Όλα ρευστά, δεν αποκλείεται αυστηροποίηση μέτρων πριν το… πάει ο παλιός ο χρόνος

Ρευστή παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, αφού η αυξητική τάση των κρουσμάτων μέρα με τη μέρα, εκπέμπει σήμα κινδύνου σε Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφησυχαστούν. 

Ενόψει των εορτών και των δεξιώσεων, υπάρχει ο φόβος για ακόμη περισσότερη αύξηση των κρουσμάτων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να στέλλει το δικό του μήνυμα και να απευθύνει έκκληση στο λαό για τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.       

«Αυτό που θέλω να απευθύνω προς το σύνολο του κυπριακού λαού ιδιαίτερα τούτες τις μέρες είναι να ληφθεί υπόψη ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα μέτρα που παίρνουμε να είναι από τη μια προστατευτικά της υγείας της ζωής και από την άλλη των εργαζομένων, των επιχειρηματιών γενικότερα της οικονομίας του τόπου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος.

«Παράκληση μου», συνέχισε, «είναι εκτός από τις μεμψιμοιρίες, που δικαίωμα είναι του καθενός να εκφράζεται όπως επιθυμεί, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός να αποφασίσει ότι η μόνη προστασία μας είναι ο  εμβολιασμός, η μόνη προστασία από την πανδημία, ένα φαινόμενο που λαμβάνει νέες διαστάσεις παγκόσμια, είναι η επιστήμη. Όσοι αρνούνται την επιστήμη δεν αρνούνται απλά την ευχέρεια που τους δίδεται και την ευκαιρία που έχουν να μη νοσήσουν, να μη μεταδώσουν, να μη χάσουν δικούς τους ανθρώπους, αλλά η ατομική πρέπει πλέον να μετατραπεί σε ευρύτερη ευθύνη, κοινωνική ευθύνη προς όφελος του συνόλου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «απεύχομαι ένα ανάλογο ενδεχόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλάνο με όλα τα ενδεχόμενα λόγω Όμικρον-«Μπορεί να μας οδηγήσει σε lockdown»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του υπουργού Υγείας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αν κριθεί αναγκαίο, ακόμη και πριν την έλευση του νέου έτους.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, από την Τερσεφάνου, ανέφερε ότι παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση, όσον αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στα νοσηλευτήρια, όπως πραγματοποιείται έλεγχος σε όλους τους ασθενείς, που εισάγονται, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από την Όμικρον. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι μία μετάλλαξε που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και μεταδίδεται εύκολα και το θέμα είναι να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα, αλλά και να υπάρχει τήρησή τους.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για καθολική εξάπλωση της μετάλλαξης και στο ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για να παρθούν επιπρόσθετες αποφάσεις για μέτρα, θα πρέπει να μελετηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νοσηλειών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να συνέλθουν με τους επιστήμονες, για αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Αυξάνονται τα κρούσματα στο Πουρνάρα

Στο μεταξύ, η ανησυχία των αρμόδιων εντείνεται, αφού τα κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενείας Πουρνάρα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μέχρι στιγμής, το Πουρνάρα μετρά 112 κρούσματα, με την κατάσταση να εκπέμπει SOS στους αρμόδιους, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ανάμεσα στους 1200 μετανάστες, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενείας.

Εξ ου και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεταφοράς, εκατοντάδων μεταναστών στις Λίμνες στη Μενόγια, ενώ υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μετανάστες. Αυτό που ανησύχησε ιδιαίτερα τους αρμόδιους είναι ότι αρκετοί εξ αυτών έφευγαν από το κέντρο φιλοξενείας και ως εκ τούτου υπάρχουν φόβοι για διασπορά του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού