Μάσκα, αποστάσεις, social bubble-Με αυτό τον τρόπο γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη τα σχολεία

Οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων για την Τσικνοπέμπτη, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, μέσω εγκυκλίου που έστειλε στα σχολεία, ενημερώνοντάς τα ότι δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια, για να γιορταστεί η μέρα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η κατ’ εξαίρεση άδεια δόθηκε νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν αποφασιστεί για τα σχολεία, ανάμεσά τους και ο έλεγχος των SafePass. Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως σε περίπτωση που η σχολική μονάδα αποφασίσει να πραγματοποιήσει κάποια εκδήλωση, θα πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο και να διατηρηθεί η ομάδα (bubble) της τάξης, η αντισηψία χεριών, η χρήση μάσκας και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Εξάλλου, αν γίνουν παιχνίδια, τότε αυτά θα πρέπει να γίνουν από κάθε τμήμα ξεχωριστά, να μην αναμειχθούν παιδιά από διαφορετικά τμήματα και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως σε περίπτωση που η εκδήλωση θα είναι με παραγγελία εδεσμάτων, ο Σύνδεσμος Γονέων θα πρέπει να προβεί σε παραγγελία οποιωνδήποτε εδεσμάτων από αδειούχο υποστατικό και στο σχολείο εισέρχεται ο ελάχιστος δυνατός αριθμός ατόμων, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί με rapid test 24 ωρών και φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο του σχολείου προστατευτική μάσκα προσώπου.

Αφού γίνει η διανομή των εδεσμάτων σε κάθε τμήμα, τα οποία θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε ξεχωριστή μερίδα, τα άτομα αυτά θα αποχωρήσουν από το σχολείο. Η κατανάλωση των εδεσμάτων θα γίνεται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά και σε εξωτερικό χώρο. Η χρήση εξωτερικού χώρου είναι αναγκαία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, επειδή η κατανάλωση τροφής προνοεί την αφαίρεση μάσκας. Θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, να γίνει πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και να υπάρχει αντισηπτικό.

Σε περίπτωση που η εκδήλωση θα γίνει με ετοιμασία εδεσμάτων εντός της σχολικής μονάδας, τότε, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, θα τηρείται η υγιεινή πρακτική κατά την ετοιμασία των τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει:

-ξεχωριστές επιφάνειες και σκεύη χειρισμού ωμού κρέατος και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων όπως π.χ. σαλατικά

-πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με τρεχούμενο νερό,

-συχνό πλύσιμο και απολύμανση των επιφανειών και των χεριών,

-καλό ψήσιμο του κρέατος και ακολούθως καλή υγιεινή των χεριών και απολύμανση των επιφανειών όπου θα ετοιμάζονται τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα,

-καλή προετοιμασία των κάρβουνων, ώστε να ελαττωθεί η πυρά και ψήσιμο σε απόσταση από τα κάρβουνα, ώστε να αποφεύγεται τυχόν μόλυνση του κρέατος από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες από τον καπνό.

Το Υπουργείο υποδεικνύει πως θα πρέπει να γίνεται συχνή υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερα μετά από επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Η υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει είτε καθαρισμό των χεριών με σαπούνι και νερό, είτε το τρίψιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. Το τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα.

Στο σχολείο, σημειώνεται στην εγκύκλιο, εισέρχεται ο ελάχιστος δυνατός αριθμός ατόμων, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί με rapid test 24 ωρών και φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο του σχολείου προστατευτική μάσκα προσώπου.

Τα άτομα που θα εργαστούν για την ετοιμασία των τροφίμων, πλην των ψηστών, θα φοράνε συνεχώς προστατευτική μάσκα προσώπου και θα τηρούν καλή αναπνευστική υγιεινή (να μην βάζουν τα χέρια στη μύτη και το στόμα) και υγιεινή χεριών και να έχουν κατάρτιση σχετικά με τις πιο πάνω προφυλάξεις, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος στη σχολική μονάδα άλλων γονέων.

Οι προκαθορισμένοι χώροι, όπου θα γίνεται το σερβίρισμα, θα είναι σε κατάλληλα σημεία, όπου δεν θα προκαλείται συνωστισμός. Η κάθε τάξη θα πρέπει να σερβίρεται σε διαφορετικό χρόνο και τα εδέσματα να είναι συσκευασμένα σε ξεχωριστή ατομική μερίδα. Μεταξύ των ατόμων που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 με 2 μέτρων.

Η κατανάλωση των εδεσμάτων θα γίνεται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά και σε εξωτερικό χώρο. Η χρήση εξωτερικού χώρου είναι αναγκαία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, επειδή η κατανάλωση τροφής προνοεί την αφαίρεση μάσκας. Θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, να γίνει πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και να υπάρχει αντισηπτικό.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες