Ανησυχία Κυβέρνησης για τα κρούσματα-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε lockdown»

Έντονη είναι η ανησυχία της Κυβέρνησης, όσον αφορά στην κατάσταση της πανδημίας, με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, να μην καθησυχάζει τους αρμόδιους, που ετοιμάζουν νέα λίστα μέτρων σε περίπτωση που σημειωθεί νέα επιδείνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αβέβαιη πορεία των μέτρων και αυτά που έρχονται-Η… μισή Κύπρος σε καραντίνα

Το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων παραμένει στο τραπέζι, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος τόνισε ότι αν κριθεί σκόπιμο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα το συζητήσει το Υπουργικό. Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, μετά και τις συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κρίνεται σκόπιμο τα μέτρα να επανεξεταστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Θα γίνει νέα επαναξιολόγηση, για να εξεταστεί το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Είναι πάρα πολλά τα δεδομένα τα οποία προσμετρούνται ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι ο αριθμός των νοσηλειών, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, είναι οι ηλικίες των κρουσμάτων, η διάρκεια της νοσηλείας των κρουσμάτων, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον τα μέτρα που έχουν παρθεί από το Υπουργικό, εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν την κατάσταση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του Υπουργικού, προέκυψαν από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των συναθροίσεων, ειδικότερα σε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός προσώπων, όπως τα κέντρα διασκέδασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξημένες αναφορές για αρνητικά τεστ που γίνονται θετικά με PCR-Η απάντηση του Υπ. Υγείας

«Βλέπουμε όλοι μας ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία δεν συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση στις νοσηλείες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς χρειάζεται να παρέλθει σε ένα χρονικό διάστημα, ώστε ένα κρούσμα να μετατραπεί σε νοσηλεία. Οι αντοχές του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες και πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, εκεί και όπου χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι διαχρονικοί μπορούμε να πούμε, με τον πιο σημαντικό να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Μάριος Πελεκάνος ξεκαθάρισε ότι κατά την χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού, δεν τέθηκε θέμα συζήτησης lockdown, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν κάτι τέτοιο στις εισηγήσεις των επιστημόνων. «Θα πρέπει να πούμε όμως, ότι με τα κρούσματα που έχουμε κι αν παρατηρήσουμε μία αύξηση στις νοσηλείες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού, αναλόγως και με τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν από την επιδημιολογική ομάδα. Είναι εδώ που καλούμαστε ο καθένας από εμάς, με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στην αποφυγή λήψη τέτοιων μέτρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφιαλτικό ρεκόρ, ξεπέρασαν τις 3000 τα κρούσματα-Ανακοινώθηκαν πέντε θάνατοι

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να ληφθούν πιο νωρίς τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται απαιτούν τη συνεργασία και την κατανόηση όλων και τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα, που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η Κύπρος, τόσο όσον αφορά στους αριθμούς των θανάτων, όσο και όσον αφορά στην οικονομική κρίση, όπως δήλωσε, που έφερε μαζί της η πανδημία, οφείλεται στην καλή διάθεση και την ευσυνειδησία που έχουν επιδείξει οι πολίτες.

«Είναι γεγονός ότι παρατηρούμε συμπολίτες μας, σε κάποιες περιπτώσεις, να χαλαρώνουν λίγο, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων. Αυτό διαφαίνεται και από τους ελέγχους που γίνονται. Αυτό απαιτεί εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν, αν δεν τηρούνται από τον καθένα από εμάς, δεν θα φέρουν κι αποτέλεσμα. Για άλλη μία φορά κάνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα. Θέλουμε ως Κυβέρνηση να αποφύγουμε τα σκληρότερα μέτρα, τύπου lockdown, που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να είναι εφικτό αν δεν τηρήσουμε ο καθένας από εμάς πιστά τα μέτρα που λαμβάνονται».

Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ελέγχων και τα παράπονα που ακούγονται από τους πολίτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως είναι πολύ σημαντική η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων. Επεσήμανε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, εργοδοτεί περίπου 500 άτομα, τα οποία έχουν την ευθύνη του ελέγχου.

«Γίνεται μία συνεργασία μεταξύ υπουργείων, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Τουρισμού και της Αστυνομίας και εντατικοποιούμε τους ελέγχους. Θέλουμε να στείλουμε και τα σωστά μηνύματα, ότι θέλουμε ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα. Δεν είναι αυστοσκοπός να τιμωρήσουμε τον κόσμο που δεν τηρεί τα μέτρα, ο σκοπός είναι να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα, που θα επηρεάσουν την ψυχική υγεία του καθενός από εμάς, αλλά και την οικονομία. Έχει ήδη δαπανηθεί τους προηγούμενους μήνες ένα τεράστιο ποσό από την Κυβέρνηση, ύψους 2 και πλέον δις ευρώ και ένα ποσό το οποίο δεν θα είναι και δεν είναι πάντα διαθέσιμο, καθώς οι οικονομικές αντοχές του κράτους είναι ανεξάντλητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα επτά μέτρα για την πανδημία-Έσφιξε ο κλοιός πριν την Πρωτοχρονιά

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ειδικές μονάδες, που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση του μέτρου της τηλεργασίας, αφού θα επισκέπτονται τις διάφορες επιχειρήσεις, για να διασφαλίσουν ότι τηρείται αυτό το μέτρο.  

Ερωτηθείς για το σύστημα υγείας και κατά πόσο αντέχει να ανταπεξέλθει σε τυχόν απρόσμενη πίεση, λόγω περαιτέρω έκρηξης κρουσμάτων, ο Μάριος Πελεκάνος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο Υπουργικό, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. «Δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά. Ακριβώς γι’ αυτό αυστηροποιούμε τα μέτρα, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και την αύξηση στις νοσηλείες και γι’ αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει το σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες».

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστειλε και ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες, καλώντας τους να τηρήσουν τα μέτρα, τόσο την Παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. «Παρόλο που καταντά κουραστικό, θα επαναλάβω ότι επαφίεται στον καθένα από εμάς. Θα πρέπει ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα και αν γίνει αυτό, σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν οι επιστήμονες, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, στο βαθμό που θέλουμε. Απαιτείται ατομική ευθύνη. Συμβάλλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την οικονομία μας. Θα ξυπνήσουμε μία μέρα και θα έχουμε ιό πίσω μας. Όλοι ελπίζουμε αυτή η μέρα να είναι σύντομα».

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία