από 50% σε 25% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι στο ποσοστό συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, καθώς και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

Σύμφωνα με το Υπουργικό, από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως για εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας, να απαιτείται η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 72 ωρών, είτε αρνητική εξέταση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19.

Εξάλλου, αυξάνεται η πληρότητα σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας, ενώ όσον αφορά σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων, αυξάνεται η πληρότητα στο 75% της χωρητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Άρχισαν προετοιμασία για τα πακέτα αγάπης οι σούπερ γιαγιάδες της Ε.ΚΥ.ΣΥ.-Χρειάζονται στήριξη