Δείχνει τα όρια των μέτρων η Όμικρον, όλα ανοικτά-Εν αναμονή νέων αποτελεσμάτων

Έχοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον είναι πλέον θέμα ημερών, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να καταρτίζουν πλάνο αντιμετώπισης. Το ενδεχόμενο εκτόξευσης των ημερήσιων κρουσμάτων σε τετραψήφιους αριθμούς, είναι πέραν από ορατό κάτι που διαφάνηκε και από τα περιστατικά της Πέμπτης, που άγγιξαν τα χίλια (σ.σ 978). Αυτό που προκάλεσε ανησυχία ωστόσο, είναι πως μετά από αρκετές εβδομάδες το ποσοστό θετικότητας ξεπέρασε το όριο ασφαλείας, που είναι το 1 (σ.σ 1.05%). 

Στο Υπουργείο Υγείας, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και αναμένουν σήμερα νέα αποτελέσματα από την χρονοβόρο διαδικασία αλληλούχισης 140 ύποπτων κρουσμάτων της Όμικρον, προκειμένου να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις, που δεν αποκλείουν τη λήψη μέτρων ακόμη και μέσα στις γιορτές, με όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Κι αυτό επειδή υπάρχουν ενδείξεις πως η νέα μετάλλαξη, ενδεχομένως να καταφέρει να επικρατήσει της Δέλτα, πριν το τέλος του χρόνου.

Τα ύποπτα περιστατικά της νέας μετάλλαξης, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των τριών εργαστηρίων που συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, είναι τόσο από ταξιδιώτες που έφτασαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όσο και από τις επαφές των πρώτων κρουσμάτων Όμικρον που ανακοινώθηκαν. Η αγωνία, αφορά στα αποτελέσματα από τις επαφές των θετικών περιστατικών, αφού θα δώσουν μια πρώτη εικόνα ως προς την διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα, που θεωρείται δεδομένη.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 33 θετικά περιστατικά της νέας μετάλλαξης, με τα 25 από αυτά να αφορούν στην αλυσίδα μετάδοσης της Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό. Λόγω του ότι οι περισσότερες επαφές είναι στη Λεμεσό, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι στην επαρχία ενδεχομένως να επικρατήσει και πιο γρήγορα η νέα μετάλλαξη. Ωστόσο υπάρχουν ύποπτα διάσπαρτα κρούσματα και από άλλες πόλεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε μία προσπάθεια, εν τω μεταξύ να διαφανεί κατά πόσον κάποιοι από τους ασθενείς με covid, που νοσηλεύονται έχουν προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή, δόθηκαν οδηγίες για να γίνονται PCR τεστ, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Αν και οι νέες μελέτες στη Βρετανία, κάνουν λόγο για χαμηλότερη νοσηρότητα της Όμικρον και λιγότερους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και η πιθανότητα να προσβληθούν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκαλούν ανησυχία ως προς τις μελλοντικές ροές στα νοσοκομεία. 

Η κατάσταση πάντως στα νοσοκομεία παρά την αύξηση των ασθενών με covid, παραμένει διαχειρίσιμη, και γίνεται προετοιμασία για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ροών το επόμενο διάστημα. Η μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται, όπως και η ανάπτυξη κλινών covid. Σύμφωνα με το πλάνο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, μπορούν να αναπτυχθούν 300 απλές κλίνες covid, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπορούν να νοσηλευτούν 65 άτομα. Το τελευταίο διάστημα ο ΟΚΥπΥ, προσέλαβε άλλους έξι εντατικολόγους κάποιοι εκ των οποίων θα επανδρώσουν τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, που θα γίνει κλειστού τύπου, προκειμένου να νοσηλεύονται ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά, δεν αποκλείεται αυστηροποίηση μέτρων πριν το… πάει ο παλιός ο χρόνος

Δεν αποκλείονται μέτρα ακόμα και μέσα στις γιορτές

Με δεδομένο ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην από τη μία ημέρα στην άλλη, όπως έγινε και σε άλλες χώρες όπως η Δανία, η Βρετανία και η Πορτογαλία όπου επικράτησε η νέα μετάλλαξη, δεν αποκλείεται, οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, να κληθούν να δώσουν νέες εισηγήσεις ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αυτό επιβεβαίωσε την Πέμπτη σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς και από τις νοσηλείες. Στο τραπέζι πάντως, επανήλθε και το σενάριο ολικού lockdown, με κάποιους επιστήμονες να το θεωρούν δρόμο μονόδρομο, εάν οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, που αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, αυξηθούν κατά πολύ τις επόμενες ημέρες.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, απηύθυνε εξάλλου νέα δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων στα οικογενειακά τραπέζια των Χριστουγέννων και στις συνάξεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους τους πολίτες, όπως πριν την επίσκεψη τους σε οικίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου μπορούν να διενεργήσουν self test, ενώ τα άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, συστήνεται να διενεργήσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test διάρκειας 48 ωρών. Η παρουσία σε οικίες επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ