Η αβέβαιη πορεία των μέτρων και αυτά που έρχονται-Η… μισή Κύπρος σε καραντίνα

Μ' ένα πακέτο ήπιων μέτρων σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών και εν μέσω φωνών και αντιδράσεων κυρίως από τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις αποφάσεις, η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει φραγμό στη φρενήρη πορεία της Όμικρον. Μια πορεία που ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πού θα σταματήσει και κυρίως εάν θα αυξήσει και πόσο, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στα οποία η κατάσταση παραμένει ευτυχώς διαχειρίσιμη. 

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πλέον κυριαρχήσει, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς των κρουσμάτων των τελευταίων τριών εικοσιτετραώρων, καθίσταται σαφές ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο, να μπει ουσιαστικό φρένο στην ευρεία μετάδοση. Η καθυστέρηση στην επιβολή μέτρων, είναι κάτι για το οποίο δέχεται κριτική η Κυβέρνηση, τόσο από πολίτες όσο και από επαγγελματίες, αφού όπως εξελίσσονται τα δεδομένα είναι πάρα πολλές χιλιάδες οικογένειες, που θα περάσουν την Πρωτοχρονιά σε συνθήκες αυτοπεριορισμού, είτε επειδή είναι κρούσματα, είτε επειδή είναι επαφές κρουσμάτων, ενώ μεγάλο είναι και το πλήγμα στην οικονομία, αφού πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν παροπλιστεί.

Με 7,168 κρούσματα σε τρεις ημέρες, έχει καταστεί αδύνατη και η ιχνηλάτηση των δεκάδων χιλιάδων επαφών τους, με τον ιό να έχει διεισδύσει παντού κι όλους να είναι εν δυνάμει επαφές κρουσμάτων. Το ανησυχητικό είναι πως μαζί με τα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας, έχουν αυξηθεί ραγδαία και τα περιστατικά απειθαρχίας με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και πολύ στενές επαφές τους να μην αυτοπεριορίζονται και να συνεχίζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο, όπου τον καθοριστικό ρόλο ως προς το μέγεθος που θα λάβει το νέο πανδημικό κύμα, θα διαδραματίσει η ατομική ευθύνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα επτά μέτρα για την πανδημία-Έσφιξε ο κλοιός πριν την Πρωτοχρονιά

Μέτρα τριών ταχυτήτων

Απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για να χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2) και αναφέροντας πως εάν υπάρξει επιδείνωση, αρχές του νέου έτους θα επιβληθούν νέα μέτρα ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε χθες βράδυ παρεμβάσεις τριών ταχυτήτων. 

Έτσι από σήμερα η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, γάμους και βαπτίσεις θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους που έχουν αρνητικό rapid test 24 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι πολίτες που έλαβαν ενισχυτική δόση.Από χθες, εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξηθούν οι μονάδες δειγματοληψίας τις επόμενες ημέρες. 

Επιπρόσθετα μπήκε ανώτατο όριο 300 ατόμων για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικά κέντρα, με τους θαμώνες να πρέπει να είναι καθήμενοι και να μην χορεύουν. 

Οι δύο αυτές αποφάσεις προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης, που θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα, όπως λένε, σε μία περίοδο όπου έκαναν τον προγραμματισμό τους για την παραμονή Πρωτοχρονιάς και την πρώτη του χρόνου. Ήδη πάντως από χθες το βράδυ πολλοί πολίτες, άρχισαν να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους με αρκετούς ιδιοκτήτες να κάνουν σκέψεις για να παραμείνουν κλειστοί τις επόμενες ημέρες.  

Από σήμερα εξάλλου, η παρουσία φιλάθλων καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων ενώ απαγορεύονται όλα τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία και κλειστές δομές.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διπλασιάζεται στο 40%, ενώ από την Τρίτη όσοι φτάνουν στην Κύπρο θα πρέπει να προσκομίζουν και τεστ PCR που διενεργήθηκε 48 ώρες πριν της αναχώρησης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφιαλτικό ρεκόρ, ξεπέρασαν τις 3000 τα κρούσματα-Ανακοινώθηκαν πέντε θάνατοι

Επί τάπητος και άλλα μέτρα

Η επιδημιολογική εικόνα θα αξιολογηθεί ξανά την Τρίτη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όπου θα έχει συνάντηση με τους επιστήμονες, προκειμένου να καταθέσουν νέες εισηγήσεις για μέτρα, εάν συνεχίσει η εκθετική πορεία της Όμικρον και επηρεαστούν οι νοσηλείες. 

Στο τραπέζι υπάρχει μια δεύτερη λίστα μέτρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα, λουκέτο για κάποιες εβδομάδες στα μουσικοχορευτικά κέντρα, αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50% και μείωση των ατόμων που συναθροίζονται σε σπίτια.  

Σημειώνεται πως μέτρα όπως ολικό lockdown καθώς και κλείσιμο σχολείων, αν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός πλάνων, δεν μπορούν να αποκλειστούν εάν κινδυνεύσει το σύστημα υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξημένες αναφορές για αρνητικά τεστ που γίνονται θετικά με PCR-Η απάντηση του Υπ. Υγείας

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών