Τρίτη 18 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Η μάχη για την πανδημία με... ένα όπλο και τα μέτρα που μας προστατεύουν

  08/12/2021 16:19
Η μάχη για την πανδημία με... ένα όπλο και τα μέτρα που μας προστατεύουν

Η μάχη για την πανδημία με... ένα όπλο και τα μέτρα που μας προστατεύουν

  08/12/2021 16:19

Με αφορμή την εκστρατεία της ΟΣΑΚ, “εμβόλια συν” ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, μέσω του λογαριασμού του στο twitter εξηγεί μια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με το εμβόλιο προκειμένου να προστατευθούμε.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιούτης, το εμβόλιο και η τρίτη δόση, δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, εάν δεν συνοδευτούν από μία σειρά μέτρων. Με εύσχημο τρόπο, εξηγεί ακόμη από το τι εξαρτάται εάν θα προσβληθούμε από κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: Αν είμαι εμβολιασμένος, αλλά συμπεριφέρομαι σαν να τέλειωσε η πανδημία ή αυξηθεί η συχνότητα του ιού (πχ. απ' τα 100 κρούσματα/μέρα πάμε στα 500/ημέρα...), παραμένει σημαντική η πιθανότητα να κολλήσω & να μεταδώσω, παρά τον "φραγμό" που έχω στήσει με το εμβόλιο

Αν είμαι ανεμβολίαστος, αλλά τηρώ τα ατομικά μέτρα, έχω μειωμένο αριθμό επαφών, αποφεύγω χώρους με συνωστισμό, πάλι μειώνω την πιθανότητα να κολλήσω.

Άρα πού ερχόμαστε πάλι; Στο ότι παράλληλα με τα εμβόλια, πρέπει, πρέπει, πρέπει να προσέχουμε. Μόνο έτσι, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά τους, και θα προστατευθούμε ακόμα περισσότεροι και εμείς και οι γύρω μας,

Αυτούσια η ανάρτησή του:

"Εμβόλια-συν" σημαίνει ότι υπάρχει μία σειρά από μέτρα κ συμπεριφορές που μας προστατεύουν από το να κολλήσουμε, και να μεταδώσουμε. Δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση. Δεν σημαίνει ότι η 3η/ενισχυτική δόση θα εξαφανίσει τον ιό.

Το αν θα εξαφανιστεί ο ιός ή αν θα ελέγξουμε την πανδημία, είναι μία μεγάλη & ευρεία συζήτηση, που εκτείνεται πέραν της αποτελεσματικότητας του εμβολίου & της δικής μας συμπεριφοράς.

Ας τα δούμε όμως βήμα-βήμα γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε τα αυτονόητα. Ατομικά & κοινωνικά μέτρα προστασίας μειώνουν την πιθανότητα:

1.να μπει ένα μεταδοτικό άτομο σε κάποιο χώρο,

2. να έρθω σε επαφή με μεταδοτικό άτομο,

3. να κολλήσω,

4. να μεταδώσω.

Το εμβόλιο προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση. H 3η/ενισχυτική δόση τι κάνει ακριβώς;

1.ενισχύει το πιο πάνω σε ευάλωτα άτομα (ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι) ή σε άτομα που για κάποιο λόγο δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στο αρχικό σχήμα.

2.ενισχύει την πιθανότητα να μην κολλήσω, μέσω αύξησης του επιπέδου των αντισωμάτων μου

Σημ1: Η 3η δόση φαίνεται όντως πολύ αποτελεσματική, όμως ένα πράγμα που δεν ξέρουμε ακόμα, είναι η πραγματική διάρκεια της προστασίας κ αποτελεσματικότητας.

Σημ2: Τα εμβόλια μας δεν κάνουν αποστειρωτική ανοσία, δλδ δεν "μπλοκάρουν" τον ιό απ' το να κολλήσει πάνω μας.

Όταν ο ιός μας προσβάλει, "κάθεται" πάνω μας, αναπαράγεται κ μετά μπαίνει μέσα στα όργανα κ την κυκλοφορία μας. Εκεί παίζουν ρόλο τα αντισώματα κ τα κύτταρα μνήμης: να τον εντοπίσουν έγκαιρα ώστε να τον εξουδετερώσουν κ να ενεργοποιήσουν την ήδη έτοιμη διαδικασία που χρειάζεται για να τον πετάξουν έξω.

Η πιθανότητα να κολλήσω, εξαρτάται:

1.απ'τη δική μου συμπεριφορά,

2.απ'τη συχνότητα του ιού,

3.απ'το στέλεχος του ιού,

4. απ'το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Εάν είμαι εμβολιασμένος με 1,2,3,4,5+ δόσεις, τα πιο πάνω δεν ακυρώνονται, απλά αλλάζουν οι πιθανότητες.

Αν είμαι εμβολιασμένος, αλλά συμπεριφέρομαι σαν να τέλειωσε η πανδημία ή αυξηθεί η συχνότητα του ιού (πχ. απ'τα 100 κρούσματα/μέρα πάμε στα 500/ημέρα...), παραμένει σημαντική η πιθανότητα να κολλήσω & να μεταδώσω, παρά τον "φραγμό" που έχω στήσει με το εμβόλιο

Αν είμαι ανεμβολίαστος, αλλά τηρώ τα ατομικά μέτρα, έχω μειωμένο αριθμό επαφών, αποφεύγω χώρους με συνωστισμό, πάλι μειώνω την πιθανότητα να κολλήσω.

Άρα πού ερχόμαστε πάλι; Στο ότι παράλληλα με τα εμβόλια, πρέπει, πρέπει,πρέπει να προσέχουμε. Μόνο έτσι, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά τους, και θα προστατευθούμε ακόμα περισσότεροι και εμείς και οι γύρω μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας